24 Октомври 2020събота09:42 ч.

От днес започва едрият лов

Какво трябва да бъде снаряжението на ловеца?

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 2176

От днес се открива ловът на едър дивеч. Какво трябва да има нашият ловец освен оръжието и боеприпасите? Как и с какво да зареди раницата преди излет? Това са множество предмети, аксесоари, приспособления, уреди, принадлежности, инструменти, които ще му бъдат необходими по време на лов. Разбира се, цялото снаряжение не се носи всеки път. Какво ще вземе със себе си на конкретния излет зависи от сезона, от вида лов (колективен или индивидуален) от мястото, където ще отиде.
Снаряжението можем да определим на няколко групи. Това е условно тъй като някои от елементите и уредите, в зависимост от използването им, могат да се отнесат към различни групи.
Защита от фактори на обкръжаващата среда - влага, мъгла, дъжд, сняг, вятър, пек. Най-важното при дълги преходи е обувките да не убиват, да бъдат удобни и топли. Според възможностите на ловеца те могат да бъдат гумени цървули, ботуши, кубинки или обувки, произведени по най-съвременни технологии с терморегулатор. Винаги трябва да имаме резервни чорапи (а понякога и още едни обувки).
Облеклото според сезона трябва да е леко, удобно, топло и желателно да е маскировъчно. През зимата за лов е добре да се използват леки бели гащеризони. Хубаво е дрехите да са от естествена материя - памук, вълна, и да се избягват синтетичните материи, които при студ и горещина се променят. Най-добре е на голо да се облича тънка вълнена фланелка или термобельо. При тежък преход и голям студ хубаво е ловецът да смени мокрото си бельо, преди да застане на пусия. За дъжд и сняг се използват гумирани наметала.
Шапката е важен атрибут от облеклото на ловеца и то не само от естетическа гледна точка. Тя помага за точен изстрел срещу слънцето. Днешните се правят с двойно дъно, като на пусията се обръща яркияш цвят, за да се вижда ловецът отдалеч. През лятото тя трябва да е с широка периферия, за да предпазва от слънце и дъжд, а през зимата да е от вълна или ушанка, за да го защити от студа и вятъра.
През зимата са задължителни топлите ръкавици, за да не се губи чувствителността на пръстите при произвеждане на изстрел.
Необходими неща за огрев, храна и пренощуване  - кибрит, запалка, брадвичка, парче автомобилна гума, борика, сух спирт, термос с горещо кафе, чай или греяна ракия, манерка с вода, малка скаричка, сгъваемо столче за сядане, спален чувал, палатка.
За успешно провеждане на лова  патрондашът трябва да е от мека кожа и разделен на секции, за да се предпазят патроните и да не изпадат. Бинокълът, прожекторът, компасът, радиостанциите и мобилните телефони вече не са лукс, а необходимост за съвременния ловец. При започване на гонката мобилните телефони и радиостанциите задължително се изключват. Гоначите могат да ползват и пиратки освен обикновени патрони. За примамване на животните се използват свирки, чучела, мюрета и гумени патици. В чужбина се използват специални свирки, имитиращи ранен заек или птица, за да се привлича желаният хищник, особено лисиците. У нас механичните звукови сигнали за примамване на дивеча не са разрешени. Лопатката при подземен лов е задължителна, защото често се е случвало по време на лов кучето да се заклещи в дупката. Тя ще ни е необходима и при закъсалия автомобил. Не забравяйте фотоапарата, за да показвате снимките, когато не ви вярват.
За изнасяне и разфасоване на дивеча е нужно здраво въженце около 2-2,5 метра. При липса на въженце могат да се използват и коланите, стига да има слука. Ножовете за дране и брадвичка за разфасоване са задължителните атрибути при излети, особено за едър дивеч. Един найлон около 4-6 кв.м ще свърши добра работа, когато искате да разпределите поравно пая за всеки от участниците в лова, а найлоновата торбичка ще ви послужи за собствения дял. При съвременните условия джипът е най-подходящ за извличане на падналото животно, но когато местността е силно пресечена, можете да прибегнете да услугите на катър или муле. За целта върху главата им се надява чул, за да не се плашат от големия глиган.
Средства за придвижване. Най-добре е да се използват УАЗКИ и джипове 4Х4. Понякога ловците се придвижват с мотори, велосипеди, коне, трактори, камиони, леки коли, докъдето стигат. С лодки и салове се преминават големи реки или езера. Например дружинката от село Глава, Врачанско, си е монтирала стационарен сал за преминаване през река Искър.
През зимата при дълбок сняг се използват шейни, ски-писалки или снегоходки. Снегоходките могат да се направят от специални клони и да се прикрепят към обувките с кожени ивици.
За защита от насекоми. Комарите са едни от най-досадните спътници на ловците и рибарите, когато им се налага да замръкнат на открито или във влажна местност. В аптеките вече има богата гама от спрейове против всякакви насекоми. Препоръчваме ви една изпитана и лесно приложима рецепта на ловците от Лапландия: сварява се кора от бреза и след като престои около половин час, отварата се прецежда и с нея се намазват откритите части на тялото.
За лечение и травми. Освен специфичните за ловеца постоянни лекарства добре е да има в аптечката болкоуспокояващи, противоалергични, успокоителни, антипростудни, сода за хляб, бинт, йод, лейкопласт и др.
За облекчение всеки ловец може да си направи постоянен списък на необходимото снаряжение за всички месеци. В него могат да се включат също документи, пари, клечки за зъби, четка за зъби, тоалетна хартия, дамски превръзки, носни кърпи, салфетки, сол, подправки, свещ, брусче за точене на ножове и др.
Най-важното за ловеца е да си носи устата. Защото без лаф няма лов.
 

Слънчева събота, температури до 26 градуса

автор:Дума

visibility 56

1589 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 64

Леглата за ковид пациенти се запълват за минути

автор:Дума

visibility 194

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 610

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 835

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 402

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ