Плато на Петър Йоргов му донесе сребро от "Перлата на морето"
/ брой: 87
Със сребърно отличие от Международния кулинарен фестивал "Перлата на морето" се завърна Петър Йоргов, шеф готвач на един от водещите варненски ресторанти. Събитието се проведе за седми пореден път на о. Брач, Хърватска, а участие взеха над 15 държави.
Ежегодно над 300 професионални готвачи и стажанти се събират да мерят сили на престижното състезание, като всеки се бори за приз в определена категория. Оценяването е много обективно, тъй като методът на журиране не оставя място и за капка съмнение в способностите на участниците. Журито е разделено на две части - едната следи за техниката, време и почистване на работното място, докато другата дава точки за вкус и визия.
Сребърното отличие шеф Йоргов завоюва с представянето си със "Студено презентационно плато, без дегустация". Това се смята за най-силната категория, тъй като най-малко претенденти се осмеляват да се включат в нея. Младият кулинарен виртуоз обра овациите с банкетно плато, съчетаващо пилешки вариации.
Варненци могат да се гордеят със своя съгражданин, който до момента е прославил морската столица на редица международни и национални състезания. Готвач на България за 2009 г., бронзов медал с Националния отбор в Люксембург през 2010-а и IV място на Boccuse d`Or от януари са само част от титлите, с които се е увенчавал шеф Йоргов. Предстои му да журира в конкурса за Националната купа в Пловдив през април, а през октомври - Олимпиада в Германия, където ще вземе участие с колегите си от Националния отбор. Петър Йоргов, който ръководи с размах и фантазия кухнята на варненския ресторант "di Wine", споделя, че от тези събития черпи вдъхновение за кулинарните творения, които създава. Най-добрите идеи той превръща в наустоими предложения за ценителите, голяма част от които ще бъдат включени в новото меню на ресторанта.