Плодове и зеленчуци поскъпнаха през март
/ брой: 78
Поскъпването през март на голяма част от плодовете и зеленчуците е повишило индекса на тържищните цени с 1.5% спрямо февруари и с 5 на сто над нивото от същия период на миналата година, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Ръст има при оранжерийните домати (10,8 на сто), зрелия чесън и зелето - с около 5-7 на сто. Намаление е отчетено при картофите - с 4,3 на сто, и оранжерийните краставици - с 0,7 на сто. Бананите и ябълките поевтиняват с около 4%, а цената на лимоните пада с 1%.
През март спрямо февруари цената на брашното се е стабилизирала и отбелязва минимален спад от 1%. Поевтиняване на месечна база с 1,7 на сто е имало при кравето сирене, а цените на кашкавала и кравето масло се задържат на нивата от предходния месец. Цената на трайния салам се е повишила с 2 на сто, а на кренвиршите е паднала с 3.4%.
На годишна база повечето храни поскъпват. В диапазона 13-18% са се повишили цените на фасула, брашното и пилето. Поскъпването на олиото, сиренето и маслото е между 6 и 10%, а на кашкавала и каймата - 2-3%.
Спад на годишна база има в цената на яйцата - с 34.4 на сто и на захарта, ориза, лещата и скумрията в границите на 4-10 на сто. Цените на месните произведения се доближават до нивата от миналата година.
При плодовете и зеленчуците най-голямо на годишна база е поскъпването на картофите - с 49 на сто. С около 15-30% е ръстът на цените на оранжерийните домати и краставици, лимоните и ябълките. В сравнение с миналата година на по-ниски цени се търгуват чесънът, зелето и бананите, като поевтиняването на годишна база е в рамките на 5-13 на сто.