28 Септември 2022сряда09:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Пак последни

/ брой: 116

автор:Велиана Христова

visibility 99

България се нарежда на 53-то място сред 64 страни по конкурентоспособност на икономиката си през 2021 г., се видя от традиционната класация на Годишника на световната конкурентоспособност на Института за развитие на управлението (Швейцария). Сред причините в доклада се сочат политическата нестабилност у нас, ограниченият достъп до електронно управление и правителствената неефективност, високите енергийни разходи на бизнеса, изоставащото качество на вузовското образование, ниските разходи за наука и развойна дейност, много ниското заплащане на специалистите в бизнеса. Пак сме на дъното на Европа и едва ли това вече учудва някого.

Нещо повече - според същата класация, миналата година сме били на 48-мо място, а през 2009 - на 38-мо. За 12 години - с 15 позиции надолу. И как няма? Кое беше европейско при управлението на ГЕРБ? Да започнем от Дянков, който поряза с 40% изоставащото и без това финансиране на науката у нас, а Плевнелиев искаше учените ни да си изкарват парите на улицата. То е ясно - като няма фундаментална наука, няма приложни разработки, като ги няма тях, няма и конкурентоспособност. 

Нататък. Високотехнологичните производства у нас са 1% от всичките, големите предприятия са малко - тези от социализма отдавна ги затриха и продадоха на скрап, нискоинтензивните на знания услуги са 68%. А по скоростта на износ на младо население към Европа и САЩ сме първи в света! До 2060 г. младите на 15-24 години ще намалеят с 41%, според прогнозите на Евростат! Е, кой да внедрява наука, та да сме конкурентоспособни? И как преобладаващите фирми от търговията и услугите да внедряват наука, че и да плащат добре на специалистите? Политиката на властта е тази, която затри България. Тя въведе порочния принцип образованието да следва бизнеса - това означава у нас да се обучават само автомонтьори и келнери. Обратното трябва да е - образованието да сочи пътя за развитие на бизнеса.

И какво - от 2007 г. имаме европари за конкурентоспособност, названията на програмите се сменят, ефектът все липсва. Само в периода 2014-2020 г., уж в иновации, потънаха 1,4 млрд. евро! Колкото повече пари - толкова по-ниски резултати. Факт. Тогава? Всичките ли са окрадени, но пък "усвоени"?

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 163

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ