19 Юни 2024сряда20:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Яне ЯНЕВ:

По-примитивна, необразована и агресивна власт не ни беше идвала до главата

Действията на правителството превърнаха финансовата система в свлачище, казва лидерът на "Ред, законност, справедливост"

/ брой: 167

автор:Лилия Томова

visibility 1984

Яне ЯНЕВ е роден на 22 април 1971 г. в  Сандански. Завършил е математическа гимназия и Аграрния университет в Пловдив, агроинженер. Второто му висше образование е с магистърска степен по икономика и мениджмънт. Член на УС на БЗНС "Никола Петков", член на ПП на БЗНС, основател и председател на НС-БЗНС, народен представител, лидер на партия "Ред, законност и справедливост".

- Г-н Янев, защо наричате днешното управление "примитивна, необразована милиционерска хунта"?
- Една година управление на този кабинет доказва моите думи. Икономиката ни е изправена пред колапс. Правителството предприе серия взаимно изключващи се действия, които превърнаха финансовата система в свлачище. Кога ще тръгне това свлачище и какви ще са последствията е въпрос на по-обширен и задълбочен анализ. Непоследователните действия на държавата внасят допълнителен смут и я правят изключително непредсказуем партньор, което увеличава напрежението и несигурността у гражданите и икономическите субекти. А актуализацията на бюджета целеше да прикрие задаващия се финансов банкрут, но правителството не можа да заблуди международните финансови институции.
Отговорът от страна на европейските ни партньори не закъсня и ЕК стартира процедура срещу България за прекомерен дефицит. В здравеопазването и образованието не само не започнаха очакваните реформи, но тези системи са в процес на разпад. Същевременно сме свидетели на показни полицейски акции, чиято единствена цел е да напомпват личния рейтинг на Цветанов. За съжаление резултатът не е очакваният от обществото: харчат се парите на данъкоплатеца, без да са събрани необходимите доказателства за осъдителни присъди. За последните две десетилетия със сигурност сме имали по-крадливи правителства, но по-примитивна, необразована и агресивна власт не ни беше идвала до главата. Това е извънредно опасно. Подобна власт много лесно се изражда в диктатура, защото не може да различи доброто от злото, разумното от глупавото. Всъщност процесът на установяването на еднолична безконтролна власт завзема огромни размери.
- Твърдите, че никога не казвате случайни неща. И огласявате разработка на ДАНС срещу Лъчезар Иванов и срещу бившия здравен министър Божидар Нанев.
- Има разработки на ДАНС за активисти, депутати и висши чиновници от ГЕРБ, но ги крият, защото ДАНС и сега изпълнява политически поръчки.
- Често заявявате, че "ГЕРБ има много силна пропагандна машина".
- Пропагандната машина на ГЕРБ разполага с мощен финансов ресурс. Тя работи с определени медийни групировки и основната цел е да бъдат притъпени сетивата на обществото за безумията на това управление. Това е вид промиване на мозъци и осигуряване на медиен комфорт.
- Искате нов основен закон. Какво не ви харесва в приетата преди 19 години конституция? Всъщност имате предвид друго управление, а не парламентарна република ли?
- Въпросът не е в това какво на мен не ми харесва, а какво е реалното положение. 20 години след т.нар. промени България стана най-бедната и изостанала страна в ЕС. Всяко правителство донася надежди, а като си отиде, се оказва, че е обирало държавата на поразия. Съдебната система не може да се справи с престъпността и корупцията. Европа ни гледа с нещо средно между злобно подозрение и тъжна насмешка, и стигна дотам да приеме популистко-мутренската партия ГЕРБ, защото вече не вярва, че България може да роди нещо по-добро. Къде е причината подобен хаос да продължава вече цяло поколение? Някой бил казал, че всеки народ си заслужава управлението. С тази хипотеза аз не съм съгласен. Българският народ не е виновен. Моделът на държавността е сбъркан. А базата на държавния модел е конституцията. В настоящата тежко е нарушен принципът за независимост на трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, както и взаимният контрол между тях. Уж сме република с парламентарно управление, а правителството има абсолютен приоритет във всичко. Народното събрание е безсмислено, огромно и добре охранено, за сметка на което - послушно. Съдебната власт не е защитена от политически и лобистки натиск. Президентът е фикция, обаче управлява задкулисно. Държавната администрация е по-голяма от армията и полицията, взети заедно, а как работи, всички сме изпитвали на гърба си. Впрочем никакъв конституционен текст не й слага ефективни юзди. Местното самоуправление е лишено от реален ресурс и така се грижи за населението си, че след 10 години половината България ще живее в София. Да продължавам ли?
Резултат от всичко това, за което говорех досега, са тежки институционални кризи, липса на контрол и отговорност, слаба държава. При сегашната конституция, който и да дойде на власт, нищо не може да се направи. Затова ние предлагаме не нов месия, а приемането на нови правила, които да гарантират ефективността и прозрачността при действието на институциите. Разбира се, РЗС подготвя свой проект за нова конституция. Но преди всичко е необходим национален консенсус и политическа воля да се тръгне по този път. Управляващите не дават и дума да се издума, сегашната конституция им е много удобна. Затова ние ще инициираме подписка за предизвикване на референдум, на който българските граждани да кажат дали искат предсрочно разпускане на това Народно събрание и избори за Велико Народно събрание, с мандат за изработване и приемане на нова конституция.
 - Говорите и за еднакъв ъндърграунд на премиера и на евродепутата от "Атака" Слави Бинев; казвате, че те са "част от бандитизма през 20-те години преход". Имате данни или просто анализирате това, което се "вижда и чува"?
- Ако проследите произхода и развитието им, няма как да не достигнете и вие до този извод. Неслучайно за връзките на Борисов с подземния свят писа дори американското списание "Конгрешънъл Куотърли". На всички у нас е ясно откъде тръгна Борисов и кои са неговите "другари" през годините. Слави Бинев е само потвърждение на дефиницията, че в криминална държава мутрите са най-добрият управленски контингент.
- Да ви върна към една Бузлуджа и едно социалистическо честване преди немного години, когато разпръсквахте листовки срещу БСП. Кажете, ама честно, защо го направихте? Нали не вярвате, че социалистите са "разбойници"?
- Всъщност това беше доста отдавна, но не съм се и съмнявал, че БСП има добра историческа памет и добър архив. Затова не е нужно да припомням, че хвърлянето на позиви не съм го измислил аз. Пък и съдържанието на тогавашните позиви е актуално и днес, но вие няма да смеете да публикувате точно това, което ви казвам сега. Но да говорим сериозно. РЗС и БСП са политически опоненти. Първо, ние сме дясна партия, а вие сте единствената значима политическа сила у нас, която декларира лява идеология. Всеки защитава принципите, в които е убеден, това е същността на демокрацията.
Второ, т.нар. преход се оказа далеч не това, което очакваха и от което имаха нужда хората, не вярвам да го отречете. А през по-голямата част от тези 20 години страната беше управлявана или пряко от вашата партия, или от доминирани от нея правителства. Не можете да очаквате от нас похвала за постижението си. Колкото до "разбойниците", никога не съм твърдял, нито мислил, че всички в БСП са такива. Но при вас разбойници има, да не би да не го знаете? Има ги във всяка партия, която се е докопала до властта, за жалост у нас това е правило. С две думи: БСП е наш политически противник, а не враг. Мои и на РЗС врагове са разбойниците, от която и партия да са те. Изгонете ги от вашата и ще имаме всички основания за цивилизован диалог.
- Наричате "нагло" кадруването на ГЕРБ напоследък - и в образованието заради опорочените конкурси за директори на училища. Какво пише в сигнала на РЗС до прокуратурата срещу министър Сергей Игнатов?
- Кадруването на управляващата партия ГЕРБ в почти всички публични сфери доби застрашителни размери и в конкретния случай изправя пред сериозно изпитание образованието. В централата на РЗС постъпиха сигнали от различни части на страната, че начинът на провеждане на конкурсите е опорочен, а самите тестове са съставени с грешки. Конкретен пример за сериозни съмнения по отношение законосъобразността на процедурата и обективността при оценяването е проведеният конкурс за заемане на длъжността директор на общинско училище и обслужващи звена в община Пловдив. Конкурсът е така проведен, че противоречи както на заповед на началника на Регионалния инспекторат по образованието, така и на Закона за народната просвета и Кодекса на труда. И този случай в Пловдив не е единичен. Подобни сигнали получихме от Пазарджик, Търговище и от другаде.
Това е един от методите на ГЕРБ - да лансира на овакантените постове единствено определените от управляващата партия. Което пък е унижение за мнозинството от българските учители, принудени не само да работят в условия на отдавна амортизирана материална база и при минимално заплащане, но вече им се налага да се подчиняват на хора с много по-малък професионален опит и качества. Ако досега са правени опити за някаква реформа, в момента става въпрос за ликвидиране на сектора с цел да се отгледа нация не от мислещи хора, а едно подчинено, аморфно и нискоинтелигентно общество.
 

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 306

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 280

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 315

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 277

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ