23 Септември 2021четвъртък12:53 ч.

Ако щете - вярвайте

Пътешествие през времето чрез... хипноза

Тя трябва да се използва изключително с лечебна цел и да бъде прилагана от лекар-специалист

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 2448

Иван Беловски

Хипнозата от физиологично гледище представлява изкуствено предизвикан сън, който настъпва под чуждо внушение и въздействие, но без приемането на сънотворни медикаменти. Специалистът-хипнотизатор извиква в съзнанието на лицето, което предстои да бъде хипнотизирано, представата, че заспива (отпускане на ръцете и краката, натежаване на клепачите, разсейване на мислите и постепенното им изчезване). Когато тези представи на заспиването се фиксират в достатъчна степен от вниманието, настъпва и самото физиологично състояние на съня.
При хипнозата се различават три основни степени. Първата е съвсем лека и повърхностна и отговаря на обикновената сънливост и дрямка. Втората - хипотаксия, е подобна на лек сън. Третата - сомнамбулизъм, отговаря на тежък, дълбок сън.
Между съня и хипнозата освен прилики има и различия, най-същественото от които е връзката на общение, която продължава да съществува между хипнотизатора и хипнотизирания и след настъпването на хипнотичното състояние. Тази връзка се нарича рапорт и има голямо практическо значение. Чрез нея става въздействието върху хипнотизирания, като се използва неговата повишена внушаемост.
В състояние на хипноза отделни представи много по-лесно могат да бъдат фиксирани от вниманието и да заемат почти цялото подсъзнание, като по този начин извикват съответното телесно действие. Затова внушението чрез хипноза настъпва много по-сигурно, поради което широко се използва за лечебни цели.
Към хипнотизирания могат да се отправят най-разнообразни внушения, касаещи промяна както на сетивните органи, така и на останалите органи (например, че хипнотизираният не вижда определени неща, не чува, не усеща допир, че има сърцебиене или обратното, че му се повръща и др. от този род).
По пътя на внушението могат да се създадат такива условия при свързването на представите в хипнотично състояние, че хипнотизираният съвсем да забрави посочени от хипнотизатора факти, а доведеното състояние се нарича амнезия. Обикновено при третата степен (дълбоката хипноза) обстоятелствата, при които става и протича самата хипноза, се забравят, или - както още се казва - за тях има амнезия.
Психоневрологични състояния, при които болните са жертва на самовнушение, че страдат от различни заболявания, изразяващи се в болестно изменение на функциите на органите (а тези изменения отговарят на самите самовнушени болестни представи), благоприятно могат да бъдат повлияни (освен с необходимите в случая невролептици) и чрез внушения, които най-лесно се подават в хипнотично състояние.
Хипнозата трябва да се прилага изключително с лечебна цел, а не като шоу и атракция. Следва да бъде препоръчана и провеждана от лекар-специалист, за да се избегнат евентуални телесни и психически усложнения по време и след хипнотичното състояние.
В последно време техниките за внушение се прилагат за преодоляване на страха и някои вредни навици, за повишаване на решителността, както и за подобряване на физическото състояние и засилване на имунната система.
Каква техника да бъде използвана и необходима ли е хипноза, ще определи само лекарят-специалист.
 

Тайнствата на вътрешния часовник

Човешкият организъм действа според своя вътрешен часовник, показващ времето, когато жизнената енергия активира определени органи и системи от тялото. Всичко това е било добре познато още на древните китайци.
Органите на човека работят различно, по-интензивно или по-слабо, според активността през деня или при нощна почивка.
В 3 ч. през нощта е началото на фазата на събуждането. От дълбокия сън тялото се настройва към действие.
Около 5 ч. започва свиване на кръвоносните съдове и загряване на тялото. Настъпва също свиване на бронхите, което може да създаде и дихателни проблеми.
Към 7 ч. надбъбречните жлези започват да произвеждат адреналин - хормона на активизирането. Дава се тласък на сърдечната дейност и кръвното налягане. Дейността на червата бавно се активизира.
Към 9 ч. активно работи стомахът, преработвайки поетата закуска. По това време се засилва и склонността на кръвните плочки към слепване, което повишава опасността от сърдечни инфаркти. Според някои специалисти този риск продължава до 13 ч..
Към 11 ч. имунната защита спада до най-ниската си точка. По това време обаче мозъкът е най-работоспособен.
В 13 ч. повечето органи работят на високи обороти, което за сърдечноболните може да означава претоварване. Следва бавно отпускане и необходимост от обедна почивка.
В 15 ч. следва минимумът на функционалната годност, организмът използва всичките си енергии за храносмилане след обедната почивка.
Към 17 ч. чревната дейност е все още активна, а също така, макар и за малко време, се повишават способностите за работа и концентриране.
След 19 ч. тялото и всичките му функции постепенно се настройват за вечерна почивка. Намалява кръвопритокът към органите, спадат кръвното налягане, нивото на кръвната захар и сърдечната дейност.
Ако често по едно и също време сте неразположени, с помощта на вътрешния си часовник можете да откриете мястото и причината за това неразположение.

Здраве и дълголетие с кумис

В V век преди Христа гръцкият учен Херодот, описвайки бита на скитите-номади, отбелязва, че тяхното любимо питие се приготвяло от кобилешко мляко. Скитите обаче ревниво пазят тайната за приготвяне на своя деликатес.
За лечебните свойства на кумиса знаят още първите му производители. Киргизи, татари, башкири и монголци го използват при изтощение, малокръвие, стимулиране на имунната система, стомашно-чревни заболявания и белодробни възпаления.
Официалната медицина обръща внимание на кумиса едва през втората половина на ХVIII век. В кобилешкото мляко има изобилие от полезни вещества: витамини А, В, С, Д, ферменти, минерални соли, белтъчини, въглехидрати и не на последно място специфични антибиотици, които пресичат растежа на туберкулозния бацил и на гнилостните чревни бактерии. Кумисът възбужда апетита, усилва отделянето на стомашен сок и подобрява дейността на храносмилателния тракт. Той е много полезен при хронични бронхити и емфиземи, на него разчитат и болните от туберкулоза поради високото съдържание на калций, който ликвидира туберкулозните огнища в дробовете.
Има и още една особеност - кобилешкото мляко предпазва от преждевременно стареене и увеличава продължителността на живота. На голям брой столетници в страните от Централна Азия кумисът е всекидневната напитка.

 

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ