Лов и риболов
Патица с гъби
/ брой: 18
Рецепта на леля Ваня Токаджиева
За приготвяне на четири порции са необходими: една голяма или две по-малки патици, 300 грама гъби, 200 грама пушени гърди, 4-5 глави лук, 100 грама червено вино, 100 грама телешки бульон (може да се използва бульон от кубчета), 30 грама зехтин.
Почистете от перата и опърлете патицата, изкормете и я измийте добре. Разрежете я на две равни части и я намажете със зехтин (масло или друга мазнина), поставете я в йенска тенджера и я задушете на слаб огън. Посолете и поръсете с черен пипер.
Нарежете пушените гърди на малки кубчета и ги изсипете в тенджера с вряща вода. Изчакайте, докато водата отново заври, варете ги известно време, без водата да се изпарява бързо.
Измийте гъбите и ги нарежете на ивици. Когато месото се зачерви, прибавете към него бланшираните пушени гърди и нарязаните гъби. Захлупете тенджерата с капак и задушете около 15 минути. Прибавете червеното вино и бульона и задушете 35 минути, без да похлупвате. Блюдото се поднася топло.