26 Март 2023неделя05:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Мнение

Падението на Джеймс Уорлик

Американският посланик отиде на крака при шефа на "Лукойл", понеже от САЩ издърпаха ушите на своя човек

/ брой: 204

автор:Чавдар Добрев

visibility 1935

На какво ли не сме свикнали в политическите ни нрави? На комбинации - сложни и не толкова сложни. На корупция - дребна и крупна. На манипулации - изкусни и плоски. На приспособяване - нагло и лицемерно.
Но да доживеем генерал-губернаторът на България Джеймс Уорлик да дотърчи на крака при Валентин Златев, баснословния "господар" на "Лукойл" - това наистина беше поразително и до крайна степен изненадващо.
До вчера Валентин Златев бе обявяван от самите асове на правителството, че краде държавата по най-безсрамен начин, че е монополист, който като пиявица смуче от националния живот, че е наемник на Русия, купен да провежда интересите на руснаците. В това ни убеждаваше министърът на икономиката Трайчо Трайков, който даже и не скрива, че е поставен на този пост, за

да блокира енергийните проекти с Русия

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обеща, че по заслуги ще накаже Златев, забавил свързването на отчетната система на "Лукойл" с НАП. Самият шеф на митниците генерал Владимир Танов тропна с юмрук по самозабравилия се бизнесмен и нареди да бъде спряна работата на рафинерията. Премиерът Бойко Борисов пък вместо клишето "Държавата - това съм аз" се закле в максимата "Държавата е моят Бог!"
Изповяда се, че колкото и да му е тежко, щом става въпрос за българските интереси, той скъсва с досегашния си доверителен приятел Валентин Златев. Зарече се повече да не играе карти с него. Преди го беше пародирал, че лъже на същите карти. Сега, оставен в матова ситуация, Златев заостроумничи: "Време е Бойко да се научи да играе карти!" С вид на стоик мъжът от Банкя потвърди, че големият държавник няма приятели, и понеже Бойко Б. е голям държавник, той също не може да има приятели. Пред саможертвата на Борисов цялото ни общество ахна от възхита, а по-възрастните гербери се просълзиха. Подобна безкористност преходът ни за първи път срещаше!
Трайчо Трайков се закани, че ще даде Златев на съответната комисия срещу монополите, за да го разобличи в недопустим монополизъм. Увери ни, че икономиката ни на йота няма да пострада от спирането на мощностите. Петролните фирми щели да се разшават, да защъкат в съседните балкански страни и да докарат у нас по-качествен и по-евтин петрол от този, който произвежда "Лукойл". Самолетите щели да зареждат керосин в чужбина, което даже било по-удобно и ефикасно. Не се и съмнявам, че обожателите, особено обожателките на Б.Б., са подскачали от възторг при тези новини. Пък и нали в края на краищата Трайчо Трайков, роднината на председателя на Живковия Държавен съвет Георги Трайков, намигаше на симпатизантите си как той отново с чутовна смелост атакува Кремъл и проклетите руснаци.
След няколко дни нещата зациклиха. Ентусиазмът намаля и като по поръчка услужливите медии

понижиха градуса на въодушевлението си

А с решение по бързата процедура български съд разпореди "Лукойл" да продължи работа. Като познаваме "царствените" похвати на премиера и раболепието на неговите министри, какво друго ни оставаше, освен да изпаднем в нов шок. Народонаселението започна да гадае и версиите се множаха като току-що родени зайчета.
Ситуацията стана още по-заплетена, тъй като близко до ума е, че съдът без предварително съгласуване с ГЕРБ и премиера едва ли би се осмелил да се произнесе по казус, по който управляващите са се ангажирали безалтернативно.
Едната от версиите гласи, че главният спонсор на ГЕРБ (според слуховете) Валентин Златев предварително се бил договорил с Бойко Борисов във връзка с комбинираната атака срещу "Лукойл". Известно е, че в обществото вече се е наложило мнение, съгласно което Бойко Борисов е креатура преди всичко на Валентин Златев и на бившата червена номенклатура. Факт е, от друга страна, че Валентин Златев е авторитетен член на финансово-икономическия кръг "Глобална България", който докара Б.Б. на власт. Откакто е на премиерското кресло Борисов, както научаваме, в периметъра Бургас - Варна всякога отсяда в хотела на В. Златев за по-уютно и по-сигурно. Казват, че и семейната им връзка била крепка. А и трогателно беше участието на Борисов в откриването на свръхлуксозното голф игрище край Правец, чийто собственик бил бащата на Златев, кмет на Правец през Живковия период. Огласеният шумно конфликт между Борисов и Златев преди президентските и местните избори целял да удостовери колко дълбока вече е пропастта помежду им и до каква степен Бойко е принципен политик и държавник,

готов да реже "живо месо" от себе си

 Договорката била събитието да протече, както и протече.
Втората версия гласи, че инициативата не е на Борисов, а на посланика на САЩ Джеймс Уорлик. След като посланикът нанесе едва ли не смъртоносен удар на българо-руските енергийни проекти (замрази, фактически денонсира договора за "Бургас - Александруполис"; изработи така ситуацията с АЕЦ "Белене", че да принуди руснаците да се откажат от участието си в проекта; внушава на герберите да бавят, доколкото им стигат сили, или "елиминират" "Южен поток"), негово превъзходителство Уорлик по своя инициатива решил

да разгроми окончателно руското енергийно влияние

чрез спиране и на рафинерията. Бойко, който и без това има дебело досие от родното подземие, а и понеже властолюбието го е покорило, както би покорило един провинциален Макбет, със скърцане на зъби се съгласил да влезе в опасно за него противоречие с "новите руснаци", както и да предаде скъпия си многогодишен другар.
Според третата версия, правителството е искало да приложи стриктно законите на РБългария по отношение на "Лукойл". Затова предприело спешно комплексни мерки и наказателна акция, за да не успеят Русия и нейният пълномощник Златев да реагират адекватно. Но ако е подобно положението, защо не беше обезпечено "мероприятието" с предварителни проверки и писмени предупреждения към ръководството на рафинерията? Защо не предвидиха, че петролните фирми няма как да се справят с новите доставки за българския пазар, дори и заради това, че графикът на чуждите фирми е разчертан години напред, пък и голяма част от тези фирми са поделения на руския гигант? Защо не прогнозираха, че е нелогично цената на петролните продукти да се задържи на досегашното ниво? Кое ги караше да обещават намаляване на цената? Толкова ли бяха неинформирани, та не знаеха за договорите, които обвързват дългосрочно търговските клиенти от България с "Лукойл"? До такава степен ли е двойник на барон Мюнхаузен Трайчо Трайков, че да залъгва българите със зареждането на българските самолети в чужбина? Даже и поради способностите с допълнителното натоварване на самолетите, такова твърдение е недопустимо от устата на дипломиран инженер. Накратко: според този вариант правителството е подходило правилно, но без сериозна подготовка и с огромна доза дилетантизъм.
Но върхът на сладоледа е внезапното посещение на посланик Уорлик в рафинерията. Колкото и да се поддава на екстравагантни жестове, колкото и да робува на импулсите си, посланикът е достатъчно трениран като дипломат, за да не оцени ефекта от визитата си при Златев. Вероятно за него е било крайно мъчително да отиде на крака при монополиста, руския икономически "агент", недолюбвания от масовата ни публика Валентин Златев. Но го стори!
На телевизионния екран видях този път необичайно напрегнатото лице на господин посланика, той не се усмихваше, както е свикнал, пред присъстващите, нито си позволи да говори по-свободно. Съсредоточен, със сериозен тон, в официално облекло и с просветлени коси (мъжете на определена възраст постигат това чрез "модерни средства"), Уорлик заяви, строго спазвайки протокола, че е възхитен от производствения цикъл в "Лукойл", от модерното му оборудване и ръководство, че е получил неоспорими доказателства за полезността от тази рафинерия и за нейната коректност. Изказа специално огромния си пиетет пред петролния руски гигант "Лукойл", който се радвал на горещ прием и в САЩ (там "Лукойл" притежава огромно количество бензиностанции).
С посещението си в централата на "Лукойл" Уорлик предизвика

най-малко две неблагоприятни последици

1. Злепостави изпълнителната ни власт, която попадна в небрано лозе. Как сега тя ще обяснява на населението защо трябва да оттегли исковете си за монополното положение на "Лукойл"? Защо ще снеме и обвиненията, които заяви, че ще предостави на прокуратурата? Защо дава допълнителни три месеца за монтиране на съоръженията, които ще предоставят информация на НАП? Защо се съгласява едно от тях да бъде поставено едва през 2012 г.? Какво става с българските закони, които трябваше да се спазват стриктно, без оглед на лицата и институциите? Как тъй едно посещение на американския посланик Уорлик променя на 180% правителствената политика към "Лукойл"?
2. Компрометира се жестоко самият Уорлик. Логично е страничният наблюдател, като знае за доминиращата роля на посланика у нас, да приеме, че неговото унизително гостуване в рафинерията става под диктовка на среди, от които е зависим. Най-възможно е тези среди да се намират във Вашингтон и от тях да зависи кариерата и човешката участ на шефа на американското посолство в София. Самоинициативата и престараването му със спирането на рафинерията са предизвикали гнева на политици и бизнесмени от висок ранг в родната страна на посланика. Те явно не биха искали да си развалят връзките с "Лукойл", в който, доколкото се знае, има и американско бизнес участие.
Ще предложа една фабула за случая, която, струва ми се, не е за изхвърляне: Цялата галиматия със спирането на "Лукойл" е започнала поради

прекаленото усърдие и русофобия


на г-н Уорлик, който не крие, че обслужва интереси на крупния енергиен бизнес на САЩ. Както изтъкнах, в стремежа си да печели точки, като затруднява и зачерква икономическите отношения между България и Руската федерация, той е дал на Борисов идеята относно рафинерията. Бойко Б., естествено, първоначално се е поуплашил, но, получил решителна заповед от Уорлик, е започнал да действа. Мотивите му ги описах: досието му от годините на прехода и властолюбието. Сделката е трябвало да подсигури предизборен ефект, за който стана дума: Б. Борисов не се колебае в името на държавния интерес да постави на мястото му дори и такъв свой довереник като Валентин Златев. Същевременно премиерът (в договорка със Златев) е подготвил почвата и за изход от кризисните моменти със спирането на мощностите на рафинерията: решението на съда би трябвало да е санкционирано задкулисно от премиера.
Благословил акцията на правителството, Уорлик може би е бил

стъписан от балканската ни непоследователност

В този план Б.Б. са го чакали обилни порции укори и нравоучение! Като гръм от ясно небе за г-н посланика обаче е дошло мъмренето му от Вашингтон, че е загризал кост, която ще му заседне на гърлото. Оказва се (за почуда и на посланика), че "Лукойл" е мощен икономически субект не единствено в Русия, а и в САЩ, където се е сдобил с влиятелно лоби.
И какво да направи клетият г-н Уорлик? Ще не ще, запътва се към Бургас, за да прекара часове наред в рафинерията, и то с Валентин Златев. Но както го е рекъл Грибоедов: "От ума си тегли!" С българската прибавка: "Каквато си я надробил, такава ще я сърбаш!" Това, изглежда, е била цената, за да спаси Негово превъзходителство кожата си пред своите могъщи работодатели...

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ