Пак на опашката
/ брой: 196
Изследване на "Активни потребители" показа, че в баничките, с които българите масово закусват, няма сирене. Това едва ли изненадва родния потребител. Всички тествани от организацията банички са били с имитиращ продукт. Близо три-четвърти са произведени със сирене с палмова мазнина, а другите - с извара или със смес от извара. В какво се състои нарушението на българското законодателство? Не в продуктите, от които са направени баничките, а че не са коректно обявени. Потребителската организация от години осветлява чрез проучвания и тестове с какво се храним. Настоящото обаче показва своеобразен рекорд - че масов продукт се произвежда с изцяло заместващи, сиреч фалшиви съставки.
Покрай темата за нарушенията на производителите обаче изплува и тази за т.нар. трансмазнини, с които у нас се произвеждат много храни. СЗО има 5-годишен план срещу хидрогенираните мазнини. По данни на здравната организация употребата им води до над 500 хил. смъртни случая в света всяка година. Те се използват при производството на чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни заради по-голямата им трайност и твърдост. Според СЗО обаче те увеличават заболеваемостта от сърдечносъдови болести с 21%, а смъртността от тях - с 28%. Затова организацията препоръчва трансмазнините да не превишават 1% от дневния хранителен прием.
Европейската комисия също действа в тази посока и през април прие нов регламент за максимален лимит при промишлено произведените храни с трансмазнини в ЕС. Бе определено от 2021 г. той да не надвишава 2% в храните. Дания е елиминирала тези мазнини още преди 15 г. Много държави имат мерки за премахването им. Ние обаче явно ще чакаме последния възможен срок. Засега у нас има само промени в наредбата за детското хранене в тази посока. И пак сме на опашката. А цените на храните драстично растат...