08 Юли 2020сряда07:35 ч.

Петър Ганев

От ИПИ прогнозират по-високи местни данъци

Предлагат 2% от налога върху доходите да остават в общините

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 1032

Местните данъци и такси ще се увеличават, прогнозира икономистът Петър Ганев при представянето на ежегодния алтернативен бюджет, разработен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Експертите предлагат два процента от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общините, да се намали осигурителната тежест и да се прехвърлят част от вноските за здраве в частни фондове. Причините за увеличаване на местните налози са две - първата, че общините не разполагат с достатъчно собствен ресурс, обяви икономистът Петър Ганев. Данъчен бюджет след избори. Това е ясно. Видяхме го през 2016 г. и 2017 г., затишие 2019 г., почти няма промени. Очакваме, а вече имаше и заявки, че през 2020-2021 ще има покачване на данъците", каза той. Най-вероятно ще бъде увеличена данъчната основа при имотните данъци, прогнозира Ганев, според когото два процента от подоходния данък също трябва да остава в общините, а не да стои в държавната хазна, както е в момента. "Това би бил ресурс в рамките на 876 милиона лева", каза икономистът. Според него това ще промени и поведението на местните власти. Експертите препоръчват спиране на негативните тенденции за увеличаване на данъци и осигуровки и реални стъпки за намалението на данъчно-осигурителното бреме, в т.ч. чрез премахване на някои данъци - облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии. От ИПИ настояват за  увеличаване на заплатите в публичния сектор, в т.ч. заплатите на педагогическия персонал, но и сериозно преструктуриране на администрацията, защото през последните три години липсват каквито и да са мерки за свиване на публичния сектор. Освен това са необходими реални осигурителни промени, които да дадат повече избор на хората - намаляване на пенсионните осигуровки с 2 пр.п. и прехвърляне на 2 пр.п. от здравните осигуровки към частни дружества, за да се разбие монополът на НЗОК.

Приоритетите на алтернативния бюджет на ИПИ могат да бъдат завършени с препоръката за свиване на преразпределението през бюджета, мерки за финансова децентрализация и планиране на излишък, който да направи бюджета по-прозрачен. Това беше и едно от основните теми, които депутатите разискваха по време на първото четене на републиканския бюджет миналата седмица. За разлика от предложението на ИПИ обаче - опозицията, особено БСП, поиска още по-голяма преразпределителна роля на държавата. Една от важните препоръки - вместо балансирания бюджет, който Горанов представи, да се планира известен излишък, в размер на 1%-1,5%, който да поеме евентуални тежки сътресения в световната икономика. Експертите не са доволни от блокираната приватизация, която остави зад борда на частните инвестиции дружества като БДЖ, ВиК, "Български пощи" и "Топлофикация София".

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ