30 Октомври 2020петък12:47 ч.

ГЛОБУС

Отиващият си шеф на МИ-6: Западът развали отношенията с Русия

Сър Алекс Йънгър не вижда стратегическа заплаха от Кремъл и отхвърля Студената война

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 805

Рула Халаф,
"Файненшъл таймс"

В кабинета на сър Алекс Йънгър на южния бряг на река Темза интригува всеки един детайл. Последните шест години 57-годишният ръководител на шпионите ръководи британската секретна служба МИ-6 от дизайнерски интериор, който прилича повече на музей на съвременното изкуство, отколкото на  правителствена служба (Янгър напуска поста - ред).

Срещите преминават край маса за обяд от скандинавски дъб. На нея подозрително няма нито хартия, нито компютър, а само два стационарни телефона. Стенният швейцарски часовник на фирмата Mondaine цъка с пет минути напред - уловка, за да напускат хората навреме заседанията.  

През по-голяма част от кариерата си Йънгър се е представял като дипломат, затова дори и на най-близките приятели назначаването му изглеждало "напълно невероятно". Любопитствам дали секретността не предизвика самота? "Е, тя налага определена изолация. Нашата работа има своите възходи и падения". 

Като шеф  на МИ-6 Йънгър е имал своите падения. Само през 2017 година Великобритания преживя пет терористични нападения, включително взривовете на терористи-самоубийци на Манчестърската арена, където загинаха 22 души. Година по-късно руските агенти отровиха бившия руски офицер Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в провинциалния град Солсбъри, зашеметявайки цялата държава. Да не би секретната разузнавателна служба да е отделяла твърде много внимание върху борбата срещу тероризма, а е забравила за заплахите от Русия или  Китай? В наскоро изготвения "руски" отчет на парламентарния комитета по разузнаването и сигурността е отбелязано, че се е съкратил обемът "оперативната работа" по Русия през периода 2001-2007 години.

Йънгър смята, че тероризмът е по-сериозна заплаха: "Това е такава атака срещу нашия  обществен строй, че изобщо не ме учудва крайно ниската търпимост на правителството към незащитеността срещу тероризма и аз напълно я подкрепям". Той смята като връх на контратерористичните усилия унищожението на "Ислямска държава", макар терористичната заплаха да остава смъртоносна, а терористичните атаки да стават все по-автономни и по-спонтанни. 

Отношенията с Русия той оприличи на "жаба в кипнала вода": Британия и нейните съюзници твърде постепенно осъзнават истинската готовност на Кремъл да провокира злото. Самия той смята следното: правителството на Владимир Путин чувства заплаха от страна на западните демократични институции и съюзи и затова се опитва да ги разруши със своята политика. 

Резултатът обаче не го впечатлява. "Смятам, че за нас е крайно важно да избегнем две грешки. Първата е да не вършим тяхната работа, преувеличавайки по всякакъв начин мащабите. Засега не съм видял нито един случай във Великобритания, при който техните действия наистина да са имали стратегическо значение. Второ, и то произтича от първото, ние трябва да отговаряме пропорционално. Не руснаците създадоха всичко онова, което ни раздели, а ние го направихме. Те умеят, може и твърде грубо, да усложняват, но аз смятам, че ние трябва да предотвратим това". 

Ако заплаха от страна на Русия трябва да се възприема трезво, то засилващото се идеологическо предизвикателство на Китай ще продължи дълги години. С известно съжаление Янгър отбелязва, че се оказала дълбоко погрешна вкоренилата се на Запад представа през последните две десетилетия, че икономическият прогрес ще доведе до демократизация на Китай. "Мисълта, че щом израснат и забогатеят, те ще се сближат с нас, става за разсмиване на кокошките", казва той. "Смятам, че наблюдаваме бавно, но неоктлонно идеологическо разминаване: в средносрочна перспектива върху една планета ще съществуват минимум две господстващи системи от  ценности, това е факт, и именно към това ние вървим".

Избягвайки аналогиите със Студената война в съперничеството на Запада срещу Китай, той смята, че Британия има сили "да отстоява своите убеждения", но заедно с това трябва да поддържа балансирани отношения чрез диалог и сътрудничество. "Не съм манихеец и не вижда света в черно-бели цветове, затова отхвърлям идеята за Студена война", казва той.

/ФТ, ИНОСМИ, препечатваме текста със съкращения

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 42

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ