26 Май 2019неделя13:19 ч.

ново:

Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение. Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение.

Актуално

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

Не е ли вече ясно, че смяната на модела не е политиканстване, а спасителен изход

/ брой: 80

автор:Юри Михалков

visibility 741

Случаят с изчезването на изотопа технеций, който е от жизнено значение за онкоболните, нагледно илюстрира пагубната вреда на пазарните отношения, или на капитализма в здравеопазването. Илюстрира също колко болезнено належащ е призивът за смяната на модела не само в здравеопазването.  

Този изотоп установява има ли пациентът метастази и на какъв етап е заболяването му. У нас онкоболните са около 200 000 души, а пряко засегнатите от дефицита на изотопа се оказват 2000 души. И заради този дефицит в цялата ни държава, която уж членува в клуба на най-развитите държави, не може да се направи сциентиграфия, която пък е нормална медицинска процедура за същия този клуб. А броят на пряко засегнатите неизбежно ще нарасне, докато на пазара се появи въпросният изотоп, наричан още технициев генератор.

Защо той изчезна?

Ами, защото в нашето здравеопазване по-важни са парите и свързаните с тях отношения, вместо здравето и свързаните с него лечения. По-важен е капитализмът, а не опазването на здравето. От медийните съобщения става ясно, че изотопът (или здравето) се доставя от една-единствена фирма, но тя спряла договорените иначе доставки, защото не печелела от тях или печелела малко. Здравното министерство отказвало да плаща повече. Очевидно, то се е видяло в чудо и е спретнало нова обществена поръчка, но не се явил нито един кандидат, защото цените, които то било готово да плати, пак били ниски. В крайна сметка министерството явно ще кандиса на по-високи цени и сега ще търси нов вносител на по-скъп изотоп. Но докато се запълни дупката на изотопния дефицит, ще минат поне три месеца. А колко ли тогава българи ще стигнат до разсейки, без медицината ни да разбере това? Предложените пък вече алтернативи са само кърпеж. А по този повод да попитаме - какво стана с циклотрона в ядрения институт на БАН, в който 10 години се наливат милиони и уж трябваше от 2017 г. да произвежда изотопи, та да не ги купуваме от чужбина?   

Вижте каква "мила" пазарна картинка се получава. Каква идилия на механизма търсене-предлагане. Една фирма (предлагането) иска да печели повече и вдига мизата. Другият играч (търсенето) иска да мине метър и да даде по-малко. 

Чиста проба пазарлък

като на Женския пазар. Такъв алъш-вериш може да е нормален за търговията с марули, дъвки, дрешки или мебели, но не и за здравеопазването. Търговията там е признак на всичко онова, което е противопоказно на цивилизоваността. А конкретно в нашия случай е признак на дивашки капитализъм. 

Хайде да вземем предлагането. Фирмата, която е спряла доставките (трябвало е да достави още 17 технициеви генератори за май), може да отнесе някоя глоба за неизпълнение на договора. Но пазарната мантра след 10 ноември я освобождава от всякаква друга отговорност. Тя спокойно ще се защити с тезата, че в пазарни условия е в правото си да търси повече печалба и никой не може да я упрекне за това. Така ще я защитят и вилнеещите у нас пазарни джихадисти. Така впрочем я защитава и законът. 

Но ако в нашето здравеопазване не бяха плъзнали метастазите на дивашката печалба, ако дори болниците не бяха станали търговски фирми, ако бе запазен кодът му на цивилизованото лечение, този доставчик можеше да бъде изправен пред Темида и да отиде зад решетките заради спекулативен провал на жизненоважен продукт и умишлена вреда за общественото здраве. Но сегашният ни модел изключва такава възможност, дори тя да се мярка някъде в правното пространство. 

Да вземем и търсенето. Министерството явно е отказало да плати повече пари на доставчика за изотопа. И 

пак се е стискало за пари

на проведения впоследствие конкурс за нов доставчик. Но накрая, като се убедило, че пазарлъкът му няма как да мине, кандисало да плаща повече за здравето на нацията. Няма да се учудя, ако пазарните джихадисти защитят и него, че икономисало от общественото здраве, защото такава е мантрата на капитализма - да изтъргуваш по-малко плащане. Само че тогава излиза, че това е министерство за опазване на всичко друго, но не и на здравето. 

А и друго. Правителството на ГЕРБ често се фука с бюджетен излишък. Ала очевидно не е искало да даде повече за лечение на раково болните. За него похвалите от Брюксел за финансова дисциплина и малък бюджетен дефицит са му по-мили от здравето на българите. Дори сега да плати повече за общественото здраве, ще е след дъжд качулка.   

Всъщност метастазите на пазара ги виждаме не само в здравеопазването, но и в образованието, в културата, в медиите. Затова девизът на БСП за смяна на модела не е предизборна хватка и политиканска приумица, а е комай единственият спасителен изход за развитието ни като държава.    

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 779

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 719

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 349

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ