02 Август 2021понеделник06:20 ч.

Пълна липса на държавническо възпитание

Този стил на поведение наблюдаваме постоянно

/ брой: 41

автор:Велко Вълканов

visibility 1152

Отношенията между хората понякога са  достатъчно трудни. Всеки има своите интереси, които би искал да осъществи. Но колкото и да са трудни, човешките отношения не бива все пак да излизат извън границите на именно човешките отношения. В тази насока огромно значение придобива доброто възпитание.
Доброто възпитание дава общата основа, върху която отношенията между хората могат да се развиват по един поносим за тях начин. Като изразява уважение към всяка от страните на съответните интереси, то прави възможен един полезен за тях разговор. Доброто възпитание е предварително отстранената враждебност. То е мостът, по който хората трябва да минат, за да се срещнат.
Но ако доброто възпитание е необходимо във всички видове човешки взаимоотношения, толкова по-необходимо е то в отношенията вътре в държавата и по повод на държавата. Един държавен служител няма право да бъде невъзпитан в отношенията си както с гражданите извън държавата, така и с гражданите вътре в държавата, т.е. с другите държавни служители. Държавният служител представлява не самия себе си, а държавата, а една държава, ако е държава, а не мафиотска структура, е длъжна да проявява добро възпитание. Поведението на държавата трябва да е модел за поведението на всеки гражданин. Това, което при определени обстоятелства може да е позволено на отделния гражданин, при никакви обстоятелства не може да бъде позволено на държавата, респ. на нейните служители. Дори и когато наказва, държавата е длъжна да проявява уважение към наказвания гражданин. Тя трябва да е модел за поведение на всеки свой гражданин. Тя мълчаливо, но ясно казва: "Прави, каквото правя аз!"
За съжаление доброто възпитание не всякога може да бъде наблюдавано в системата на държавните органи. Много често държавните служители са груби с гражданите, проявяват недопустимо високомерие, забравят какво е това учтива форма на обръщение. Формата "Вие" нерядко е замествана с грубото "ти".
Това съвършено неприемливо поведение откриваме и при министър-председателя г-н Бойко Борисов. Не зная в каква среда е израснал г-н Борисов, но няма как да не кажа, че доброто възпитание наистина му липсва. Примерите са много, но ще се спра само на някои от тях.
Спомнете си как той се отнесе към народната представителка Корнелия Нинова по повод на отправено от нея питане. В заседание на Народното събрание той си позволи едно съвършено непристойно по тон и език поведение: "Вие така няма да ми говорите. Така можете да говорите на своя мъж, на своя любовник, но на мен така не можете да говорите". Това бе проява, недопустима за един министър-председател. Тя е недопустима дори за всеки истински мъж. Един истински мъж ще понесе плесница от една жена, но никога няма да си позволи да удари тази жена. 
Г-н Бойко Борисов третира министрите като свои аргати. Той забравя, че те са овластени от държавата да осъществяват най-високи функции. Когато се намира в държавноправни отношения с тях, той им дължи уважението, което дължи на самата държава. Взаимоотношенията задължително трябва да протичат във формата "Вие". По този начин той трябва да се държи дори и с министрите, които са негови лични приятели, когато отношенията с тях протичат на официално равнище. Един Слави Трифонов може да си позволи да говори с всички на "ти", един министър-председател  обаче е длъжен да говори с всички на "Вие".
Изключително неприятно впечатление направи г-н министър-председателят, когато обяви назначението на г-жа Юлиана Иванова за председател на ДКЕВР. Той се държа с г-жа Иванова като с момиченце, на което е възложил да свърши някаква домашна работа. Той й говореше на "ти" с цялото възможно високомерие. Даде й великодушно 20 дни, за да се справи с възложената й задача, и не знам как накрая не я тупна по определена част от тялото, казвайки й: "Хайде сега, тичай да свършиш това, дето съм ти го заръчал". Съжалих я тази г-жа Иванова. Изживях вместо нея унижението, на което бе подложено нейното достойнство. Питам се дали тя не трябваше да хвърли в лицето на г-н Бойко Борисов заповедта за назначението й и да си отиде.
Този стил на поведение наблюдаваме постоянно.
На заседанието, на което г-жа Юлиана Иванова бе назначена за председател на ДКЕВР, г-н Борисов използва същия махленски език и по отношение към довчерашния председател на ДКЕВР г-н Ангел Семерджиев: "... Този шеф на ДКЕВР трябваше още след първата година да го омета, трябваше още с Трайков да си отиде заедно", коментира г-н Бойко Борисов.
Вижте му речника и после оценете възпитанието му! Това е речник, който той може да използва, когато рита топка, но не и когато взема управленски решения. С такъв речник г-н Борисов оскърбява не само себе си, но и държавата ни - този официален израз на цялото общество.
Очевидно г-н Борисов не изпитва срам, показвайки пълна липса на държавническо възпитание. Аз обаче изпитвам срам. Срам ме е, че начело на държавата ни стои един човек, лишен не само от държавническо мислене, но и от държавническо възпитание.
Но може би си го заслужаваме?!
 

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ