25 Октомври 2021понеделник14:40 ч.

Почетен "Аскеер" за Александър Шурбанов

Отличените за съвременна българска драматургия ще станат известни на 23 май

/ брой: 79

автор:Дума

visibility 626

Наградата в една от най-младите категории "Съвременна българска драматургия" се присъжда за девета година. В конкурса за "Аскеер 2013" участват пиеси, поставени за първи път на професионална сцена в периода от 1 април 2012 г. до 31 март 2013 г. Номинациите са "Терапевтът" от Елена Алексиева на НТ "Иван Вазов", постановка Крис Шарков; "Една седмица страсти" от Любен Босилков, ДТ "Гео Милев" - Стара Загора, постановка Ивелин Керанов; "Зазиданите" от Ясен Василев, Младежки театър "Николай Бинев", постановка Тея Сугарева.
Фондация "А`Аскеер" присъжда още едно голямо отличие - почетен "Аскеер" за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство, на проф. Александър Шурбанов за превода, направен с повече от десетилетно творческо посвещение, на четирите високи трагедии на Шекспир - "Хамлет", "Отело", "Крал Лир" и "Макбет". Преводите на Александър Шурбанов, редом с непреходното дело на Валери Петров - носител на "Аскеер 1997" за цялостен принос към българското театрално изкуство, обогатяват с нов духовен живот патримониума на националната ни култура.
Журито, което определя номинираните пиеси и присъжда на 23 май наградата "Аскеер", е в състав - проф. Богдан Богданов, проф. Георги Каприев, доц. Георги Лозанов, проф. Ивайло Знеполски, Митко Новков, Федя Филкова, Георги Господинов, Елин Рахнев, Иван Кулеков, Иван Теофилов, проф. Кирил Топалов, Панчо Панчев, Петър Маринков, проф. Пламен Дойнов, Теодора Димова, доц. Юрий Дачев, Яна Добрева, Димитър Чернев, проф. Калина Стефанова, Красимира Филипова, Никола Вандов.
Според правилника на академия "Аскеер" на номиниране са подлежали 25 драматургични текста. Миналата година отбелязахме рязко нарастване на новите български заглавия. Няма да скрия, че за наша изненада през сезона броят на премиерните спектакли по български текстове се увеличи, което само по себе си е знаменателен факт, онагледяващ тенденция в развитие и задълбочаване, регистрирана през последните няколко години - все по-решителното създаване и поставяне на професионална сцена на нови драматургични творби, отбелязва Милен Миланов, председател на фондация "А`Аскеер". По думите му рекорден и внушителен е броят на премиерните пиеси - 25. От тях повече от половината са на "новопосветени" автори. 16 заглавия са осъществени в столицата, 7 - в извънстолични театри, две от пиесите са поставени в чужбина. "Очите на другите" от Иван Димитров, освен в Ню Йорк, има и българска премиера. Запазва се тенденцията 1/3 от пиесите да разчитат за своите постановки на частни лица и независими проекти. През миналия награден период само един театър - ДТ "Гео Милев" в Стара Загора, постави две нови български заглавия, докато сега театрите са 4 - НТ "Иван Вазов", МТ "Николай Бинев", ТР "Сфумато" и отново ДТ "Гео Милев". Интересно е, че 7 от заглавията са на двама и повече автори, допълва Миланов.
И през 2013 г. фондацията подготвя публикуването на поредната книга от Библиотека за съвременна българска драматургия "Аскеер", учредена по идея на проф. Георги Каприев. На 23 май, по време на галаспектакъла, деветият том ще има премиера на сцената на театър "Българска армия". Сред спонсорите на наградите "Аскеер" са Овергаз, Евробет, с подкрепата на Столичната община.

Връщат малките в училище, ако се тестват на входа

автор:Дума

visibility 280

Медици: Който е против мерките, е против обществото

автор:Дума

visibility 223

България може да поеме нов дълг от 500 млн. лева

автор:Дума

visibility 164

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 204

Как се тестват учениците в Европа?

автор:Дума

visibility 167

СЗО: Пандемията ще свърши, когато светът пожелае

автор:Дума

visibility 204

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 346

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 302

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 109

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 74

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ