15 Декември 2019неделя14:59 ч.

Петър Ганев

От ИПИ прогнозират по-високи местни данъци

Предлагат 2% от налога върху доходите да остават в общините

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 480

Местните данъци и такси ще се увеличават, прогнозира икономистът Петър Ганев при представянето на ежегодния алтернативен бюджет, разработен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Експертите предлагат два процента от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общините, да се намали осигурителната тежест и да се прехвърлят част от вноските за здраве в частни фондове. Причините за увеличаване на местните налози са две - първата, че общините не разполагат с достатъчно собствен ресурс, обяви икономистът Петър Ганев. Данъчен бюджет след избори. Това е ясно. Видяхме го през 2016 г. и 2017 г., затишие 2019 г., почти няма промени. Очакваме, а вече имаше и заявки, че през 2020-2021 ще има покачване на данъците", каза той. Най-вероятно ще бъде увеличена данъчната основа при имотните данъци, прогнозира Ганев, според когото два процента от подоходния данък също трябва да остава в общините, а не да стои в държавната хазна, както е в момента. "Това би бил ресурс в рамките на 876 милиона лева", каза икономистът. Според него това ще промени и поведението на местните власти. Експертите препоръчват спиране на негативните тенденции за увеличаване на данъци и осигуровки и реални стъпки за намалението на данъчно-осигурителното бреме, в т.ч. чрез премахване на някои данъци - облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии. От ИПИ настояват за  увеличаване на заплатите в публичния сектор, в т.ч. заплатите на педагогическия персонал, но и сериозно преструктуриране на администрацията, защото през последните три години липсват каквито и да са мерки за свиване на публичния сектор. Освен това са необходими реални осигурителни промени, които да дадат повече избор на хората - намаляване на пенсионните осигуровки с 2 пр.п. и прехвърляне на 2 пр.п. от здравните осигуровки към частни дружества, за да се разбие монополът на НЗОК.

Приоритетите на алтернативния бюджет на ИПИ могат да бъдат завършени с препоръката за свиване на преразпределението през бюджета, мерки за финансова децентрализация и планиране на излишък, който да направи бюджета по-прозрачен. Това беше и едно от основните теми, които депутатите разискваха по време на първото четене на републиканския бюджет миналата седмица. За разлика от предложението на ИПИ обаче - опозицията, особено БСП, поиска още по-голяма преразпределителна роля на държавата. Една от важните препоръки - вместо балансирания бюджет, който Горанов представи, да се планира известен излишък, в размер на 1%-1,5%, който да поеме евентуални тежки сътресения в световната икономика. Експертите не са доволни от блокираната приватизация, която остави зад борда на частните инвестиции дружества като БДЖ, ВиК, "Български пощи" и "Топлофикация София".

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 541

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 466

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 629

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ