От традиционната софра до модерните схващания за храненето
/ брой: 211
Регионалният исторически музей на София представя изложбата "Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско". Тя обхваща периода от кр. на XIX до ср. на ХХ в. Открива се на 5 ноември, с възможност за разглеждане от 15 до 18 ч. при спазване на противоепидемичните мерки, и ще остане в зала "Временни експозиции", ет. 2, до 28 март 2021 г.
Изложбата показва хранителните навици и порядки на жителите на столицата. Проследява влиянията и настъпилите промени в тези сфери. Опира се на данни от съвременници, пътешественици и изследователи, за да разкрие реалното положение. Условно временната експозиция е разделена на два периода - от Освобождението на България (1878) до края на XIX в. и от началото на ХХ в. до 40-те г. Сред засегнатите теми са техники на приготвяне, рецепти, поднасяне на храната. Фактор за осъществяващите се промени е и досегът с различни чужди култури.
Разгледано е храненето, осъществявано в дома. Проследява се пътят от традиционната софра с едно ястие до модерните схващания за многостепенно меню. Направена е възстановка на кухня от 30-те години на ХХ в. с автентични предмети: електрическа печка, предвестник на съвременния хладилник, оригинални рецепти, онагледени от домакинята със старателни рисунки на ястията.
Поставен е контрапункт с храненето на обществени места. Засвидетелствано е освен пространствено и разделение във финансово отношение. Гостилниците са за хора с по-скромни средства; кафенетата, бирариите, виенските сладкарници и някои ресторанти - за средната класа; ресторантите в изтъкнатите хотели и приемите в Царския дворец събират висшето общество.
Акцент в експозицията е маса, подредена по каноните на организираните в двореца тържествени обеди. Съдовете, приборите, дори листовете с менютата говорят за финеса на отминалата епоха.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и със съдействието на Националния политехнически музей, Софийската градска художествена галерия и ДА "Архиви".