17 Май 2024петък12:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От традиционната софра до модерните схващания за храненето

/ брой: 211

автор:Дума

visibility 661

Регионалният исторически музей на София представя изложбата "Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско". Тя обхваща периода от кр. на XIX до ср. на ХХ в. Открива се на 5 ноември, с възможност за разглеждане от 15 до 18 ч. при спазване на противоепидемичните мерки, и ще остане в зала "Временни експозиции", ет. 2, до 28 март 2021 г.

Изложбата показва хранителните навици и порядки на жителите на столицата. Проследява влиянията и настъпилите промени в тези сфери. Опира се на данни от съвременници, пътешественици и изследователи, за да разкрие реалното положение. Условно временната експозиция е разделена на два периода - от Освобождението на България (1878) до края на XIX в. и от началото на ХХ в. до 40-те г. Сред засегнатите теми са техники на приготвяне, рецепти, поднасяне на храната. Фактор за осъществяващите се промени е и досегът с различни чужди култури.

Разгледано е храненето, осъществявано в дома. Проследява се пътят от традиционната софра с едно ястие до модерните схващания за многостепенно меню. Направена е възстановка на кухня от 30-те години на ХХ в. с автентични предмети: електрическа печка, предвестник на съвременния хладилник, оригинални рецепти, онагледени от домакинята със старателни рисунки на ястията.

Поставен е контрапункт с храненето на обществени места. Засвидетелствано е освен пространствено и разделение във финансово отношение. Гостилниците са за хора с по-скромни средства; кафенетата, бирариите, виенските сладкарници и някои ресторанти - за средната класа; ресторантите в изтъкнатите хотели и приемите в Царския дворец събират висшето общество.

Акцент в експозицията е маса, подредена по каноните на организираните в двореца тържествени обеди. Съдовете, приборите, дори листовете с менютата говорят за финеса на отминалата епоха.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и със съдействието на Националния политехнически музей, Софийската градска художествена галерия и ДА "Архиви".

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 140

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 124

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ