05 Август 2021четвъртък06:53 ч.

Организиране на хаоса

/ брой: 47

автор:Алеко Бичевски

visibility 1627

Сега валят обвинения отвсякъде срещу всички. Вчера по сутрешните студиа се чуха и обвинения срещу медиите, които отдавна се държали като пиар агенции на властта и политиците в битката им срещу народа. Е, има медии и медии. В тази колонка от две години всяка седмица прилежно и доколкото ни стигаха силите и уменията предупреждавахме и гражданите, и селяните, и гражданското общество, и държавата, и медиите, полегнали на премиера-Слънце, че в нашето отечество любезно управниците водят политика, която води към неминуема катастрофа жизнения стандарт на народа и държавността като цяло. И ето - случи се.
Държавата на практика я няма. Хората обедняха дотолкова, че не могат да си плащат сметките и са на улицата. Институциите са се покрили. Хазната е празна. Правителството е в оставка. Президентът се чуди откъде да я подхване. Добре, че патриарха избраха мирно и кротко. Всичко останало е революция и хаос. В интернет вчера се появиха призиви: "Всички едновременно да спрем да си плащаме тока - на всички ли ще ни го спрат?" Ако това се случи, ще стане още по-лошо. Просто ще се разпадне и остатъкът от това, което е останало от държавата.
Справедливо протестиращите обикалят София и големите градове и след всяка обиколка исканията и желанията стават все повече и по-противоположни. Едните викат: "Долу парламента! Да се измитат всичките!" Другите искат същият омразен парламент да продължи да работи и да приеме законите, които да им намалят сметките.
Едните горят американското знаме. Другите горят европейското знаме. Трети горят конституцията. Най-вероятно преди са я прочели.
Едни викат: "Долу партиите!", "Долу политиците!", "Искаме народовластие!". И като ги питат като как ще се реализира това народовластие на практика, излиза едно момче от Варна и вика - политиците да кажат! Но нали политиците трябва да са долу? А все някой трябва да управлява в държавата. Ако това ще са някакви граждански съвети, то по какви закони ще бъдат изградени? Освен това ГЕРБ нали бяха гражданско движение. НДСВ нали беше гражданско движение. Сега пък Движение "България на гражданите" на Кунева. Най-големите грабежи не бяха ли при тях?
Кой ще определя квотите от гражданите, представители във властта? Отделен въпрос е, че това го няма никъде по модерния свят. Какви компетенции и какви експертни умения ще имат въпросните граждани? Ще носят ли отговорност после за вземаните от тях решения? Как ще си разпределят отговорностите с представителите на държавата? Все въпроси, на които никой не отговаря. И не може да отговори. Защото държавите по света са организирани по познати начини. Ние едва ли сега в България ще измислим нов вид държава.
Проблемът е, че белите държави са организирани на принципите на справедливостта (доколкото все пак това е възможно), на отговорността и върховенството на закона. Последните години нашата държава бе пълен антипод на това.
Голямата трагедия на момента е, че институциите в държавата вече на практика са извън играта. В неделя справедливо протестиращите скандираха срещу всички - срещу парламента, правителството, президента, съдебната власт. Срещу всичко. Основната вина на току-що изнизалата се от властта групировка е, че неглижира, обезсили и на практика обезсмисли институциите в българската държава. Премиерът-Слънце говореше само от първо лице единствено число - "Аз давам", "Аз взимам".  Така може да се говори само в аборигенски държави. Сега вече сме на тяхното ниво.
За да тръгнем да възстановяваме отново държавата си, първо трябва да започнем с известна организация на настоящия хаос. Защото, съгласете се, че не може парламентът едновременно да го има и да го няма. Или ще го има, или ще го няма. Ако ще го има във вида на този, който се готви да се разпусне, то наистина по-добре е да го няма. И просто да бъде посочен следващия диктатор, който ще ни управлява. Ако обаче все пак се реши, че е по-добре да има Народно събрание, то нека това да е наистина институция, а не параван. 
И нека точно оттук да започне възстановяването на българската държавност, която сега се въргаля на улицата.
 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ