10 Юли 2020петък19:31 ч.

От редактора

По пътя към Бузлуджа

/ брой: 172

автор:Боян Бойчев

visibility 1496

Когато тръгваш към Бузлуджа, другарю, помисли си защо го правиш? Какво е за теб този връх? Красива природа? Приятно прекарано време? Или може би...
Глътка свобода. Памет. Признателност. Отговорност.
Или е част от теб? Идея. Защото си социалист.  
Преди 125 години 30-ина души начело с първия марксист у нас Димитър Благоев на станалата историческа поляна, основават Българската социалдемократическа партия. Близо до мястото, където 23-години по-рано четата на Хаджи Димитър води битка с турските войски, а самият воевода пада убит.
Има някаква мистична връзка между двете събития.
Смъртта на един велик българин в името на свободата. Началото, поставено от друг един велик българин в името пак на тази свобода и човешко равенство.
Затова, когато поемаш  пътя към Бузлуджа, помни, че там се ходи с ясни мисли и с чисто сърце. Там се отива заради идеята, която вече 125 години крепи нашата партия. И която някои наши членове сякаш забравиха и замениха със собствените си интереси.
Да вярваш, че друг, по-справедлив живот е възможен. Да вярваш, че има по-добро и хуманно общество, в което хората не са разделени на класи и по рождение имат равен старт. И това общество е алтернатива на днешното. Да вярваш, че не алчността и егоизмът са водещи в човека, а състраданието, взаимопомощта и добротата. Защото така е справедливо. Защото истинският социалист не може и не трябва да бъде нито алчен, нито егоист. Той трябва да бъде добър и позитивен пример за подражание.
Бузлуджа е мястото, където се събират съмишленици. Хора, обединени от тази идея и искрено вярващи в нея.
Така че добре си помислете, когато вървите към поляната.
Никой няма право, нито морално, нито каквото и да е, да използва вярата на хората, както и да зачерква саможертвата на основателите и всички, пренесли идеала през годините.
И този идеал ясно трябва да бъде заявен. Някак забравихме за него в последния четвърт век, някак го оставихме на заден план. И рушащият се паметник на върха доказва това. Съглашателства, компромиси, лични интереси.
Но идеалът го има. Той витае на Бузлуджа, на поляната. Той трябва да осмисля нашата борба за по-добър живот.
Когато тръгваш към Бузлуджа, другарю, помни това. Ти знаеш защо го правиш. Ти не можеш да бъдеш друг. Защото си социалист.
И там, на поляната, се вслушай внимателно. Дядо Благоев, първият марксист, нещо иска да ти каже...
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 57

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 404

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 367

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1028

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ