25 Юли 2021неделя00:42 ч.

Отличници на минус

/ брой: 188

автор:Деси Велева

visibility 1261

Столичната община за пореден път отчете добра финансова дисциплина, похвали се с изпълнението на бюджета за предходната година и крои планове за най-важния си финансов документ за следващата. За управляващите от ГЕРБ всички заложени планове не просто са изпълнени, но и преизпълнени - на 102%.
Преизпълнението обаче не е трудно, когато предвидените приходи и разходи не са с твърде амбициозни измерения. Столичната община вече години наред следва простата и удобна тенденция да не се напряга с тежки бюджети, които после да може да реализира без много усилия. И въпреки тази склонност към улеснение на събираемостта и реализацията, цифрите пак не изглеждат толкова благоприятни, колкото се опитват да ги представят от ГЕРБ.
Изпълнение на бюджета от 91% звучи почти като 100 на сто, но всъщност се пропуска фактът, че София не е успяла да събере 100 млн. лв. от приходите си. Т.е. администрацията не си е свършила добросъвестно работата и следователно тези липсващи 100 милиона няма да могат да бъдат усвоени за улици, тротоари, ремонти на училища, здравеопазване. И градът пак ще остане на две скорости - център и квартали.
Неслучайно управляващите гледаха да заметат на бърза ръка отчета на бюджета си. В началото на годината, при планирането му, бе твърде лесно да се тръгва с фанфари и обещания за по-добър живот на столичани. Сега обаче е трудно да обясниш на същите тези жители на града защо не си спазил много от ангажиментите си и защо тези 91% не са 100.
Общинарите от ГЕРБ тенденциозно и лекомислено боравят с милиони, обвиняват опозицията в манипулации и популизъм, вместо да поемат отговорността си и с достойнство да обяснят на столичани какво не са могли да направят.
Най-лошото е, че следващият бюджет ще бъде построен по същата схема. Без да се вземат предвид съветите и предложенията и на другите политически сили в общинския съвет. И точно след година обсъжданията и заключенията ще бъдат идентични.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 331

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 280

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 295

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1493

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 663

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 444

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 431

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ