05 Юни 2025четвъртък12:10 ч.

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

Една-трета от ресторантьорите предпочитат държавата да ги затвори, вместо да работят със зелени сертификат

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 1283

Туроператорите очакват труден и изпълнен с предизвикателства зимен сезон. Има риск традиционните за зимата туристи от Великобритания, скандинавските и съседните на България страни да се откажат от намеренията си да дойдат у нас. Епидемичната обстановка може да повлияе негативно върху решението на чуждестранните туристи да почиват у нас през зимата, посочва Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, цитирана от БНР. Повишаващите се цени на електрическата енергия ще има негативен ефект и върху българските туристи, на които сектора разчита изключително много. "Защото токът вече рефлектира както върху цените на услугата, така и върху покупателната способност на потребителите". Някои хотели може да не отворят тази зима заради недостига на квалифицирани кадри, посочи Горанова.

На съвсем друго мнение е директора на Института за оценки и анализи в туризма доц. Румен Драганов. Той очаква двойно по-силен зимен сезон. Според Драганов решението на здравния министър и на правителството за въвеждането на зеления сертификат и мерките са изключително добри.

Междувременно стана ясно, че над една трета от ресторантьорите предпочитат държавата да ги затвори, вместо да работят със зелени сертификати. Това показват данни от анкета, организирана сред служителите в заведенията из цялата страната, съобщи бТВ. 30,5% от анкетираните смятат, че е по-добре държавата да ги затвори. 60 на сто обаче искат да работят със зелени сертификати. Някои от заведенията у нас  вече разполагат със стикери, на които се посочва, че има 100% ваксиниран персонал. 

22% от хората, които работят без трудов договор, са наети в хотелиерството и ресторантьорството, показват проверките на Главната инспекция по труда от началото на годината до края на септември. В такива обекти са полагали недеклариран труд 487 лица при 2223 установени случаи общо. Секторът продължава да наема хора без договори, въпреки че е във фокуса на вниманието на всички заради претенциите за антикризисна подкрепа. Миналия юли ресторантьорите получиха голям реверанс с 9% ДДС. За да не изглежда, че намаляваме данъците само за алкохол и кръчми, правителството от кумова срама свали данъка и за книгите и бебешките храни и хигиенни материали. От това за гражданите не последва никаква полза - цените в ресторантите не само не бяха намалени, но дори се повишиха този летен сезон. 

 

 

 

България е готова да приеме еврото от 1 януари 2026 г.

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 100

Иван Иванов оглави Държавната агенция за бежанците

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 100

Борбата с насилието е водещ приоритет за кабинета

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 100

Назначават още 220 чиновници в агроминистерството и ДФЗ

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 100

Нови изисквания за телефоните в ЕС в сила от 20 юни

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 100

България защити странджанския билков чай за пазара на ЕС

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 100

Пчелари настояват да се намали интервалът за пръскания

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 100

ЕС отлага мерки срещу Букурещ заради дефицита

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 100

НАТО планира засилване на военната си мощ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 100

Мелони и Макрон преодоляха различията

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 100

Накратко

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 100

Непростимо

автор:Александър Симов

visibility 66

/ брой: 100

Нелеп пиар

visibility 81

/ брой: 100

Рестарт - тук и сега

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 100

"Локалите" - насилници без кауза

автор:Юлия Кулинска

visibility 84

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ