26 Март 2023неделя06:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Ако щете - вярвайте

Писмо от Дядо Коледа

Разказва един от малкото щастливци, които са в писмовна връзка с легендарния обитател на Лапландия

/ брой: 297

автор:Йордан Василев

visibility 5130

Аз съм един от малкото щастливци, които са получили лично истинско писмо от легендарния обитател на Лапландия - Дядо Коледа. В него той ми пише:
"През зимата тук всичко е сковано от лед и сняг, но идва пролетта и тогава реките се размразяват, долитат птици и природата се изпълва с живот".
После:
"През цялата година децата трябва да са много послушни... само тогава те ще бъдат уважени и от Дядо Коледа..."
И още:
"Всяка твар, всяко растение, въздухът, водата са небесен дар и хората трябва да живеят в хармония с тях. Тогава и природата ще им се отблагодари..."

Всъщност писмото не е от нашия Дядо Коледа, а от Санта Клаус - така го наричат в много от християнските страни, включително и във Финландия, където той живее. Лапландия се намира именно във Финландия, а там го наричат Joulukki.
Както ми пише в писмото си, всъщност неговият леден дворец е в Арктика.
У нас и малки, и големи го знаят така: Дядо Коледа. В почти всяка страна го наричат по различен начин, ще посочим как е само у съседите ни:
- в Македония - Дедо Мраз;
- в Румъния - Моs Craciun;
- в Сърбия - Деда Мраз;
- в Гърция - Agios Vasilis;
- в Турция - Noel Baba.
Преди да се появи, неговата роля на раздавач на подаръци е изпълнявал Св. Николай (при католиците той е Св. Николаус) още от ІІІ в. По някакъв, известен само на него начин, той е узнавал на всеки какво му е потребно и в празничната нощ му го е пускал през комина. Така цели 14 века преди да се появи Санта Клаус, а после и неговите двойници в различните страни.
А как е у нас?
Векове наред, от покръстването ни до освобождението от турско робство, се е славел Св. Николай. За първи път у нас Дядо Коледа се посреща през 1879 г., но само от много ограничен кръг хора, които са възприели този обичай от освободителката Русия, а е и пренесен от присъстващите тогава в Княжество България руски офицери и служители.
С течение на времето той се разпространява в цялата страна. В по-големите градове хората са си подарявали предмети за украса, а на дамите - бижута, дрехи, обувки. В селата обаче подаръците са били по традиция разпределяни така:
- най-често на мъжете - ракия или вино;
- на жените - хранителни продукти;
- на децата - бонбони и халва.
По-късно се появява обичаят да се изпращат поздравителни картички. Той е пренесен от Германия и Австро-Унгария.
След 1944 г. Дядо Коледа се заменя с Дядо Мраз по съветски образец (Дед Мороз). Тогава се появява и Снежанка, която е българската Снегурочка. В съветския вариант Снегурочка е внучка на Дед Мороз, а в българския Снежанка е помощничка на Дядо Мраз. Така до 1990 г., когато Дядо Мраз отново става Дядо Коледа.
Каква е българската приказка за Дядо Коледа?
Докато Санта Клаус живее в Лапландия, а Дед Мороз - в град Велики Устюг (Вологодска област), домът на нашия Дядо Коледа е... на Луната. В това може да се убеди всеки, който в 0 часа на 23 срещу 24 декември погледне към нея. Тогава ще види как за секунда шейната с впрегнатите в нея елени излита от Луната и се спуска към Земята, за да може на сутринта всеки да намери подаръка си пред вратата на своя дом.
Тук следва да се изпълни едно много важно условие: през годината той трябва да бъде хрисим, работлив и добросърдечен. Дали е така - от Луната всичко се вижда!
Все пак да погледнем към реалността. Вече и децата знаят, че Дядо Коледа е митична личност, а подаръците ги правят тези, които имат възможност. Ето защо едни получават само пликче с бонбони, други - лаптоп или велосипед...
Възрастните също се радват на коледните подаръци - работещите понякога получават подаръци от работодателите, пенсионерите, колкото и невероятно да звучи това, - от държавата. За други пък голям късмет е, ако най-после си получат неизплатените от дълго време заплати...  
Но нека в навечерието на Коледа да говорим само приятни неща. Главното е, че на този свят ден всички се стремят да доставят голяма радост на близките си, дори ако трябва да изхарчат за това и последните си левчета. Поради туй по Коледа търговията цъфти и на всяка крачка нещо се продава и купува.
А който има неосъществени желания, да пише на българския Дядо Коледа. Адресът му е:
"Дядо Коледа, седми кратер от светлата половина на Луната, с копие до Снежанка и седемте джуджета".


Идва отговор чак от Лапландия - най-сърдечни пожелания за благополучие и здраве и очарователни рисунки на Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета
 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ