24 Юли 2021събота23:07 ч.

Пъстървата е... точното решение

При продължаващата забрана за улов на пролетно-лятно размножаващи се риби можете да се преориентирате навреме

/ брой: 35

автор:Милчо Андреев

visibility 3282

През този период, когато са забранени другите видове риби поради навлизането им в размножителен цикъл, все пак съществува великолепната възможност да опитаме прелестите на пъстървовия риболов. Вярно е, че в повечето водоеми на страната може да разчитаме главно на американки, но си струва да потърсим и значително по-рядката балканска пъстърва, която е общопризнатата царица на българските риби. Сезонът вече официално бе открит в началото на февруари, но истински улов можем да очакваме значително по-късно в по-топло време. Въпреки суровата зима обаче, и сега си струва да опитаме в незамръзващите планински реки. Разбира се, трябва да знаем, че пъстървовият риболов в много случаи няма нищо общо с познатите методи, с които ловим риба в язовири и равнинни реки. Буйната балканска вода е нейното естествено убежище, а в периода на интензивното топене на снега намирането й е истинско приключение. В този период балканката, както и американката, са твърде заинтересовани от всяка стръв, която им подадем, но и крайно предпазливи и плашливи, което изисква много внимание и съобразителност от риболовците. Рибата е особено чувствителна към необичайни движения по брега, както и към всички прояви на човешко присъствие, много мнителна е и трудно се надхитря.

 

Освен с традиционните естествени примамки - торни и бели червеи, ручейници, мамарци и разни други ларви, пъстървата се лови успешно и на спининг - с подходящи неголеми воблери, въртящи блесни, силиконки. Ако условията позволяват (при по-пълноводни реки), спининговият риболов може да се окаже изключително печеливш.

 

В последните години успешно се прилага и мухарката - тази въдица се превърна в истински хит за пъстърваджиите отвъд океана, а вече завладява и все повече европейски поклонници. У нас мухарите насочват вниманието си предимно към кефала като по-разпространен, уловът на пъстърва с мухарка се приема за висша класа, а през зимата, поради спорадичните успехи, този риболов е рядкост. Независимо обаче по какъв начин се търси рибата, основната предпоставка за успех е да се запази спокойствието й чрез сполучлива маскировка и добри прикрития.

 

Нека не забравяме и правилата на пъстървовия риболов, регламентирани със Закона за рибарството и аквакултурите. Излетите са ограничени само в светлата част на почивните и празнични дни, като от един излет риболовците могат да запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 8 бройки.

 

За улов на балканка минимално допустимият размер е 23 см, за американката - 22 см, а за сивена - 20 см. Все още се разрешава риболов на пъстърва с естествена стръв, макар че този лукс вече е забранен в редица европейски страни. Прието е, че рибата става твърде лесна плячка с предлагани лакомства от всекидневието й. Освен това маломерните пъстървички твърде стръвно атакуват естествените примамки и на практика животът им трудно може да бъде спасен, дори да се спази изискването те да бъдат пускани обратно. Засега обаче нашето законодателство остава либерално в това отношение.

 

По време на продължаващата забрана за улов на пролетно-лятно размножаващи се риби да се потърси балканска пъстърва е едно много разумно решение. Сега й е времето.

 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 323

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 265

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 292

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1488

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 658

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 439

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 429

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ