22 Януари 2019вторник03:55 ч.

сн. Емилия Костадинова

Няма да има референдум за изгарянето на боклук в София

автор:Дума

visibility 421

Столичният общински съвет отхвърли предложението на 15 съветници от опозиционни групи да се направи референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на RDF гориво от отпадъци.
За докладната, предлагаща провеждането на референдум гласуваха 16 съветници, 40 съветници отхвърлиха доклада. Искането за допитванебе инициирано от Политическа група 5 в СОС, но бе подкрепено и от други общински съветници, включително и от БСП.
Предложението на общинарите бе столичани да отговарят на три въпроса - дали са
съгласни Столичната община да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. еврозаем, за играждане на инсталация за изграждане на RDF отпадъци; дали са съгласни инсталацията за изграждане на RDF отпадъци да се построи в центъра на София; дали са съгласни инсталацията за изграждане на RDF отпадъци да се построи до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци в местността "Садината" до село Яна.
От ГЕРБ неглижираха искането и обвиниха опозицията, че злоупотребява със страховете на хората. Нямало опасност да здравето на столичани, смятат от мнозинството в СОС.
Според един от вносителите на докладната Симеон Славчев от ПГ 5 трябва да се разгледат и други алтернативни подходи при решението какво да се прави със създаденото гориво. Лидерът на БСП в СОС Калоян Паргов посочи, че въпросът е дали с такива решения не се отнема правото на софиянци да участват в управлението на града чрез инструмента референдум.
И от ПГ-5 и от БСП заявиха, че ще обжалват в съда това решение на Столичния общински съвет, а следваща стъпка е събиране на подписка от гражданите за организирането на референдум. Така те ще се опитат да вкарат отново въпроса за референдума в Столичния общински съвет.

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14