11 Декември 2023понеделник14:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По гордостта му ще го познаете

/ брой: 128

автор:Велко Вълканов

visibility 2483

Всеки човек е затворен в себе си свят или, както би казал Кант, той е "нещо в себе си".  За него можем да съдим единствено по проявите му. Още в библията е казано "По делата им ще ги познаете". Но делата са не всякога еднозначни. Това, което за едни е добро, за другите бива понякога точно обратното. Затова си мисля, че за човека можем да съдим сравнително вярно най-вече по собственото му отношение към сътвореното от него. Радост ли предизвикват у него делата му, или болка? Гордост ли изживява той заради тях, или срам? Нравственият образ на човека се обективира преди всичко чрез тъкмо тези две основни чувства: гордостта и срамът. Кажете ми от какво се гордее един човек или от какво се срамува, и аз ще ви кажа какъв е той по своята нравствена природа.

 

Потънах в такъв род разсъждения, когато се запознах с изявленията на г-н Бойко Борисов по повод срещите му с директора на ЦРУ Леон Панета. От тях лъхаше нескрита гордост, че шефът на най-мощното разузнавателно управление в света го бил потупал по рамото. Няма втори като мен, аз съм пръв и единствен - казваше цялото негово поведение.

 

Близостта с Леон Панета, тъй силно изявена, била предизвиквала, уверява ни г-н Бойко Борисов,   чувството на завист у неговите противници. Не знам доколко това е вярно, но като казах завист,   неочаквано си спомних онзи прочут стих от стихотворението на Маяковски за съветския паспорт: "Читайте, завидуйте, я - гражданин Съветското союза!". Както се казва, разни хора, разни зависти. Маяковски ни предлага да му завиждаме за някакъв си паспорт, а г-н Борисов ни предала да му завиждаме за приятелството му не с кого и да е, а с шефа на ЦРУ (тук се става на крака) г-н Леон Панета.

 

Питам се обаче дали г-н Бойко Борисов може да се смята за приятел на г-н Леон Панета и изобщо на Съединените американски щати. От гледна точка на самия г-н Борисов това не е невъзможно. Не ми се струва възможно обаче г-н Леон Панета, респ. Щатите, да смятат г-н Борисов за свой приятел. Някога се казваше, казва се и сега, че Великобритания нямала приятели, имала само интереси. Тази сентенция важи естествено не само за Великобритания, важи за всяка друга държава и особено за държава като САЩ.

 

Но ако не е приятел на директора на ЦРУ, какъв тогава трябва да е за него нашият премиер? Би могло да се помисли, че той е просто агент на ЦРУ, но това няма да е вярно. За агент на ЦРУ освен мускули са необходими и някои други качества. (Справка: Джеймс Бонд.) Освен това самият г-н Борисов ни увери, че агент на ЦРУ той не е. Сега нямало такава практика да се вербуват за агенти премиери, президенти и други подобни. Може, от друга страна, да се предполага, че ако би имало такава практика, тогава би било възможно той, премиерът на България, да стане агент на ЦРУ. Тук възникват някои въпроси от политико-нравствен характер.

 

Някога г-н Борисов е кандидатствал за работа в българската Държавна сигурност, но му били отказали - нямали му доверие. В случая обаче по-същественото е това, че той е искал да влезе в системата на Държавна сигурност, т.е. в една система, работила срещу различни други разузнавателни централи, включително и срещу ЦРУ. Какво всъщност излиза: че г-н Борисов, готов вчера да бъде агент, борещ се срещу ЦРУ, днес е готов да бъде агент на ЦРУ, борещ се срещу всички негови врагове. Възникналите политико-нравствени въпроси са, както виждаме, с повишена трудност. Но ако не е приятел, ако не е и агент на ЦРУ, какъв все пак трябва да е на ЦРУ г-н Бойко Борисов? Отговорът се налага сам по себе си: ами на ЦРУ той е просто марионетка от латиноамерикански тип! (Забрана премиери да бъдат марионетки няма.) И неговата, на г-н Борисов, гордост, гордостта от близостта му с ЦРУ е гордостта на марионетката.

 

 

 

ВРЕМЕТО: Сняг в навечерието на астрономическата зима

автор:Дума

visibility 52

200 коли на пияни или дрогирани отнети от полицията в Бургас

автор:Дума

visibility 92

Синдикатите в "Мини Марица-изток" отново на протест

автор:Дума

visibility 83

Оставим ли горивата на дърдорковците, не ни чака добро

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 239

Пътническите влакове с ново разписание

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 239

Удължават срока на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Европол предупреди за фалшив зехтин от Испания и Италия

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 239

Австрия е готова с отстъпки за Шенген

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Атина с мерки срещу спортното насилие

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 239

Сърбия с "адекватен отговор" към Косово

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 239

ФИДЕС обясни защо ЕС не трябва да приема Украйна

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 239

Нещастието българско

автор:Александър Симов

visibility 136

/ брой: 239

Хора, бдете!

visibility 120

/ брой: 239

Алтернативна вселена

visibility 113

/ брой: 239

Генът на Путин

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ