04 Декември 2021събота03:52 ч.

Пак на опашката

/ брой: 196

автор:Мая Йовановска

visibility 678

Изследване на "Активни потребители" показа, че в баничките, с които българите масово закусват, няма сирене. Това едва ли изненадва родния потребител. Всички тествани от организацията банички са били с имитиращ продукт. Близо три-четвърти са произведени със сирене с палмова мазнина, а другите - с извара или със смес от извара. В какво се състои нарушението на българското законодателство? Не в продуктите, от които са направени баничките, а че не са коректно обявени. Потребителската организация от години осветлява чрез проучвания и тестове с какво се храним. Настоящото обаче показва своеобразен рекорд - че масов продукт се произвежда с изцяло заместващи, сиреч фалшиви съставки.

Покрай темата за нарушенията на производителите обаче изплува и тази за т.нар. трансмазнини, с които у нас се произвеждат много храни. СЗО има 5-годишен план срещу хидрогенираните мазнини. По данни на здравната организация употребата им води до над 500 хил. смъртни случая в света всяка година. Те се използват при производството на чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни заради по-голямата им трайност и твърдост. Според СЗО обаче те увеличават заболеваемостта от сърдечносъдови болести с 21%, а смъртността от тях - с 28%. Затова организацията препоръчва трансмазнините да не превишават 1% от дневния хранителен прием.

Европейската комисия също действа в тази посока и през април прие нов регламент за максимален лимит при промишлено произведените храни с трансмазнини в ЕС. Бе определено от 2021 г. той да не надвишава 2% в храните. Дания е елиминирала тези мазнини още преди 15 г. Много държави имат мерки за премахването им. Ние обаче явно ще чакаме последния възможен срок. Засега у нас има само промени в наредбата за детското хранене в тази посока. И пак сме на опашката. А цените на храните драстично растат...

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ