11 Декември 2023понеделник14:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дискусия

Ограбено и бедстващо население лесно се манипулира

Валутният борд се използва за васализация на българската държава и за ликвидация на нейното национално производство

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 1837

Проф. Ангел ДИМОВ, д.ик.н.

Във всичките си публикации настоявам да бъде отменен валутният борд, въведен през лятото на 1997 г., защото той е инструмент на  собствениците на 12-те банки на Федералния резерв на САЩ и на контролираните от него финансови институции, като Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка. Чрез борда в нашата страна се упражнява отвъдокеанската банкерска власт и се осигурява "финансова стабилност" и комфорт на обсебелите българските пари чуждестранни банки.
При режим на валутен борд се отнема правото на местните власти да водят самостоятелна парична и фискална политика. Налага се

тотален контрол върху основни политически партии, печатни и електронни медии

а управлението на главните министерства и на финансовите институции се поверява предимно на лица, посочвани от Световната банка и етническата "неправителствена" организация "Отворено общество".
Валутният борд се използва за васализация на българската държава и за ликвидация на нейното национално производство, а българските земевладелци все повече обедняват и се принуждават да продават своите ниви на американо-израелски "инвестиционни" фондове и компании, които вече са придобили собственост върху близо 1 млн. дка български земеделски земи. В един от тези фондове основен акционер е фалиралата по време на глобалната капиталистическа криза американска банка "Мерил Линч".
Действащият у нас валутен борд има колониален характер. Въвеждането му става по "съвети" на представители на отвъдокеанската олигархия и с методическата помощ на американския професор Стив Ханке. С отделен закон българският лев е привързан към германската марка, а по-късно - към еврото. Отнето е изконното право на Българската народна банка (БНБ) да извършва кредитиране и инвестиране и да подпомага изпълнението на икономическата политика на местните правителства.
Лишена от своя централна банка, българската държава не може да води собствена парична, а следователно и инвестиционна, иновационна, индустриална и аграрна политика. Например размерът на субсидиите, които днес българската държава всяка година предоставя на отделните земеделски производители, е многократно (5-10 пъти) по-малък от този на западноевропейските държави. Такава дискриминационна разлика в отпусканите субсидии ще има, докато у нас бъде поддържан режимът на валутен борд. 
Под надзора на мисиите на МВФ местните власти разпределят само оскъдните бюджетни ресурси и организират усвояването на полагащи се на страната парични суми от фондове на ЕС. Осигуряват работни заплати на държавната администрация и поддържат социалния мир, включително и като продават на чужденци всички български банки, заводи, имоти и земи.
А за осигуряване на

национална финансова стабилност

могат да се използват много по-ефикасни законодателни, административни и икономически (включително - обмяна на парите) средства и начини на действие. Едва ли е случаен фактът, че днес от около 40 европейски държави валутни бордове има само в България и Естония.
Въвеждането на борда се оказа гибелно за българската нация и държава - в страната почти няма стопанско развитие, в селското стопанство има непрекъснат спад на брутния вътрешен продукт. В сравнение с периода преди въвеждането на борда производството на месо, зеленчуци и плодове е съкратено наполовина.
При режим на валутен борд и регрес в развитието на производството у нас

не е възможно да се повишава жизненият стандарт

на народа. Работните заплати и пенсиите стават все по-ниски, безработицата придобива катастрофални размери. Междувременно българският държавен и частен външен дълг е нараснал от 10 млрд. на над 50 млрд. долара. Чуждестранни банки държат над 90% от намиращите се в обращение местни парични ресурси, поддържат висока (над 10%) лихва и ежегодно извличат по около 1,5 млрд. евро печалби. При положение че бъде махнат валутният борд и се възстановят функциите на БНБ, тези и още много пари ще остават в българската държава.
След въвеждането на валутния борд  отчитаният икономически растеж у нас е "кух". В национален мащаб почти няма прираст на местното производство. До избухването (2008 г.) на глобалната капиталистическа криза увеличаването на БВП в страната е постигано главно от продажби на имоти и земи на чужденци, което обслужва чуждестранни геополитически интереси и облагодетелства малцина местни лица и мафиотски прослойки, но постепенно лишава от отечество децата и внуците ни.
Валутният борд се използва и за

изолиране на България  от братска Русия

Прилага се дирижирана отвън рестриктивна парична и фискална политика и се ограничава народополезното българо-руско икономическо и научно-техническо сътрудничество. Например липсата на големи държавни банки и недостигът на пари затрудняват участието на българската държава в строителството на съвместни енергийни обекти, като АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис" и газопровода "Южен поток". Ограбеното и бедстващо местно население лесно се манипулира с обещания за привличане на "чуждестранни инвестиции" на наша територия, включително и посредством разполагане на насочени срещу руските ни братя американски военни бази и системи за противоракетна отбрана (ПРО).
Вероятно покровителстваните от отвъдокеанската финансова олигархия политици и "експерти" у нас получават инструкции от един център. Повечето от тях проявяват нетърпимост към всеки противник на режима на валутен борд. Сякаш този борд се брани, докато бъде постигната главната неоколониална цел - да бъдат изкупени колкото може повече български земи от чуждестранни фондове и фирми. Изкупените земи сигурно ще бъдат спекулативно препродавани и заселвани с чуждестранни граждани от държави извън ЕС - очаква се това да стане след 2014 г., когато изтича договореният при присъединяването на България към ЕС седемгодишен мораториум за продажба на наши земеделски площи на чужденци. Щом се изпълни тази задача и се "узаконят" новите господари на българските земи, валутният борд ще стане излишен и премахнат (подобно на някогашната българска редакция на американската "Свободна Европа").
Абсурдни и некомпетентни са твърденията, че евентуалната отмяна на борда ще бъде последвана от хиперинфлация. Разпространяват ги най-вече сегашни лидери на парламентарно представени партии, "експерти" от Института за пазарна икономика и

активисти на етническата организация "Отворено общество"

Очевидно българите сме пред съдбоносен избор. Народът може да продължи да влачи затриващия го хомот на валутния борд или да се освободи от него чрез реализация на законови, монетарни, организационни и дипломатически мерки. С отмяната на борда в нашата държава ще се открият възможности за възстановяване на нейната независимост, за стимулиране развитието на националната икономика и за осигуряване на всенародно благосъстояние.

* Редакцията е готова да предостави място и за други мнения по темата за валутния борд.

ВРЕМЕТО: Сняг в навечерието на астрономическата зима

автор:Дума

visibility 52

200 коли на пияни или дрогирани отнети от полицията в Бургас

автор:Дума

visibility 92

Синдикатите в "Мини Марица-изток" отново на протест

автор:Дума

visibility 83

Оставим ли горивата на дърдорковците, не ни чака добро

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 239

Пътническите влакове с ново разписание

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 239

Удължават срока на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Европол предупреди за фалшив зехтин от Испания и Италия

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 239

Австрия е готова с отстъпки за Шенген

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Атина с мерки срещу спортното насилие

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 239

Сърбия с "адекватен отговор" към Косово

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 239

ФИДЕС обясни защо ЕС не трябва да приема Украйна

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 239

Нещастието българско

автор:Александър Симов

visibility 136

/ брой: 239

Хора, бдете!

visibility 120

/ брой: 239

Алтернативна вселена

visibility 113

/ брой: 239

Генът на Путин

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ