14 Юни 2024петък21:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Очакват с близо 40 на сто по-слаба реколта на грозде

/ брой: 207

автор:Дума

visibility 37

Енолозите прогнозират с около 40 на сто по-слаба реколта на грозде в Пловдивския регион тази година. Основна причина за ниските добиви са климатичните условия - рекордни температури както през зимата, така и през лятото, каза доц. Валентин Бамбалов, технолог в местна винарска изба пред БТА.
Значителна част от лозята измръзнаха, от което добивът намаля, а заради сушата качеството на останалото грозде е сериозно компрометирано, коментира технологът. По думите му спасени са били само тези лозя, чиито стопани са имали възможност за капково напояване, а останалите са били стресирани от сушата.
От друга страна, според специалиста реколтата е интересна, защото е по-различна, получило се много узряло и концентрирано грозде. При по-внимателен подбор от страна на технолозите биха се получили интересни и качествени вина, смята той.
За първи път тази година кампанията по изкупуването на гроздето в Пловдивски регион започна значително по-рано - на 20 август за бялото грозде и в началото на септември за червеното, каза енологът. Заради това цялата кампания по гроздобера се очаква да привърши до края на септември, вместо както е по принцип - в края на следващия месец.
По-ниският добив обаче не променя изкупните цени на гроздето, които и тази година остават в рамките на 70-90 стотинки за бялото грозде и около 60-70 за червеното. Само някои сортове бяло грозде, заради сниженото качество, ще се изкупуват на малко по-ниска цена от посочената, коментира Валентин Бамбалов. Той добави, че за винопроизводителите е важно гроздето да се обере в точния момент - когато притежава подходящите параметри за преработка.
 

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 111

71% недоволни от управлението на Шолц

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 111

Сенатът в Аржентина одобри плана на Милей

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 111

Макрон призова леви и десни да се обединят

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 111

Масов бой в италианския парламент

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 352

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 413

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 376

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ