Здраве
Папая заразява със салмонела
Най-уязвими са деца под 5 години, възрастни над 65 и бременни
/ брой: 127
Десетки хора в осем американски щата били заразени с щам на салмонела след консумация на пресни папаи, внесени от Мексико. Това съобщават федералните здравни служители. Центровете за контрол и превенция (CDC) на заболяванията съобщиха преди дни, че от 14 януари до 8 юни 62-ма са заразените с щама на Salmonella Uganda ("Уганда"), от които 23-ма са хоспитализирани. От заболелите 24-ма са в Ню Йорк, 14 - в Кънектикът, а 12 - в Ню Джърси.
Анализите показали, че цели свежи папаи, внесени от Мексико и продавани в щатите Кънектикът, Масачузетс, Ню Джърси, Ню Йорк, Пенсилвания и Роуд Айлънд, са вероятният източник на заразата. Здравните власти препоръчват да не се консумират нито цели, нито вложени в плодови салати папаи от Мексико, а ако някой не е сигурен в произхода на плода, да го изхвърли. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) съветва вносителите, доставчиците, дистрибуторите, ресторантите и търговците на едро и дребно да спрат продажбите на цели свежи папаи, внесени от Мексико.
CDC оценява, че всяка година от салмонела в САЩ заболяват около 1,2 млн. души, около 23 хил. постъпват в болница, а около 450 са смъртните случаи в резултат на болестта.
С разгара на лятото вероятно и в България ще зачестят случаите на болестта. Миналата седмица затвориха млечната кухня в Русе заради съмнения за салмонелоза.
У нас в седмицата 17-23 юни са установени 9 случая на салмонелоза срещу 10 за предходната седмица, сочат данните от епидемиологичната справка на МЗ.
Симптомите
на болестта се развиват от 12 до 72 часа, след като бактериите са попаднали в организма на човека, като повечето хора развиват диария, треска и стомашни спазми. Заболяването обикновено продължава от 4 до 7 дни и повечето хора се възстановяват без лечение, но при някои се налага хоспитализация. Децата под 5 години, бременните, възрастните над 65 години и хората с отслабена имунна система са по-склонни към по-тежко заболяване, уточняват от CDC.
От РЗИ в Стара Загора обясняват, че най-честите салмонелени щамове са Salmonella enteritidis и Salmonella typhi murium, които са широко разпространени в природата. Тези бактерии живеят добре върху храни, чиято температура е между 10 и 40 градуса и могат да преживеят повече от 3 месеца във вода, а в месните продукти - над 1 година.
Най-честата причина за салмонелоза e неправилното съхранение и обработка на хранителните продукти, консумацията на заразени храни предимно от животински произход - месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти. Общите басейни, незащитените водоеми също може да са източник на заразяване с тези микроорганизми.
Тежката дехидратация може да причини хиповолемичен шок с остра бъбречна недостатъчност. При септичната форма могат да се появят органни усложнения - менингит, менинго-енцефалити, перикардити, ендокардити, тромбофлебити, пневмония, остеомиелит, абсцеси на черния дроб, мозъка, слезката и др. Особено важни са
мерките за предпазване
от салмонела. Животинските продукти трябва да са преминали ветеринарен контрол, а при приготвянето им да се извърши достатъчна термична обработка, така че да се избегне консумацията на сурови или полусурови животински продукти. Хранителните продукти трябва да се съхраняват в хладилник. Преди хранене и след ползване на тоалетна ръцете трябва да се измиват добре със сапун. Суровите плодове и зеленчуци да се измиват добре преди ядене, а приборите за хранене да се пазят от замърсяване от мухи и гризачи, препоръчват от РЗИ в Стара Загора.