24 Октомври 2020събота09:31 ч.

Пъстървата е... точното решение

При продължаващата забрана за улов на пролетно-лятно размножаващи се риби можете да се преориентирате навреме

/ брой: 35

автор:Милчо Андреев

visibility 2887

През този период, когато са забранени другите видове риби поради навлизането им в размножителен цикъл, все пак съществува великолепната възможност да опитаме прелестите на пъстървовия риболов. Вярно е, че в повечето водоеми на страната може да разчитаме главно на американки, но си струва да потърсим и значително по-рядката балканска пъстърва, която е общопризнатата царица на българските риби. Сезонът вече официално бе открит в началото на февруари, но истински улов можем да очакваме значително по-късно в по-топло време. Въпреки суровата зима обаче, и сега си струва да опитаме в незамръзващите планински реки. Разбира се, трябва да знаем, че пъстървовият риболов в много случаи няма нищо общо с познатите методи, с които ловим риба в язовири и равнинни реки. Буйната балканска вода е нейното естествено убежище, а в периода на интензивното топене на снега намирането й е истинско приключение. В този период балканката, както и американката, са твърде заинтересовани от всяка стръв, която им подадем, но и крайно предпазливи и плашливи, което изисква много внимание и съобразителност от риболовците. Рибата е особено чувствителна към необичайни движения по брега, както и към всички прояви на човешко присъствие, много мнителна е и трудно се надхитря.

 

Освен с традиционните естествени примамки - торни и бели червеи, ручейници, мамарци и разни други ларви, пъстървата се лови успешно и на спининг - с подходящи неголеми воблери, въртящи блесни, силиконки. Ако условията позволяват (при по-пълноводни реки), спининговият риболов може да се окаже изключително печеливш.

 

В последните години успешно се прилага и мухарката - тази въдица се превърна в истински хит за пъстърваджиите отвъд океана, а вече завладява и все повече европейски поклонници. У нас мухарите насочват вниманието си предимно към кефала като по-разпространен, уловът на пъстърва с мухарка се приема за висша класа, а през зимата, поради спорадичните успехи, този риболов е рядкост. Независимо обаче по какъв начин се търси рибата, основната предпоставка за успех е да се запази спокойствието й чрез сполучлива маскировка и добри прикрития.

 

Нека не забравяме и правилата на пъстървовия риболов, регламентирани със Закона за рибарството и аквакултурите. Излетите са ограничени само в светлата част на почивните и празнични дни, като от един излет риболовците могат да запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 8 бройки.

 

За улов на балканка минимално допустимият размер е 23 см, за американката - 22 см, а за сивена - 20 см. Все още се разрешава риболов на пъстърва с естествена стръв, макар че този лукс вече е забранен в редица европейски страни. Прието е, че рибата става твърде лесна плячка с предлагани лакомства от всекидневието й. Освен това маломерните пъстървички твърде стръвно атакуват естествените примамки и на практика животът им трудно може да бъде спасен, дори да се спази изискването те да бъдат пускани обратно. Засега обаче нашето законодателство остава либерално в това отношение.

 

По време на продължаващата забрана за улов на пролетно-лятно размножаващи се риби да се потърси балканска пъстърва е едно много разумно решение. Сега й е времето.

 

Слънчева събота, температури до 26 градуса

автор:Дума

visibility 56

1589 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 64

Леглата за ковид пациенти се запълват за минути

автор:Дума

visibility 194

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 610

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 835

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 402

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ