26 Септември 2020събота11:40 ч.

Точката над И-то

Платените подаръци на САЩ печелят поръчки, но не и доверие

/ брой: 11

автор:Иво Атанасов

visibility 2432

Младите няма как да знаят какво е агитпропчик. Съчетание между агитатор и пропагандист, думата се отнасяше за функционер, чиято задача беше да убеждава трудещите се да отдават всичките си сили и способности за успехите на социализма.

На младите обаче рано или късно ще им се наложи да прогледнат как съвременните агитпропчици шлифоват мозъците им. Един от тях се самообяви за смелчага, който пръв се решил да каже истината за американските изтребители. Тези самолети по същество били дар от Вашингтон, защото благодарение на правителството на САЩ България имала приход от 1,5 милиарда, може би в левове, от износ на оръжие. Това не било подкуп в баналния смисъл, а подарък, направен по елегантен начин. Страната ни не можела да си позволи да бъде неблагодарна, пък и изборът на друг, а не на американски изтребител, щял да бъде акт, приличащ на обявяване на война на Щатите.

Тези разсъждения са не на някой неук гражданин, а на цял главен редактор. На когото явно САЩ му се привиждат като бос на борческа групировка, присвоил си със сила правото да решава на кого от кого какво кога къде за колко да се продава. И от кого какво да се отнеме, както и кой да бъде поступан или ликвидиран. Големия брат му изглежда като нашенски политик, който разпределя порциите, само че в световен мащаб. За този възглед свободният пазар, с който толкова ни примамваха, несъмнено е празна дума. А ако пазарът е дирижиран и дори под диктат, очевидно няма как да се говори и за свободни медии, но нашия човек това сякаш не го вълнува. Той се е вторачил в този милиард и половина и по агитпроповски настоява да се отблагодарим на Щатите за благоволението да ни отстъпят къшейче от хляба, като употребим придобитата сума за техните изтребители. Като че ли не му минава през ума, че този подарък всъщност е платен. Защото на каквато сума са продажбите ни, на такава ще бъдат и покупките ни. Отделно от това, горната граница за разходите за изтребителите в конкурса е не 1,5, а 1,8 милиарда, която при великодушното вдигане на рамката от страна на парламента вчера сигурно ще надхвърли два. Та колкото и да е бос във финансите който и да е автор, трябва все пак да си даде сметка, че не само си плащаме подаръка, но и далеч надскачаме неговата цена.

Още по-странно е, че човек, който толкова години е въртял вестник, не прави разлика между приход и печалба. Приходът ни от износа на оръжие може и да е 1,5 милиарда. Същевременно сме изразходвали значителни средства за суровини, материали, амортизации, заплати, осигуровки и т.н. Ако нормата на печалбата в този бизнес е около 20 на сто, след като сме разплатили всичко, са ни останали 300 милиона. Това е печалбата, и то преди данъчното облагане. Ето как срещу армаган от 300 милиона ще трябва да похарчим над два милиарда. Такава е политиката на платените подаръци, от която някои толкова се възторгват.

Неслучайно у нас само 8% подкрепят Щатите, а 55% не одобряват тяхната политика. Това го чета не в някой руски сайт, а в "Дойче веле" от 22 ноември м.г. И никак не злорадствам. През 1972 г. поетът Стефан Цанев се възмущаваше от бездарниците, които пишат "скучно" за партията и комунизма. Защото "да пишеш скучно за партията - значи да пишеш срещу партията". Навярно сега пък Вашингтон се дразни от несръчните хвалебствия. Но ако за него разпределянето на порциите наистина е по-важно от авторитета, най-вероятно не се трогва от безсилието на съвременните агитпропчици. Дори и когато подкрепата за политиката му има още накъде да пада.

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

С кворум от 793 делегати започна Конгресът на БСП

автор:Дума

visibility 0

Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

автор:Дума

visibility 57

БСП провежда 50-ия си юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 139

Втори ден над 250 новозаразени с COVID-19

автор:Дума

visibility 164

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 949

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 519

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ