29 Март 2024петък11:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пак на опашката

/ брой: 196

автор:Мая Йовановска

visibility 770

Изследване на "Активни потребители" показа, че в баничките, с които българите масово закусват, няма сирене. Това едва ли изненадва родния потребител. Всички тествани от организацията банички са били с имитиращ продукт. Близо три-четвърти са произведени със сирене с палмова мазнина, а другите - с извара или със смес от извара. В какво се състои нарушението на българското законодателство? Не в продуктите, от които са направени баничките, а че не са коректно обявени. Потребителската организация от години осветлява чрез проучвания и тестове с какво се храним. Настоящото обаче показва своеобразен рекорд - че масов продукт се произвежда с изцяло заместващи, сиреч фалшиви съставки.

Покрай темата за нарушенията на производителите обаче изплува и тази за т.нар. трансмазнини, с които у нас се произвеждат много храни. СЗО има 5-годишен план срещу хидрогенираните мазнини. По данни на здравната организация употребата им води до над 500 хил. смъртни случая в света всяка година. Те се използват при производството на чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни заради по-голямата им трайност и твърдост. Според СЗО обаче те увеличават заболеваемостта от сърдечносъдови болести с 21%, а смъртността от тях - с 28%. Затова организацията препоръчва трансмазнините да не превишават 1% от дневния хранителен прием.

Европейската комисия също действа в тази посока и през април прие нов регламент за максимален лимит при промишлено произведените храни с трансмазнини в ЕС. Бе определено от 2021 г. той да не надвишава 2% в храните. Дания е елиминирала тези мазнини още преди 15 г. Много държави имат мерки за премахването им. Ние обаче явно ще чакаме последния възможен срок. Засега у нас има само промени в наредбата за детското хранене в тази посока. И пак сме на опашката. А цените на храните драстично растат...

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ