23 Септември 2019понеделник23:14 ч.

Пчеларите се оплакаха от слаби добиви и ниски изкупни цени

Искат адекватно подпомагане за опрашването на пчелите

/ брой: 163

автор:Дума

visibility 309

Пчеларите се оплакаха от ниските изкупни цени на пчелния мед на едро и вноса му от чужбина, който на практика регулира и цената на българския. По думите на председателя на Съюза на българските пчелари и на Обединения български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов в момента родната продукция се изкупува на цена на едро от 3,80-4 лева за килограм.
Българските пчелари протестират и срещу решение на ЕС да бъдат внесени без мито 45 хиляди тона пчелен мед от Южна Америка, което ще се отрази негативно върху реализацията на българската продукция. Традиционно в България се произвеждат между 10 и 12 хиляди тона мед, от които три четвърти се изнасят в Европа, каза още Михайлов. По думите му държавата трябва да възстанови пчеларите проверители и да има по-голям контрол при отглеждането на пчелите. Пчеларите се оплакаха и че тази година реколтата от мед е по-слаба.
Пчелари приеха миналата седмица декларация и организираха подписка за решаване на проблемите в сектора. Това стана по време на 55-ата Национална пчеларска среща "Север-юг". Михаил Михайлов поясни, че декларацията и подписката ще бъдат внесени още в началото на седмицата в Министерството на земеделието. Чрез нея пчеларите искат България да излезе с предложение пред ЕС в новата програма на общата селскостопанска политика за периода 2021-2027 г. да бъде приет регламент, чрез който пчеларите ще бъдат подпомагани директно за извършена опрашителна дейност на пчелите. Те искат и адекватно подпомагане на всички регистрирани пчелари, на брой пчелни семейства и по-драстични мерки от страна на държавата чрез Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните спрямо нерегламентираното пръскане от страна на земеделските производители с пестициди, които тровят пчелните семейства.

С над 340 мерки Мая Манолова ще променя София

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 182

Президентът призова българите в САЩ да се завърнат

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 182

Лекари алармират за липсващо лекарство за онкозаболявания

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 182

Белгия забранява старите дизели

автор:Дума

visibility 76

Всеки втори държавен лев похарчен на вятъра

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 182

Всяка четвърта фирма у нас се страхува от фалит

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 182

Фалшиви стоки за 740 млн. евро са задържани в ЕС

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 182

Транспортна стачка ще блокира Гърция

автор:Дума

visibility 52

Конгресът крои нов импийчмънт срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 182

Иран освобождава британския танкер

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

НАТО: Русия ни пречи в Черно море

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ