22 Януари 2021петък18:19 ч.

Първан Дангов: Това бе кампания на страха и на натиска

Много нарушения регистрирахме, ще внесем жалба до понеделник, казва кандидатът на БСП за кмет на града

/ брой: 215

автор:Велиана Христова

visibility 323

- Г-н Дангов, и в Дупница като на много места в страната кмет от ГЕРБ спечели с малка разлика. Какви точно се оказаха резултатите от балотажа в неделя?   

- Резултатите са с разлика от 111 гласа в полза на досегашния кмет Чимев. Особено съмнително е гласуването в една ромска секция - 19-та секция, където има 250 гласа повече за кандидата на ГЕРБ. Има и други секции, където разликата е 50-60 до 100 гласа, но тук разликата е прекалено голяма, за да не поражда съмнения.

- Имате ли сигнали какво е ставало в тази секция?

- Ами там организирано се извозваха избиратели, агитираха се пред секцията, имахме такива сигнали и за други секции, но на нашите сигнали нито общинската избирателна комисия, нито пък полицията се отзоваваше. Нещо повече, общинската избирателна комисия допусна да се гласува с увредени документи за самоличност - счупени лични карти, нечетливи лични карти... Което е абсолютно нарушение на закона.

- Имам наблюдение, че хората в Дупница в мнозинството си ви харесват. Има ли недействителни бюлетини, каквито бяха обявени масово в цялата страна?      

- Броят на недействителните бюлетини при нас е малък, което само по себе си също е притеснително.

- Защо?

- Ами, няма как особено в някои секции хората изведнъж да са се научили да гласуват толкова добре, че от 550 бюлетини да има само 5 недействителни.

- Във всичките секции, включително в селата около Дупница, би трябвало да има представители и застъпници от БСП, те какво са видели, какви са наблюденията им?

- Наблюдателите от страна на БСП са станали свидетели на агресивна кампания от страна на ГЕРБ, и то предимно в ромските секции, където гласува компактно население от ромския етнос. Честно да призная, те казват: "Ние се стресирахме". Те бяха уплашени. Това бе кампания на страха, на принудата и на натиска от страна на ГЕРБ.

- Уплашени са хората или и застъпниците? От какво?

- Уплашени са хората, уплашени бяха и нашите представители. Имаше страх от това да бъдат уволнени от работа, да не им докарат дърва в селата от горското, новоизбраният кмет от ГЕРБ да не им даде помощите и т.н. На това станахме свидетели - купен вот, кампания на страха, на натиска чрез администрацията и различните държавни служби.

- Преди изборите се надявахте хората в Дупница да преодолеят насаждания вече от години страх, явно той се е вкоренил още повече. А каква е ситуацията с общинските съветници?

- От БСП увеличихме общинските съветници с два мандата - от 5 на 7, ГЕРБ паднаха от 11 на 8, СДС незнайно как, или по точно - знайно как, като съюзници на ГЕРБ, вкараха 5 мандата. В Дупница ще бъдем в опозиция. Аз винаги съм защитавал това, което е справедливо за хората, и винаги съм го правил публично. Така и ще продължим. 

- Смятате ли да реагирате на установените нарушения по време на изборите?

- Ние подготвяме в момента жалби и ще ги внесем, срокът изтича в понеделник. Имаме несъответствия в поне 15 секции, свързани с броя на получените бюлетини и броя на избирателите, записани в списъците. Имаме съмнение за избиратели, които с гласували два пъти, примерно, ако са били членове на комисии по селата и са гласували там, като са вписани под черта в списъците, а едновременно са пуснали гласа си и в секцията по местоживеене в града. Това може да се установи чрез проверка на ГРАО, но тя ще се забави поне един месец.

- При това положение какво можем да очакваме за Дупница?

- Ами, повече от същото. Проблемите няма да бъдат решавани, както и досега. Очаквам още по-голямо самодоволство да проявят новите стари управници. Това, което искахме да направим - повече инвестиции за района, повече работни места, просто няма как да се случи. Нито ще се решат проблемите с горящото сметище, нито с магистралата около Дупница, с водния режим, с инфраструктурата на квартал Бистрица. Не го казвам от злорадство, мен ме боли за Дупница. В Общинския съвет попаднаха хора, които нямат нито ясна политика, нито са наясно какво трябва да правят, те просто ще решават своите собствени проблеми. Както и досега - ГЕРБ не реши нито един проблем, това очаквам и занапред.    

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 378

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 480

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 476

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ