27 Януари 2023петък20:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Нямаме физкултура в училище, а ГЕРБ откри цяло министерство...

Елитният спорт са радва на държавна грижа, масовият загина

/ брой: 147

автор:Огнян Стамболиев

visibility 989

MENS SANA IN CORPORE SANO - казваха древните римляни. Здравото тяло прави и духа ни здрав. Да, но един народ е здрав, когато е здраво обществото, а нашето вече отдавна боледува и в прекия, и в преносния смисъл.
Българската статистика винаги е изтъквала големия брой лекари на глава от населението, но дали това ни прави по-здрави и трудоспособни. Друга тема е, че лекарите вече взеха да недостигат. Мисля, че работата не е толкова в медицината, колкото в социалното устройство на обществото и в неговото икономическо състояние. Родната ни медицина винаги е разчитала на лекарствата (сега те станаха същински лукс!), но не и на профилактиката. А лекарствата, както всеки знае, имат временен ефект, затова пък нерядко страничните им действия отслабват защитните сили на организма. И водени от инерцията, ние поглъщаме тази химия и пренебрегваме естествените, природните средства. Да, някои от тях изискват известни усилия и постоянство, свързани с двигателната ни активност, с начина на храненето.
За съжаление се оказа, че у нас просто няма социална потребност от това - българите да са здрави и трудоспособни. А в повечето страни на Европа, и особено в Америка (която според някои би трябвало да е модел за нас!), здравето е издигнато в истински култ - то е условие за добра външност, добра работа, просперитет, основа за хармоничен и пълноценен живот. А ние, днешните българи, според данни на Световната здравна организация сме една от... най-болните нации в света! По брой на пушачите заемаме "почетното" трето място, след Куба и Корея (сега имаме и закон против тютюнопушенето, но повечето от половината българи пушат и упорито тровят непушачите!).
Причините са до голяма степен икономически, но и не само такива. Освен "нация техническа", ние решихме да бъдем - не според мащабите си - "световна спортна сила". И хвърлихме огромни сили и средства за индивидуалния, "елитния" спорт, вместо за масовия. Забравихме, че спортът е преди всичко здраве - много важен капитал за всяка нация. И се получи странен феномен, непознат в цивилизованите държави - специализираните  държавни спортни училища с пансиони във всеки областен град. Те, разбира се, бяха замислени да произвеждат "професионални спортисти", т.е. шампиони, за да "разнасят славата на България". И въпреки че времето им отдавна мина и се видя, че ползата от тях не е тази, която се очакваше, че поддръжката им струва милиони, те продължиха да съществуват като един досаден и скъпоструващ на българската държава анахронизъм вече двайсет години след демократичните промени. Според мен, като съкратихме толкова по-важни за страната неща, редно е и те просто да бъдат съкратени, защото ползата за страната и за българското общество от тях е почти никаква. В цивилицования свят няма такива училища, там се спортува в нормалните учебни заведения - училища и университети.
Получи се така, че от спортните училища, особено напоследък, започнаха да излизат твърде малко световни шампиони (необходими, според някои за... "националното ни самочувствие"!), затова пък - внушителен брой полуграмотни пазачи на банки, сикаджии, мутри и биячи (понякога депутати и министри!) и други подобни "професии", изискващи "специализирано" образование, при това платено изцяло от нас, данъкоплатците. В тези училища, за съжаление, вече има доста ученици, които почти не могат да четат и да пишат. И защо за учениците от спортните училища се харчат луди пари, а за тези от училищата по изкуствата не се харчат? Те по-малко ли заслужават? И по-малко слава за България ли носят? Тяхната "продукция" е доста по-качествена и почти не дава "брак".
А в същото време хиляди деца в нормалните училища са лишени от елементарни условия да спортуват за здраве, да укрепват младите си организми. Да не говорим за липсата на спортни площадки в българските градове и села, за зле поддържаните игрища, училищни дворове и паркове. Каква полза, че някоя спортистка скочила с не знам колко милиметра повече от другите (след като държавата е похарчила за нейното "спортно образование" огромна сума), когато престижът и просперитетът ни като нация и държава не нарастват; след като у нас при тотална унизителна бедност голяма част от младите хора са вече болни. Децата ни са с наднормено тегло, хипертония и диабет, некачествено хранени или пък недохранени, без възможности за спорт, за нормално физическо развитие. А мнозина от здравите явно няма къде да изразходват излишната си енергия, та буйстват и вършат престъпления. Дори и в училище! Повечето ученицчески столове и бюфети са закрити, пак поради липса на средства, докато за спортните училища с пансиони все още се изсипват големи пари!
 * * *
Според доклад на просветното министерство още отпреди 10-ина години, у нас 620 училища са без физкултурен салон и дори без подходящ двор за часовете по физическо възпитание. А ГЕРБ измисли и цяло "министерство на физическото възпитание и спорта"! 

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 841

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 691

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ