11 Декември 2019сряда00:18 ч.

От редактора

Под игото на настоящето

/ брой: 225

автор:Боян Бойчев

visibility 614

Преди 125 години, през 1894-а, излиза като самостоятелна книга първият български роман "Под игото" от Иван Вазов. 

А през 2009-а, романът спечели първо място в "Голямото четене" - класация за най-любимите и четени български книги.

Може би именно тази класация е една от причините все пак "Под игото" да продължава да бъде в учебниците по литература. Въпреки желанието на мнозина той да отпадне оттам. 

Казват, че бил доста труден и архаичен за днешните ученици. Че не разбирали голяма част от думите, че събитията им били твърде далечни и непонятни. 

Това, последното, може да се окаже и вярно. След напъните през последните 30 години да бъде изтрита националната памет и понятия като "иго" и "робство" да бъдат подменени с "присъствие" и "съжителство". Отдалечаването на събитията става не чрез времето, а чрез опитите за забрава.

Аз съм чел книгата като ученик. И също не използвам голяма част от остарелите думи. Но това не ми пречеше да потърся значението им. Вярно е, че днешните ученици предпочитат клипчета, картинки, но си мисля, че няма нищо лошо в това да ги накараме да се поровят в интернет за някоя дума. 

Още като ученик харесах книгата. Допаднаха ми романтичните герои, съпреживявах с тях случващото се, страдах за тях... Знам, че и днес има такива ученици. Казвали са ми го. 

Идеята обаче е друга и е част от политиката за обезбългаряване. Вторачени чрез екрана на телефона в днешното съвсем негероично време, да не могат да видят духовното пробуждане на нацията ни, промяната в мисленето на хората. 

Защото негероичното време предразполага към апатия, безразличие, сън...

Романът е сред произведенията на Вазов, в които той се връща към славното време на Възраждането и борбите за национална свобода като алтернатива на "епохата на дребните характери", дошла след Освобождението. Той вече е написал "Епопея на забравените".   

Друг важен момент е, че Вазов пише "Под игото", докато е в изгнание в Одеса. Принуден е да емигрира по политически причини след гоненията срещу русофилите по време на Стамболовото правителство. 

Правя паралел между тогавашното време и днешното. Нима днес не властват дребните характери? Нима днес русофилите не са преследвани? Нима днес не сме под иго - ако не в пряк, то в преносен смисъл...

Но аз си мисля, че "Под игото" е вечен роман. Поне, докато има робство. Докато имаме нужда да помним миналото си. Докато ни има. 

Защото вярвам, че не са малко младите хора днес, които ще посочат "Под игото" отново за своя любима книга. Заради порива към свобода...

Коли горят на столичен паркинг

автор:Дума

visibility 0

12 нови случая на морбили в Пазарджишко

автор:Дума

visibility 13

400 лева за преглед в софийска болница

автор:Аида Паникян

visibility 71

/ брой: 238

Омбудсманът до КФН: Бонус-малус ощетява гражданите

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 238

Четвърти сме в ЕС по харчове за храна

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 238

Турция готви сондажи и в Черно море

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 238

"Четворката" преодоля застоя

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

Стрелба в болница

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 238

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 238

Не се вижда краят на съседските войни

автор:Евгени Гаврилов

visibility 65

/ брой: 238

А след лъжата накъде?

автор:Николай Шопов

visibility 67

/ брой: 238

Фашисткият преврат в Боливия

автор:Иван Аладжов

visibility 55

/ брой: 238

НИМ изпраща годината с голяма изложба

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ