02 Март 2021вторник09:41 ч.

Плевнелиев открива Европа

/ брой: 21

автор:Калина Йотова

visibility 1151

Новият български президент Росен Плевнелиев замина на първото си работно посещение в Брюксел. В дух на приемственост, както и предшественикът му Георги Първанов, който горе-долу по това време преди пет години посети Германия и Белгия, новият държавен глава ще засвидетелства уважение към европейските принципи и традиции. Така той дава ясен сигнал и очертава главната ос, по която ще ориентира подкрепата си за външната политика. С този жест се потвърждава и намерението за активно участие на страната ни във всички основни дебати за бъдещето на Европа.
А срещите на Плевнелиев с български евродепутати, с председателя на Европарламента Мартин Шулц, с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и няколко еврокомисари, както и с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, може да са първата крачка към спечелването на "сърцето на Европа". Защото на този етап отношенията, макар да не са под критичния минимум,   не може да се хиперболизират до степен "твърде топли". 
Самият Плевнелиев подчерта, че приоритетите са ясни. По думите му "България иска да има глас, да използва новите възможности и новите приоритети да се използват по-добре". Той отбеляза, че е важно "националните приоритети да бъдат съгласувани с европейските приоритети, за да сме сигурни, че имаме подкрепата на Брюксел".
Би било прекрасно, ако президентът успее да даде гласност на идеите си на следващия Европейски съвет например. Не защото ще може да ги изложи спокойно на английски или немски. А поради надеждата, че ще бъде възможно да потърси съюзници, да се включи в изграждането на стратегии, наравно с останалите си европейски съмишленици, които добре познават границата между партньорство и конкуренция. Не случайно икономическата интеграция се оказа недостатъчен двигател за европейската политическа реформа, а солидарността изпадна в дълбок зимен сън от ледената прегръдка на кризата. Европа не може да издрапа до титлата най-конкурентоспособен икономически регион, да снижи безработицата и да донесе траен растеж, благоденствие и социална справедливост - понятия практически излезли от фокуса на общия европейски интерес, но близки до националния.
Затова е важно България не само да се възползва от възможностите, а и да ги открива и създава сама. Спешно президентът трябва да формулира приоритетите, които ще защитава в Брюксел, и в същото време да се вслуша във всички въпроси, които валят у нас един през друг - "За какво са ни европейските ценности, ако нямаме национална гордост?", "Доколко българите се чувстват част от 500-те милиона европейски граждани?", "Защо българчетата растат с идеята да станат емигранти?" и т.н. Така той не само ще работи за изковаването на общата европейска политика и ще съдейства за привличане на повече чуждестранни инвестиции. С такава стратегия Плевнелиев ще се придържа към ангажиментите и обещанията си, поети по време на кампанията си - да работи за репутацията и доброто име на България.

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ