30 Ноември 2022сряда22:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

От (не)уважение към държавата

/ брой: 186

Дипломатическото бюро в Бон е едно от трите задгранични представителства на България в Германия. То разполага с Консулска служба, която отговаря за около 40 000 наши сънародници, които живеят във федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц, Хесен, Саарланд, Бремен и част от Долна Саксония. Като всяка Консулска служба тази в Бон е отговорна за издаването на лични документи и заверки за български граждани, както и за визи за чужденци, които искат да посетят страната ни.
За жалост всеки ден Дипломатическото бюро в Бон се превръща в арена за изява на най-лошите черти на българския нрав. Наглостта и простотията взимат връх над уважението към българските институции, а неприкосновеността на задграничното представителство се превръща в добро пожелание...
Обичайното обяснение защо българите напускат родината си е, че държавата не им дава възможности за развитие. Младите хора предпочитат западноевропейските страни, защото там могат да получат по-добро образование и да подобрят перспективите си за професионална реализация. Друг е въпросът доколко това наистина се случва. Особено в Германия чужденците винаги остават чужденци. Както има случаи на преуспели българи в немски и международни компании, така има и случаи на българи, на които е отказвана работа или на които се заплаща по-малко в сравнение със западноевропейците.
Проблемът идва от това, че значителна част от българите, които напускат родината, се настройва негативно към всичко, свързано с нея. България се превръща в символ на техните нещастия и провали. И докато тези хора спазват законите в Германия и не смеят да гъкнат, защото немската полиция не прощава, същите правят каквото си искат, когато дойдат в Дипломатическото бюро в Бон. Служителите в Консулската служба и телефонната централа учтиво наричат идващите "апликанти", но за награда са постоянен обект на обиди, вулгарно отношение и заплахи. За ред в чакалнята и дума не може да става, а българите с ромски произход са най-активни. Проблеми има и за немските граждани, които живеят в близост до дипломатическото ни бюро. Именно те стават жертва на шумната музика от джиесемите и виковете на "апликантите".
По ирония на съдбата тези хора са напуснали доброволно родината, но когато имат личен интерес, не се свенят да предявяват претенции. В основата на повечето проблеми стои фактът, че те не следят за валидността на личните си документи или обикновено идват в Консулската служба с непълен комплект документи. Това не им пречи да се пререждат, да тропат по стъклото, да псуват служителите и да настояват за издаването на документи в срок, който по закон не е възможен.
Кои са потърпевши? На първо място, служителите на Дипломатическото бюро в Бон, към които са насочени хулите и заплахите. Въпреки че се опитват по всякакъв законен начин да помогнат на сънародниците ни. Другият потърпевш е имиджът на България - както сред българите, така и сред чужденците. А това е тъжно!
Хората не осъзнават, че подронвайки авторитета на собствената си държава, вредят не само на своите сънародници, но и на себе си. А ако ние не уважаваме собствената си страна, няма кой да го направи вместо нас...

Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 233

ЕС налага по-строги правила за стоките, продавани онлайн

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 233

23 хил. българи с годишен доход над 120 000 лв.

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 233

Външният дълг гони 44 млрд. евро

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 233

Продължават силните земетресения в Гърция

автор:Дума

visibility 320

Европол: Разбит е кокаинов "суперкартел"

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 233

Заловен е един от нападателите в Брюксел

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 233

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 1

Скъпо "новаторство"

автор:Аида Паникян

visibility 325

/ брой: 233

Г-н Президент, вече нямате право да мълчите!

автор:Валерия Велева

visibility 393

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ