29 Февруари 2024четвъртък16:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пари и тишина

/ брой: 45

автор:Евгени Гаврилов

visibility 58

Евгени ГАВРИЛОВ


Доста стара е максимата, че парите обичат тишината. Ако се съобразим с нея, се оказва,че през последните години у нас е доста шумно. По данни на БНБ през 2022 г. чисти 10 млрд. български капитали са изтекли към от страната. Това са пари, които са изработени у нас и се изнасят зад граница. За същия период притокът на чуждестранни капитали у нас се изчислява на 8.5 милиарда евро. За периода 2010-2020-та нетният приток на чуждестранен капитал се оценява на 13 млрд. евро, докато съвкупното нетно изтичане на български капитал в чужбина е 37 млрд. евро, т.е. близо три пъти повече. Това е рекорд и се случва по една проста причина - условията, които се предоставят в страната не са изгодни за инвеститорите. 

Кой здравомислещ инвеститор може да си позволи лукса да пренебрегне всекидневните  скандали, които разтърсват непрозрачната ни и непредвидима съдебна система. Съдебната реформа е постоянно в устата на някои политици, но тя така и не се случва. В нормалните държави съдопроизводството се възприема като стожер на бизнес-средата за играещите по правилата бизнесмени. Кога у нас това се е случвало?Лошото качество на българските институции е началната точка на порочния кръг между нестабилната среда за правене на бизнес и изтичането на капитали. 

Освен това сметките за получаване на печалба от инвестициите се правят за дългосрочни периоди, поне 10-15 години. Банките отпускат кредити само при представяне на бизнес-планове с подобни времеви хоризонти. Щом инвеститорите не виждат стабилизация на политическата и икономическата среда в средносрочен план, значи те не биха могли да очакват вложените пари скоро да започнат да се връщат във вид на дивиденти. В такъв случай единственият отговор на въпроса дали си струва да се инвестира в българската икономика е: "Забрави!". Бизнесът не се нуждае от специални покани, за да вложи парите си в определена държава. Ако преценят, че условията в България са стабилни и имат шанс да спечелят, бизнесмените сами ще дойдат, защото това им е работата - да търсят добра доходност на своите пари. Но съдебната система не е сама в усилията да се прогонят парите от страната. Към нея трябва да се прибавят и нерешавани с години проблеми във вътрешния ред и сигурност, в банковия и финансовия контрол. Именно българските институции са тези, които изпращат погрешни сигнали към инвеститорите. За България е валидно правилото, че колкото един инвеститор е по-голям, толкова повече той е застрашен от неприятности.

Но и зад граница българските капитали не служат като средство за директни инвестиции. С тях се купуват ценни книжа на други държави и портфейлни инвестиции с минимална доходност. Или пък просто се внасят в банки като депозити срещу нищожни лихви. Въпросът в крайна сметка е  защо  парите продължават да напускат България, където със сигурност биха имали по-висока доходност от чужбина. В случая има два отговора. Първият е, че парите обичат тишината, а вторият е че в своето движение капиталите, като водата търсят най-малкото съпротивление.

Явно тези две условия ги няма у нас . 

Да бъде преразгледан договорът за летище "Бургас"

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 41

Ще отдават плажовете само с явни търгове

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 41

Претоварени зърновози разрушават пътища

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 41

"БДЖ-Товарни превози" отчита над 8,7 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 41

Не е изключена заплахата от война

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 41

В Скопие приеха 20-годишен план

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 41

Корупционен скандал разтърси Испания

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 41

Накратко

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 41

Катастрофата Тагарев

автор:Александър Симов

visibility 270

/ брой: 41

Какви промени се задават за трудовия пазар в България

visibility 315

/ брой: 41

По-добрият начин за бизнеса да се справя със съкращенията

visibility 269

/ брой: 41

Кой НЕ иска да е училищен директор?

автор:Деси Велева

visibility 240

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ