11 Август 2020вторник12:44 ч.

Пълен провал в борбата с бюрокрацията

Чакането по опашки и изискването на ненужни документи продължават

/ брой: 117

автор:Ростислава Иванова

visibility 1262

С представянето на резултатите от европроект лъсна пълният провал на властта в борбата с бюрокрацията и подобряването на административния капацитет. Ресорният вицепремиер Томислав Дончев така и не се появи при представянето на данните, макар преди дни шумно да се похвали, че за проучването ще се използват "тайни клиенти".

В наблюдаваните 13 администрации е констатирано масово чиновническо невежество и неизпълнение на стандартите за 15 основни услуги. Изискването на ненужна документация и грубото отношение към клиентите са практика в районни и областни администрации. Дългото чакане в държавните структури продължава, а властта пак обеща административното и електронното обслужване да бъдат актуализирани по европейските стандарти.


Административното обслужване у нас все още е далече от задължителните европейски стандарти, които последните две правителства на Бойко Борисов обещаваха да въведат, за да облекчат гражданите и бизнеса. Това показва представено в Министерския съвет изследване по европроекта "По-високо качество на административното обслужване чрез въвеждане на по-високи стандарти и подобряване на системата за обратна връзка с потребителите". В отсъствието на ресорния вицепремиер Томислав Дончев бяха отчетени шокиращи практики в 13 администрации за чиновническо невежество, неизпълнение или неприлагане на въведените нови стандарти за 15 основни услуги. Наблюдението е проведено от консултанта по проекта "СМТ България" ЕООД по метода "таен клиент", докладва представителят на фирмата Здравко Сечков. 

При издаване на разрешения за безплатни винетки Агенцията за социално подпомагане продължава да изисква от хората с намалена работоспособност отпаднали нормативно документи като голям талон, свидетелство на ТЕЛК и полица "Гражданска отговорност". Услугата отнема и много време, тъй като агенцията била затрупана с 200 000 заявления. При кандидатстване за еднократна помощ за новородено още се изискват ненужни документи - като акт за раждане на детето и за банкова сметка. За издаване на скица на поземлен имот в Агенцията по геодезия, картография и кадастъра се чака на опашка, защото обслужването на клиент отнема 20 минути. Наблюдателите установили, че чиновникът на гишето не познава услугата и отпраща към общината, срокът за услугата е по-дълъг от законния, а издадената накрая скица не отразява актуалното състояние на имота. Въпреки че изискването е отпаднало, столичният район "Триадица" изисква презаверка на кадастрална скица, ако от последната са изтекли 6 месеца. 

Продължават опашките в КАТ за подмяна на свидетелството за управление на МПС. Услугата в столицата отнема 6 часа, от 8 гишета работят само 5, а хората се въртят от гише на гише и после пак се връщат обратно. Имейлът въобще не е въведен като опция за уведомяване при готов документ. 14 нарушения на гишетата на МВР са установени при издаването на разрешения за продължително пребиваване на чужденци. Сред тях са липса на информация на чужд език и образци на заявления, неосигурена достъпност, недостатъчна информация за услугата и лошо отношение. 

Гишетата на администрацията на Софийска област обслужват само в половината работно време. Служителите са некомпетентни, не познават спецификата на процедурата и не могат да отговорят дали е необходима заверка с Апостил, изискват заверка с ненужен правоъгълен печат, а услугата отнема най-малко 7 дни. В столичния район "Панчарево" и в областната дирекция "Земеделие" във Враца също искат ненужни документи. Критики има и към административното обслужване в столичния район "Възраждане" и  Агенцията по рибарство. Три излишни справки пък искат в НАП при дерегистрация по ДДС.

"Административното и електронното обслужване у нас ще бъдат актуализирани спрямо европейските стандарти. Промените ще целят по-високи стандарти за обществено качество в съответствие с преминаването към комплексно административно обслужване", за пореден път обеща шефът на дирекция "Мадернизация на администрацията" в МС Алеко Джилджов.

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 152

Евакуираха Доналд Тръмп след стрелба край Белия дом

автор:Дума

visibility 149

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 349

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 404

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 605

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ