По-малко от месец преди Великден цената на агнешкото тръгна нагоре
Най-евтино килограм от мръвката се продава в Хасково - 12,65 лв., а най-скъпо е в Пловдив и Пазарджик - 15 лв.
/ брой: 65
Средната цена на едро на цяло агне за изминалата седмица се покачва с 0,3 на сто спрямо предходната седмица до 12,59 лв. за кг, съобщиха вчера от Министерството на земеделието и храните. Преди дни председателят на асоциация "Добруджанско агне" Милен Николов оповести, че търговците печелят най-много, защото купували агнето от производителите по 6 лв. за килограм, а в магазина цената му е над 12 лв. Той заяви, че липсата на държавна политика и минимална защитна изкупна цена са сред причините за хаоса на пазара. Според него реалната цена е 8 лв. за килограм, за да се покрият разходите, но и той ще продава на 6 лв.
В големите търговски вериги цялото агне продължава да се предлага на дребно на цени от 13,25 лв. за кг до 13,89 лв. за кг, като в Бургас отново е отчетена най-високата стойност. В другите търговски обекти цените на продукта се запазват в рамките на 13 лв. за кг (Плевен) - 13,18 лв. за кг (Ловеч), съобщиха от агроведомството.
През изминалата седмица цените на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги са се движели в широките граници от 12,65 лв. за кг до 15 за кг, като са най-ниски в Хасково, а най-високи - в Пловдив и Пазарджик. В по-малките магазини цените на агнешкия бут са в диапазона от 12,50 лв. за кг до 14,75 лв. за кг, като за поредна седмица най-ниски стойности са отчетени в Кърджали, а най-високи в Пловдив, Смолян и Пазарджик. Средната цена за страната на продукта се запазва на нивото от предходната седмица - 13,02 лв. за кг. Цените на дребно на агнешката плешка в големите търговски вериги варират от 12,65 до 14,00 лв. за кг. Най-евтино продуктът се предлага в в Хасково, а най-скъпо - в Пловдив.