23 Септември 2021четвъртък12:08 ч.

Пеканов подкрепя въвеждането на необлагаем минимум

автор:Дума

visibility 451

"Намираме се в един много интересен исторически момент. Надяваме се, че започва един период на възстановяване от пандемията, като това, разбира се, се базира на надеждите да няма последващи. Тези надежди в момента започват да стават все по-трудни, тъй като има голяма опасност от нови вълни и съответно тези рискове отново да натежат на икономиката. В момента се намираме в етап на възстановяване. Плановете за възстановяване и устойчивост са част от общия механизъм за възстановяване и устойчивост".

Това заяви вицепремиерът по управлението на евросредствата Атанас Пеканов пред БГНЕС.

 "В наименованието на този механизъм се крие и ключът. От една страна възстановяване – това са краткосрочните стимули, които трябва да вдигнат икономиката бързо. От друга страна устойчивост – това са дългосрочните инвестиции, които дългосрочно да гарантират, че икономиката ни е по-силна, че потенциалът ѝ се развива. В този смисъл Планът за възстановяване ще даде само една част от нужния стимул, другата трябва да дойде в крайна сметка от бюджета, от икономическите мерки.

 В момента ние нямаме нужда от толкова много икономически мерки, но в случай, че отново се стигне до локдаун или затваряне на икономиката, отново ще имаме нужда от безвъзмездна помощ, която да стигне до бизнесите, за да ги съхрани заедно с работните места.

 Тоест всичко ще зависи от последващото развитие на пандемията през есента и зимата.

 Допълнителен фактор, който утежнява ситуацията, е, че всичко това води до много несигурност, т.е. фирмите не знаят дали да инвестират, защото не знаят дали ще има търсене, изобщо дали икономиката ще се движи в нормалния си ход в следващите месеци. И именно тук идва ролята на държавата да прави публични инвестиции, които да гарантират, че поне някаква част от финансови средства ще се вливат в икономиката", коментира Пеканов.

"От една страна съм привърженик със сигурност на по-ефективната роля на държавата, т.е. институциите да вършат ролята си по-отговорно и по-активно.

 В този смисъл – да, има много сфери в България, където държавата малко е абдикирала. Например, социалната сфера. Имаме един от най-ниските проценти на въвличане на държавата в икономиката, преразпределителната тежест е ниска. Това се вижда като хубаво от една страна, но именно това е този подход, който беше приет и не съм сигурен, че винаги е бил напълно успешен. Именно това обуславя да имаме много хора, които живеят в крайна бедност и да имаме такива високи неравенства.

 Радвам се, че в Плана за възстановяване направихме някои стъпки за тяхното намаляване. С колегите от МТСП заложихме реформа, която от години се изисква от нас. Така помощта за хората, които са най-социално изключени, ще се индексира. Тези хора в момента получават 75 лв. на месец и това е всичко, което те имат като средства. Това индексиране ще гарантира, че в следващите години тази помощ ще се повишава.

 Европейските институции от години ни казваха, че вие буквално сте обрекли едни хора на трайна и дълбока бедност, като не правите нищо за това да им помогнете. В този смисъл има важни неща, които трябва да се правят. Такъв е историческият момент. Много страни започват много по-активно да се включват в икономиката.

 Настоящата американска администрация предприе огромни фискални мерки, някои от тях стимулират икономиката краткосрочно, други са именно в тази сферата на устойчивостта и инфраструктурни проекти. Инфраструктурата, ако е направена както трябва, служи на хората. Дали ще са магистрали, училища или болници. Всичко това е част от това хората да имат по-добър достъп до най-важните услуги, които държавата им предоставя", коментира Пеканов.

"Лошо е, че до момента не е достатъчно добре обяснявано на обществото. ЕК взима този ресурс от общо 750 млрд. на финансовите пазари и от тях дава на страните една част, която е грантова. За България това са 12,6 млрд. лв. и няма нужда да ги връщаме. Ние ги получаваме, след което преценяваме как да ги дадем на крайните бенефициенти, т.е. на бизнесите, на хората и различните министерства, които ще правят различните проекти.

 Можем да им ги дадем под формата на безвъзмездна помощ, или можем да им ги дадем и под формата на заеми, но това, което ние получаваме от Брюксел е безвъзмездна помощ и няма нужда да ги връщаме. Държавата не се обвързва с някакъв заем, има този ресурс и голямата част от него ще бъде използван за безвъзмездна помощ за всички тези проекти, които сме заложили в Плана. Към тези средства има и допълнителен ресурс в рамките на около 8,5 – 9 млрд., които могат да се поискат като заем.

 Тоест отгоре над това, което ние ще получим и няма нужда да връщаме на Брюксел, можем да поискаме и още 9 млрд., които са заемната част. Тях ще ги получим и пак можем да ги използваме както решим, но трябва да ги върнем през следващите 30 години", каза още вицепремиерът.


"Икономическата наука се разви много през последните години и се опитва да замерва именно това как се вдигат доходите на едни лодки, които може да са яхти и вълната да го повдига много сериозно и как се вдигат доходите на другите – малките лодки, които могат да бъдат всъщност ответи някъде и да останат встрани.

 Много голяма част от данните ни показват, че именно това се случва често. Когато нямаме правилните социално-икономически мерки, когато държавата по никакъв начин не адресира тези проблеми, може би тези, които имат най-голяма възможност да се развиват се развиват.

 Невидимата ръка на пазара погалва някои, други ги пошляпва и в крайна сметка обществото може да дивергира в две посоки. Как може да се адресира това? Важното е да разберем, че трябва да се адресира. След което това е доста комплексен социално-икономически микс от мерки – това може да са данъчни мерки, социална политика и тук ще дам няколко пример.

 Например, приветствам факта, че, доколкото разбрах от разговори между политическите партии, преди 2-3 дни е обсъдена нуждата да се приеме необлагаем минимум в България. Това е нещо, за което съм пледирал с годините, бяхме организирали дори активна разяснителна кампания. България е единствената страна, която няма такъв механизъм, защо данъчната ни система е относително регресивна, т.е. хората с най-високи доходи отчасти дори плащат по-ниски данъци като процент, отколкото тези с най-ниски доходи.

 Необлагаемият минимум ще гарантира, че именно първите да кажем 500 – 600 – 700 лв. от заплата няма да бъдат облагани, а само парите след това ще бъдат облагани, т.е. именно за хората, за които тези първи 500 – 600 – 700 лв. са най-важни, ако върху тях няма данък, това за тях ще е спестяване от 50-60-70 лв. на месец, което е изключително важно. Най-вероятно те ще го използват за потребление така или иначе, тъй като поради ниските си доходи те така или иначе са ограничени в бюджета си, те имат нужда да купуват повече, да потребяват повече, като имайте предвид, че потреблението могат да бъдат много важни неща – потреблението може да са книги, здравеопазване, образование, това не трябва да се забравя.

 Тоест оставим ли повече разполагаем доход именно на тези хора това хем ще има позитивен икономически ефект, хем ще има позитивен социален ефект. Това е една от мерките, които е относително безспорна, макар че преди когато говорихме с предишните управляващи, те ни изслушаха, но някак си казаха: не, ние ще останем единствената страна в цяла Европа, която няма такъв необлагаем минимум и нашата данъчна система ще продължи да е регресивна", допълни Атанас Пеканов.

 

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ