25 Октомври 2021понеделник12:57 ч.

На фокус

Опростачването на нацията

За съжаление Дълес се оказа прав за насажданата от САЩ у нас пошлост без граници

/ брой: 203

автор:Велко Вълканов

visibility 2593

Не зная дали Алън Фостър Дълес наистина е изрекъл тези думи в речта си при учредяването на ЦРУ през 1945 г., но последвалите по-късно събития в социалистическите страни ни дават да разберем, че той по всяка вероятност     действително ги е изрекъл. Да прочетем  заедно тия думи, за да установим доколко те са намерили себе си в социалната ни действителност.
"От литературата и изкуството им ние например постепенно ще изтръгваме тяхната социална същност, ще отчуждим творците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, кината, пресата - всичко ще изобразява и прославя най-низките човешки усещания, чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените творци, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма, предателството - с една дума, всякаква безнравственост... Простащината и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх един от друг и нахалството, безсрамието, предателството, национализмът и враждебността между народите и най-вече враждебността и омразата към руския народ - всичко това ние ловко и незабелязано ще култивираме и

всичко това ще разцъфне с кичести цветове

Сега малцина, много малко хора ще се досещат или даже ще разбират какво става... Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото... Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити".
Трябва да кажа, че ако наистина е изрекъл тези думи, Дълес трябва да бъде признат за велик прорицател. Всичко, което той е казал, се осъществява в България вече 26 години пункт по пункт. Това е гениална, от гледна точка на интересите на тъмните сили в света и преди всичко в САЩ, програма за действие. Не е достатъчно да се разруши икономиката, трябва освен това да се разруши духовността на един народ, за да загуби той своята идентичност. Разпаднал се като народ, той накрая се превръща в управлявана по законите на биологията биомаса. 
У нас духовността се атакува преди всичко  чрез простащината, т.е. възведената в норма за поведение простотия. Простащината е вездесъща. Нея ще я намерите на всяка публична сцена, но преди всичко в телевизията. В кое телевизионно шоу вие няма да чуете например

примитивен хумор на сексуална тема

"Шоуто на Слави", "Комиците", "Шоуто на Канала" и редица подобни предавания предлагат в изобилие плоски остроумия от подобно естество. Простащината е достатъчно изобретателна.
Преди години наета от Слави Трифонов актриса ни ужаси, пародирайки стихотворения на Хр. Ботев и П. Яворов: "Жив е той, жив е, там на светофара..." и "Две хубави псувни на майка и сие..." Как е възможно, питах се, да докосват с мръсните си ръце тези свети за всяко българско сърце стихотворения?
А в "Комиците" някакъв "артист" си позволи да пародира "Една българска роза". Изпитах истинска болка. Предния ден слушах просълзен тази песен, изпълнявана от незабравимата Паша Христова. И двете бяха вълнуващо красиви - и Паша Христова, и песента! А "артистът" без всякакво притеснение се подигра както с Паша Христова, така и с песента. Такива хора трябва, мисля си, да бъдат бити с камшик - не за да им се причини телесна болка, а за да им се сложи някакво

клеймо на позора

А неотдавна двама рапъри станаха "герои на нашето време". Заради изпята от тях песничка те са подведени под наказателна отговорност по чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс - опетнили знамето на Република България. Инкриминираната част от въпросното "музикално произведение" са думите за трите цвята на нашето знаме:
"От трите цвята най-много обичам бялото.
Зеленото го пуша и съм high.
Не прекалявам с нищо, щото I dont wanna die, die.
Червеното е като мензис, като кисела мацка с Тойота Авенсис."
Не съм уверен, че двамата рапъри са имали намерението да опетнят знамето на Република България. (Те едва ли знаят какво правят.) От друга страна обаче, няма никакво съмнение, че тяхното произведение е израз на въпиюща простащина.
Пошлост без граници откриваме и в предавания на политическа тема. Преди време попаднах на излъчваното по БНТ предаване "Пътеводител на историческия стопаджия". Изключително недостойно предаване. Представен ни бе Лайпцигският процес. И видяхме на трибуната някакъв тип, представен като Георги Димитров, който

с дамаджана в ръка пее кръчмарска песничка

Потънах в земята от срам. Не отричам правото на никого да бъде антикомунист, не отричам  и правото да се подложи на критична оценка всяка политическа личност, дори и личност като Георги Димитров. Но да се гаврите с човек, който през трийсетте година на миналия век в епичната си борба срещу настъпващия фашизъм направи думата "българин" да звучи гордо, е повече от мерзко. Изпратих протестно писмо до СЕМ, но г-н Георги Лозанов любезно ми отговори, че нямали право да ограничават свободата на словото (!). 
Струва ми се обаче, че първото място в скалата на простащината трябва да се предостави на разиграваното по бТВ шоу "Биг брадър". По-отвратително предаване трудно мога да си представя. Как са ги подбирали участниците в това гнусно шоу, не зная. Не го гледам това шоу, но няколко пъти все пак се престраших и успях, преодолявайки чувството си на омерзение, да му хвърля едни-два погледа. И видях, ужасен,  изпълнението на задачата, поставена от Дълес: Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. И в "Биг брадър" видяхме наистина циници, вулгарни хора, простаци, космополити, а накрая и просто  грозни същества. Младите хора са общо взето красиви, а бигбрадърите до един са неприятно грозни. Външно грозното става още

по-грозно, когато е грозно и по поведение

Не разбирам какво наистина са преследвали продуцентите на това предаване. Без съмнение те са видели в грозното възможност за добър бизнес. (Това е наистина постижение: да превърнете грозното в източник на добри печалби.) Мисля си, че това е професия твърде близка до проституцията.
Но тези дни, сякаш за да ни компенсират за доставяните от различните шоу програми неприятни чувства, от БНТ ни показаха "Криворазбраната цивилизация". Господи, какво удоволствие ми доставиха нашите  велики актьори от времето на социализма: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Ружа Делчева, Лора Керанова и всички останали. Смях се с добрия красив смях на тяхната великолепна игра (че и на песните им - колко хубаво пяха те) и ги изпратих с любов и умиление. Обичах ги и ги обичам. Но ги няма вече. Вместо тях имаме противните търговци на простащината, имаме и САЩ, които са първоизточникът на всички видове пошлост - не само у нас, но и в целия свят.
Трябва да се замислим върху плъзналата по нас плесен на простащината. Ние сме обезпокоени от демографския срив, но трябва да сме не по-малко обезпокоени и от духовния срив на нацията ни. Съществува всичката опасност преди да изчезнем като материя, да изчезнем като дух. За да се защитим, трябва да издигнем преградни стени пред грозното, пошлото, просташкото. Предавания като "Биг брадър" не трябва да се допускат до екрана на нито една телевизия и до сцената на нито един театрален салон. Те са истинска заплаха, ако щете, за националната ни сигурност.
Казвам и се надявам да съм спасил душата си.

Връщат малките в училище, ако се тестват на входа

автор:Дума

visibility 212

Медици: Който е против мерките, е против обществото

автор:Дума

visibility 171

COVID-19: Минахме пиковите стойности на третата вълна

автор:Дума

visibility 237

България може да поеме нов дълг от 500 млн. лева

автор:Дума

visibility 137

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 204

Как се тестват учениците в Европа?

автор:Дума

visibility 9

СЗО: Пандемията ще свърши, когато светът пожелае

автор:Дума

visibility 151

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 318

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 284

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 76

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 54

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ