22 Септември 2021сряда23:32 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Мнение

Победата може да се роди и от поражения

/ брой: 149

автор:Николай Шопов

visibility 128

Всички коментари, анализи, прогнози, спекулации в момента са съсредоточени върху съставянето на правителство на ИТН. Но покрай въпросите за кабинета като че забравяме какво се случи с БСП. Тя остана трета сила в парламента. Дали 130-годишният социалистически дъб започва бавно и неотвратимо да съхне? Време е! Време е за честен, отговорен, прозрачен, открит и разтърсващ разговор за проблемите в БСП. Разговор, който трябва да започне от основните партийни организации и да премине през районните, градските, общинските организации, до НС на БСП и да завърши с конгрес. Трябва да кажем открито, че БСП е в остра, дълбока идейно-организационна и морална криза. 

Един от основните въпроси, който трябва да се дискутира, е за главната цел, за идеала, за идеологията, за хоризонта пред партията, а не само злободневните задачи. Хората искат да имат мечта. Но каквото и да ви говорят, всичко е идеология. Неолибералният модел, антикомунизмът, ислямизацията са идеология. Виждайки края на неолибералния модел, САЩ предлагат нов идеологически проект - който да обединява демократични държави срещу автократични. Но дали самите Съединени щати са демократична държава? Всичко се прави в името на това да се спаси капиталистическата система. 

В 130-годишната си история БСП винаги е била партия с цел, с идеал, с идеология. Затова оцеля. Идеологията е линия на поведение, мироглед, възглед за живота. Историческата кауза на левицата винаги е била борбата за човешко достойнство, справедливост, солидарност, равноправие, хуманизъм, защита на онеправданите. Необходимо е БСП ясно да покаже, че има "ляво" и "дясно". БСП трябва да се идентифицира с проблемите на хората на наемния труд, защото едни са техните интереси, други са интересите на богатите. Трябва да се предложат нови, по-радикални идеи, които да привличат, да мобилизират обществото. Тогава ще те припознаят, ще те подкрепят, ще те последват. Защото, както казва Хосе Марти, "бастионите на идеите са по-силни от каменните бастиони". 

Неолиберализмът не иска да се водят публични дебати за идеи и ценности и затова обяви края на историята. Само че историята не свършва, човечеството, както и отделната личност, винаги се развива, не стои на едно място. Мечтата за вечния неолиберализъм няма как да се сбъдне. Хората се нуждаят от велика цел и идеал, за да вярват, да имат надежда, да се мобилизират, да бъдат оптимисти. Всъщност, в програмата на партията е записано ясно: "Днес БСП следва отново да се докаже като партия на социалистическия идеал". 

БСП може ли да формулира модерен ляв проект, съобразен с новите условия? Днес я няма традиционната работническа класа, днес е ерата на иновациите, на цифровизацията, на изкуствения интелект. Но капитализмът и социалното разслоение съществуват в този променен свят, няма днес да изчезнат. А живее ли в него социалистическият идеал? Какви реформи са необходими, за да се върви към неговата реализация? Всяка тема и всеки проблем може да бъдат пречупени през левия поглед и да се посочат левите решения. Да се отстояват също толкова агресивно, както правят това десните политически сили, промивайки мозъците с познатия отдавна антикомунизъм. Само с кръгли маси и семинари няма да се свърши работата по привличането на младежи към нашата идеология. Знае ли БСП какво искат младежите, как виждат бъдещето си? Ако БСП не може да отговори на този въпрос, ще изчезне. Партията все още не може да привлече, да вдъхнови и хората на средна възраст, които дават днешния облик на обществото. БСП отсъства по места и това личи по резултатите от частичните местни избори. Слабо е влиянието й сред интелигенцията, посланията й не привличат обществото. 

Не трябва всеки, който има различно мнение, да се мисли за враг с партиен билет. В БСП е необходимо да има различни мнения, няма нищо по-лошо от мъртвилото, от бездушието, от едновремешното единодушие. Трябват различни мнения, енергия, движение, за да бъде БСП привлекателна, да се обедини около идеи, а не само около личности. БСП е партия с традиции и трябва да пренесе огъня от миналото към бъдещето. Победата се ражда и от пораженията.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ