24 Февруари 2024събота12:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По дългия път на поета

Петър Андасаров като майстор на словото, прозрял цената на истинските стойности на битието и съзнанието

/ брой: 138

автор:Благовеста Касабова

visibility 4218

Когато човек вече е изкачил билото на живота си и пътят му нататък е надолу, чак тогава започва да осъзнава какво е придобил и какво и загубил в желанието си да постигне колкото е възможно повече. Обикновено загубите са повече, тъй като в битките за самоизява и самоутвърждаване често получените рани обезкървяват, обезверяват, сломяват. Оцеляват предимно по-жилавите, по-гъвкавите, по-лесно приспособимите. Но колкото и да е парадоксално на пръв поглед, оцеляват и чувствителните, ранимите, творчески надарените по Божията воля. Колкото и горчилки да са напукали устните им, колкото повече белези са останали в душите им, толкова по-дълбоки сякаш са проникновенията им в сътвореното от тях.
Измежду надарените творци, които оцеляха, които превъзмогнаха катаклизмите, стоварили се върху мислещия и можещия човек през последните две десетилетия, е Петър Андасаров. Поет, когото познавам дълги години и високо ценя. Прочела съм почти всичко, излязло изпод перото му, писала съм за негови книги. И с чиста съвест мога да кажа, че го познавам и обичам като човек и писател.
Сега, когато прочетох най-новите му стихосбирки - "С очи те търся" и "Като дългото ехо на песен", усетих, че все пак нещо ми се е изплъзнало през времето. А може би и защото в така сполучливо подбраните стихотворения от предишни книги и нови в "Като дългото ехо на песен" и композирани по нов начин, извеждат на предна линия качества, които - не че не са съществували в предишни негови произведения, но тук се възприемат с по-различни сетива и го изправят в целия му ръст на майстор на словото, на мъдрец, прозрял цената на истинските стойности на битието и съзнанието.
Едно от качествата, които и преди, и сега високо ценя, е умението му да пресътворява изпитано и въображаемо емоционално и рационално чрез щедрото богатство на образната си система и на лексикалната си съкровищница. И то не само като фон на споделеното, а предимно като основа, върху която гради идейно-художествените отпратки - гражданско чувство, философски промисли, прозрения за истинността на нещата от живота, на човешките действия и противодействия, въжделения и усещания, трудно ще открием в поетичното творчество на Петър Андасаров директно или оголено послание, проблем, въпрос, констатация. Те сякаш се раждат, или самите те раждат състояние на духа или на емоцията.
По оригинално самобитен начин, споен с природата и нейните живи картини, са изградени творбите, свързани със синовната преданост на поета към близките на сърцето му хора, към родното място и родния дом.
Няма да пропусна да отбележа и любовните стихове на поета Петър Андасаров. Те естествено са в унисон с останалите му търсения и откровения. В тях също се долавя онази мека тъга, примесена с носталгично очакване или примирение, с жаждата за съкровена близост. И в най-сакралните си преживявания и вълнения авторът не е съдник-отмъстител, емоциите му са озарени от светлината на изгреви и залези, сгряни от уютната топлина на земята, мечтата за човешка и емоционална близост. Влюбен и щедър, поетът е в състояние да материализира духа и одухотвори материята. Той именно затова повече търси, страда по изгубеното или ненамереното, по отдалечаващото се и непредвидимото по законите на любовта. Но и с надежда за сбъдване.

Див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 37

Депутати възмутени от КЗП за мобилните оператори

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 37

Фирмите укрили ДДС за 1,189 млрд. лева

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 37

Държавата гласи тотален контрол за чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 37

Едва 10% от европейците вярват в победа на Киев

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 37

САЩ продават военна техника на Тайван

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 37

Протести в Европа

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 37

Байдън обидил публично Путин по време на прием

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 37

Райски газ

автор:Нора Стоичкова

visibility 494

/ брой: 37

Беззъбите КЗП и КЗК

автор:Евгени Гаврилов

visibility 455

/ брой: 37

Агенти на Кремъл

автор:Таня Глухчева

visibility 481

/ брой: 37

БСП: Райският газ да се приравни към наркотиците

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ