05 Април 2020неделя21:14 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Димчо Михалевски:

Нужна е промяна в закона за незаконното строителство

Държавата е в дълг към хората, построили жилищата си преди 40-50 години, твърди депутатът от Коалиция за България

/ брой: 133

автор:Юлия Кулинска

visibility 2497

Димчо Михалевски e роден през 1965 година в Кърджали. Завършил е специалност промишлено и гражданско строителство в УАСГ. Магистър по политически мениджмънт от НБУ. Михалевски е бил зам.-кмет на Кърджали в периода 2002-2003 г. През 2004 г. е изпълнителен директор във фирмата си "СД Лайтинг". През 2005 г. е зам.- министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Сергей Станишев. На парламентарните избори през 2009 г. е избран за депутат от Коалиция за България. На предсрочния вот на 12 май отново е избран за народен представител в 42-ото НС от Бургаски избирателен район, където е водач на червената листа.


"Междусъседските разпри трябва да се решават не от ДНСК, а от съда"


- Г-н Михалевски, БСП внесе в Народното събрание проект за налагане на мораториум върху заповедите за премахване и забрана за ползването на незаконни строежи, използвани за жилищни нужди в урбанизираните територии, както и на незаконни строежи в държавни, общински и частни имоти на територията на рибарските селища, изградени по Черноморското крайбрежиие. Какви са мотивите на вносителите на предложението?
- Основната причина да внесем искането за забрана е, че ако заповедите за премахване бъдат изпълнени, няма да настъпи някаква кой знае каква справедливост към определени български граждани, които са визирани в тях. Искам обаче дебело да подчертая, че нашият мораториум не е решение на проблема с незаконните постройки за жилищни нужди, а има само временно действие до промяната в сега действащато законодателство. До момента има влезли в сила над 2500 заповеди за премахване на различен тип строежи, като голяма част от тях имат нужда от допълнително обосноваване. Фокусът на мораториума е върху жилищните сгради, които се ползват постоянно от своите обитатели и по същество представляват единствено жилище. За 2011 г. има издадени 298 такива заповеди, от които 96 вече са премахнати, а 202 са в процедура на премахване. През 2012 г. има издадени общо 132 заповеди, от които са премахнати 46, а 86 са в процедура на премахване.
По време на предизборната кампания чух недоволството на хората, които живеят в рибарското селище Ченгене скеле в Бургаско. Там много къщи подлежат на събаряне, защото за тях няма никакви документи за изграждането им. Припомням, че през 2011 г. Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) разруши няколко от тях. В Ченгене скеле ДНСК е издала 204 заповеди за премахване на незаконни обекти, като са бутнати 77. Ако предложеният мораториум влезе в сила, ще се спасят от събаряне около 120 масивни къщи и седем по-малки постройки. Рибарското селище Ченгене скеле е строено през 70-те години на миналия век. Тогава при разширението на пристанище Бургас рибарите са били изместени на това място, като им се е дало право да си построят домове, но те не са извадили необходимите строителни книжа. За част от хората това са единствените им жилища.
- Държавата е в дълг към тези хора...
- Държавата е в огромен дълг към тях, тъй като преди 40 години, през 1974 г., когато се премества рибарското селище от пристанище Бургас на новото място и се изграждат двата канала, около които то се е развило, не се решава по траен начин проблемът със собствеността и нейния статут. Разбира се, тогава цялата собственост е била държавна и не се е считало за необходимо да се издават документи за частна собственост и разрешителни за строежа им. Проблемът се появява след 1990 г., когато се формират и новите изисквания по отношение на собствеността. В Ченгене скеле освен наличните постройки и тези, които са преимуществено насочени към поминъка риболов, сигурно са изградени и няколко други жилищни сгради, които в момента също имат статут на незаконно строителство. При тази ситуация ние считаме, че въпросът не бива да бъде решаван чрез натиска и метода на разрушението, а трябва да се изследва целият казус и да се намери онзи справедлив и като методика, и като възможност вариант, който да е обществено приет и да намери своето законодателно обличане, за да можем да имаме по-траен статут за подобен вид постройки.
- Това обаче е едната страна на проблема. Каква е другата?
- Да, така е. Оказва се, че има и ред други неприятни неща, които се случват през последните години на база на несъвършеното законодателство. Към момента 2183 незаконни строежа са с влезли в сила заповеди за събаряне, показват официалните данни на ДНСК. Правя уговорката, че контролните органи са длъжни да изпълняват закона и те нямат особена вина за тази ситуация. Законодателят е този, който трябва да мисли много, когато създава законите, а не после да обвинява някого, че ги прилага. Не че приложението им не е справедливо, но ако погледнете в момента, ще видите няколко групи казуси, които създават неудобство на хората.
- Дайте примери за подобни казуси, които мотивират мораториума.
- В момента много актуален е проблемът с масовото рязане на въздушните кабели на електронните съобщителни оператори, което, образно казано, може да звучи справедливо, но в момента маса бъларски граждани се лишават от правото да получават интернет, телефон и кабелна телевизия. Очевидно въздушното окабеляване на сградите е нарушение на закона, но още по-очевидно е, че  законодателят не е решил въпроса за достъпа на тези кабелни оператори до подземните мрежи, било те собственост на общините или на БТК и прочее.
Друг казус, който мотивира нашия мораториум, е свързан с проблеми, които касаят липсата на разрешителни за строежа на сгради, които са единствено жилище на хората. Става въпрос за семейства или за човек, който е изградил своята къща преди 40-50 години и, разбира се, днес не е в състояние да покаже пълния пакет от строителни книжа, с които да узакони своя дом, дори и в рамките на удължения срок за амнистиране, приет в края на миналата година с измененията в Закона за устройство на територията.
През посделните години сигурно е направена някаква нова незаконна постройка за стопанска дейност, обор или кошара. Той попада, например, под ударите на жалби на своя съсед, с когото не е в добри отношения. Между другото именно подобни отношения са двигател за заливане на ДНСК с жалби за незокнно строителство. Ние считаме, че в  бъдеще междуличностните проблеми трябва да се решават не от ДНСК, а от съда, защото контролният орган е призван преди всичко да защитава обществения интерес, а не да е арбитър на съседи или роднини. Отивайки, служителят от ДНСК да провери конкретния казус, констатира, че новата постройката е незаконна, в което няма нищо лошо, но и установява, че не може да се докаже незаконността и на голямата жилищна сграда, която е единствено за жилищни нужди. И издава комплаксно решение за премахване и на двете постройки. И собственикът или семейството му остават на улицата. Категоричен съм, че справедливостта изисква незаконната пристройка, която е в нарушение на правилата за отстояние от съседния имот, да се разруши, но къщата на човека да остане.
- Това ще залегне ли в новите закодателни промени и кога очаквате да сте готови с тях?
- Да, това е един от основните въпроси, на които трябва да намерим отговор до края на месец юли - кой незаконен строеж може да обявим за търпим, така че да има справедливост и да бъде защитен и общественият интерес. Когато разговарях с инспектори, които ни съветваха по моратуриума и конкретния козус с Ченгене скеле, те ме запознаха с допълнителни данни и решения на Европейския съд по правата на човека за гаранция на жилищните нужди на човека, съразмерност на законодателството, търсене на необходимия подход в тази посока.
Не бива да пропускаме и още един голям проблем - ромските жилища. Дори и в момента в последните 3 седмици само в Пловдив има издадени нови 27 заповеди за събаряне на сгради в ромски квартали. Това обаче е е предмет на нашия мораториум. Ако НС приеме нашите предложения, в 3-месечен срок Министерският съвет трябва да внесе предложения за законодателни промени, които да бъдат съобразени с изискванията на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи при премахване и забраната за ползване на незаконно изградени сгради.
- Има ли опасност чрез мораториума, ако той бъде приет, да се нарушат нечии права?
- Временното спиране на заповедите за разрушаване няма да наруши никакви права, нито да породи права за някой да ги узакони. През този период ние да изработим необходимото законодателство по справедливия подход е да се гласуват и обсъдят тези предложения от по-широк кръг заинтересовани страни, браншови организации, НПО-та, с цялото общество, ако щете, и по този начин да се въведе един по-справедлив ред. Забраната ще засегне около 200 обекта, които са за жилищни нужди и имат влезли в сила заповеди за събаряне.
- Забраната отнася ли се до защитени зони и природни резервати?
- Категорично не. Мораториумат не обхваща защитени територии, природни резервати и дюни. Там няма как да има постоянни и справедливо защитени жилищни сгради. В този смисъл слухът, че със забраната ще спасим незаконния строеж в археологическия резерват "Яйлата", е неуместен. Това не е по смисъла на нашата цел, това не е жилищна сграда за постоянно обитававане, а е за временно пребиваване. Промените в Закона за устройство на територията и в Закона за Черноморското крайбрежие ще бъдат гласувани от парламента през септември. След като влязат в сила, временната забрана за премахване на незаконното строителство пада.

Терористи отвлякоха мирни сирийци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 65

Раниха жена при обстрел в Донбас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 65

Заловиха главатар на ИД

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 65

Кратки новини

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 65

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 79

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 47

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ