25 Септември 2020петък19:11 ч.

Д-р Райчо Велков:

Пазарът на хранителни добавки ще се разширява

Неестествено е земеделско ведомство да определя правила за производство, което по своята същност е фармацевтично, казва специалистът

/ брой: 125

автор:Аида Паникян

visibility 2710

Д-р Райчо Велков е възпитаник на Медицинската академия в София. Работил е в Кардиологична клиника на ВМА и в Центъра за бърза медицинска помощ в София. През 1992 г. основава компанията "ДАНИЕР", като фармацевтично търговско дружество и до 1996 г. работи само на вътрешния фармацевтичен пазар. Впоследствие установява контакти с руски и други чужди компании и акцентът на дейността се пренася към износа на български лекарства за други страни, основно Русия, където и до днес има много добри позиции.

- Д-р Велков, кои са големите предизвикателства пред българския фармацевтичен пазар?
- След като в България беше осъществена приватизация на фармацевтичната индустрия, реших да следвам собствен път на развитие и започнах изграждането на предприятие за производство на хранителни добавки и лекарства. С опита, натрупан през годините, познанията и приятелствата, изградени през 2006 г., успях да постигна целта си. Въпросите, които вълнуват хората в тази област, са много. Особено сега, когато фармацевтичната ни индустрия - една от най-мощните, най-проспериращите и най-хуманните в цивилизования свят, попадна в ръцете на хора, които до момента бяха виждали лекарства само в аптеките, а от медицина разбират толкова, колкото лекар от търговия със скрап.
В последните години тази индустрия загуби своя човешки облик и хуманна насоченост и се превърна в средство за печалбарство и борсови измами. На всички е ясно, че ревизия на приватизацията на печелившите държавни фармацевтични предприятия е невъзможна. Както е невъзможно да се установи как тези предприятия попаднаха в ръцете на хора, които нямат отношение към този бизнес, а и до днес нямат представа за какво става въпрос. Със следприватизационните си действия те потвърждават моите думи. Какво се случва с трите завода, известни по-рано като "трите фармации", приватизирани накуп на по-ниска стойност, отколкото ако бяха разпродадени за скрап? Най-мощният завод, оборудван с най-съвременни технологии за производство на антибиотици на Балканския полуостров, в момента е купчина желязо, но това е дълбока и пиперлива тема, за която едно интервю няма да е достатъчно. Факт е, че в момента купуваме вносни антибиотици на непосилно високи цени.
Това важи не само за антибиотиците. В почти всички области на медицината положението е същото. Много от животоспасяващите медикаменти, като инсулин, фенобарбитал и др., бяха свалени от производствените листи на предприятията и беше наблегнато на производството само на високодоходни и лесни за производство лекарства. В последните години (над 25) не се отпускат никакви средства за разработване на нови медикаменти, а на пазара се налагат с мощни реклами българските лекарства, разработвани в средата на миналия век. В същото време от телевизията ни заливат реклами на вносни медикаменти, които малко хора могат да си позволят. Традиционни медикаменти, като българските парацетамол, нифедипин, цинаризин и др., които са с много ниска производствена себестойност и са изключително изгодни за възрастните хора с ниски доходи, се заместват от скъпи вносни аналози. И това е едно от големите предизвикателства пред родната фармацевтична индустрия.
- Нуждае ли се от промени законодателството в тази област и в каква посока трябва да са те?
- Законодателството в тази област се изгражда единствено под диктовката на мощни местни и чужди лобистки интереси. Ако търсите логика в определени законодателни решения, няма да я намерите, защото такава просто няма или, ако я има, тя със сигурност не е в наша полза.
- Доста спорове предизвикаха последните проекти за промяна на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина и по-точно - спорните части, касаещи игнорирането на Висшия съвет по фармация при издаването на разрешителни за работа на аптеки, както и това нефармацевти да продават добавки към храненето и козметика...
- Разбира се, че хора без фармацевтично образование не могат да продават лекарства. Но ако помещенията са обособени с отделни щандове за медикаменти, бебешки храни, хранителни добавки, козметика и оптика - без контакт между щандовете, няма проблем в секторите без медикаменти да работят и други специалисти. Нещо повече - би било по-удобно и за клиентите да намират всичко на едно място.
- През последните 2-3 години добавките към храненето показват устойчивост на фармацевтичния пазар - и като бройка закупени опаковки, и като стойност, и като пазарен дял. Какво е тяхното място в живота на хората?
- Хранителните добавки не са лекарства, нито са заместител на пълноценното хранене. Това обаче са вещества, от които човешкият организъм има нужда. Спектърът на хранителните добавки е твърде широк и те намират приложение за подобряване на всички функции на човешкия организъм. Понякога границата между вещества, използвани като хранителни добавки, и аналогични по своето съдържание лекарства, е много тънка и се изразява само в дневната доза на прием. Грешно е да се смята, че хранителните добавки са с ниско качество на производство, тъй като отговорността за качеството изцяло се поема от производителя и ако той си позволи да пусне на пазара некачествени продукти, пазарът автоматично го изхвърля. Важно за читателите е да знаят, че всеки производител на хранителни добавки досега се лицензираше от Министерството на здравеопазването и получаваше "Удостоверение за производител", в което се упоменава какви точно хранителни добавки той може да произвежда. За да се издаде такова удостоверение, минаваше специална комисия от висококвалифицирани специалисти, които оценяваха сградния фонд, производствените мощности, климатизацията на производствените помещения, условията за работа на персонала, системата за контрол на производствения процес и качеството на изходящия продукт. На практика не можеше да се получи сертификация на завод, без да отговаря на всички тези изисквания. За хората е важно да знаят, че всеки продукт се движи с аналитичен сертификат, издаден от производителя, удостоверяващ качеството на продукта, и количеството, произведено от съответната партида. Продавачите трябва да разполагат с тази документация и да я предоставят при поискване както от контролните органи, така и от клиента.
- Защо говорите в минало време?
- Досега този контрол се осъществяваше от МЗ, където всъщност му е мястото. С новите законови промени, приети съвсем наскоро, производството и контролът на хранителни добавки се прехвърля към Министерството на земеделието и храните. Искам още веднъж дебело да подчертая, че това не са храни, нито подправки към храните. Производството на по-голямата част от хранителните добавки се осъществява с технологии, използвани във фармацевтичната индустрия, и един контрол, осъществяван от Агенцията по храните, в никакъв случай не би бил толкова пълноценен и компетентен, както това беше досега. Със сигурност ще възникне сериозен конфликт между производителите и контролните органи, защото, за да има нормален диалог, трябва да е налице компетентност и от двете страни.
Като цяло търсенето на хранителни добавки се увеличава, но имайки предвид, че това не са лекарствени средства, те по никакъв начин не биха могли да бъдат заместител на лекарствата при лечението на заболяванията.
- Като лекар какъв съвет бихте дал на хората, които често посягат към хранителни добавки?
- Употребата на хранителни добавки не бива да бъде безконтролно. Тя трябва да бъде съобразявана с индивидуалните нужди на всеки. Именно с това се съобразява моята компания "ДАНИЕР", разработвайки своите продукти.
- Каква е продуктовата гама на "ДАНИЕР"?
- Разполагаме с изключително компетентен екип и се стремим да развиваме области, в които другите фирми нямат разработки. Поради това нашите продукти почти не съвпадат с продуктите на нито една друга компания. Основните насоки на работа и развитие на фирмата са две: производство на продукти за вътрешния пазар и за износ. Във вътрешния пазар имаме три основни насоки. Те са производство на хранителни добавки за определени категории оплаквания - например КАРЗИМАРИН-100 на дражета е най-мощният антиоксидант и хепатопротектор, предлаган на нашия пазар, който успешно може да замества доста по-скъпите западни аналози. УЛКОГЕЛ е перорална антиацидна суспенсия, която е пречистена от всички вредни съставки и е изключително подходяща за намаляване на стомашната киселинност при всички форми на хиперацидитет и мисля, че е единственият продукт в мрежата с такова действие, който може да се използва и от бременни жени. Това е продукт, който от 5 години е на пазара и досега получава само положителни оценки.
Друга насока е производството на т.нар. храни за спортисти. В тази категория влизат продукти, като Л-КАРНИТИН, в производството на който имаме изключително добър опит и в момента имаме претенции, че държим над 70% от пазара. Особено е застъпен разтвореният Л-КАРНИТИН във флакони по 25 мл, който е изключително ефективен, приет преди тренировка. Л-КАРНИТИН има много мощен кардиопротективен ефект и по тази причина разработихме форма, удобна за разпространение чрез аптечната мрежа и удобна за прием и от по- възрастните хора. Произвеждаме енергийни напитки, които са напълно освободени от всички вредни съставки, като таурин, захар и др.
Хранителните добавки ще разширяват своя пазарен дял, но тяхната употреба не бива да бъде безконтролна и самоцелна. За предпочитане е преди това да бъде провеждана консултация със съответния специалист.
 

БСП ще проведе 50-и юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 87

Мутафчийски се връща на екран

автор:Дума

visibility 190

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 433

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ