Основни храни продължават да поскъпват
/ брой: 234
Индексът на тържищните цени (ИТЦ) леко се понижи през миналата седмица до 1,430 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). През март нивото на ИТЦ достигна най-висока стойност - 1,540 пункта, в средата на юли се понижи до 1,297 пункта.
Оранжерийните домати поскъпват с 1,3 на сто и се търгуват по 1,61 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 8,75% до 0,95 лева за килограм. Зелените чушки поевтиняват с 1,3% до 0,79 лева за килограм на едро. Цената на червените чушки обаче се повишава с 3,7% до 1,13 лева за килограм на едро, а на зелето се понижава със 17,6% до 0,75 лева за килограм. Картофите поскъпват с 4,9% до 0,64 лева за килограм.
Гроздето поскъпва с 2,2 на сто до 1,39 лв. за килограм, а цената на лимоните се понижава с 11,9 на сто до 2,60 лева за килограм. Захарта се търгува на едро по 2,06 лева за килограм. Брашното тип "500" увеличава цената си с една стотинка и се продава по 0,97 лева. Яйцата се търгуват средно по 0,24 лева за брой на едро. Кравето сирене поскъпва с 0,4% и се продава по 4,87 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" - по 10,15 лв./кг. Олиото се търгува средно по 2,91 лева за литър. Каймата поскъпва с 0,6% и се предлага по 5,07 лева.