22 Септември 2020вторник17:44 ч.

Здраве

Нуклеарна медицина. Що е то?

Облъчването е много по-ниско в сравнение с други методи за образна диагностика, казва д-р Йордан Палашев

/ брой: 26

автор:Аида Паникян

visibility 2541

Да видиш правилно ли функционира един орган или цяла система в човешкото тяло, как се развива болестта, каква е прогнозата и ефектът от приложеното лечение? В наши дни това е възможно при много заболявания. Разбира се, такава възможност имат лекарите и то от определена специалност. И то благодарение на нуклеарната медицина, която може да създаде триизмерен образ на орган или цяла система в човешкото тяло. Този раздел от медицината използва молекулярни образни методи, които служат за визуализация и измерване на биологичните процеси в тялото на молекулярно и клетъчно ниво. 

Нуклеарната медицина е интердисциплинарна специалност и взаимодейства с останалите медицински специалности - неврология, кардиология, хирургия, образна диагностика, пулмология, медицинска онкология, лъчелечение, съобразно профила на диагностичната или терапевтична процедура, обяснява началникът на отделението по нуклеарна медицина на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София д-р Йордан Палашев. Той пояснява, че това е една от най-бързо развиващите се медицински специалности на база създаване на хибридни образни методи, включващи метаболитни и морфологични образи като SPECT/CT, PET/CT, PET/MRT.

Хибридните образни методи, при които се получава 

комплексен образ на орган или система

дават възможност успешно да бъдат прилагани както при началната диагноза, така и за проследяване на ефекта от приложеното лечение при различни заболявания, за прецизиране или промяна на лечението. Този метод е особено полезен при установяването и лечението на онкологични заболявания - рак на белия дроб, на гърдата, на простатата, на дебелото черво, на гениталиите, както и при хематологични и лимфопролиферативни заболявания. Възможностите на нуклеарната медицина се разпростират и по-нататък - при белодробни заболявания като белодробен емболизъм, булозен емфизем, както и в диагностичния етап при муковисцидоза. В кардиологията методите на нуклеарната медицина се използват за оценка на миокардната перфузия и помпената функция на сърцето, а в педиатрията при заболявания на белодробната, отделителната, храносмилателната и ендокринната система. Методът намира широко приложение и в ендокрнологията, основно при заболявания на щитовидните и паращитовидните жлези, обяснява д-р Палашев. 

Каква информация получават специалистите и как се ползва тя при лечението? "Клиницистите получават детайлна информация за функцията и структурните промени в човешкото тяло или отделни органи и системи, на базата на която се 

определя терапевтичен или хирургичен подход 

прецизира се предхождащата терапия", казва специалистът. 

За провеждане на изследването са необходими между 10 и 30 минути, в зависимост от това дали трябва да се наблюдава отделен орган или цяла система, което определя и вида на радиофармацевтика, който е необходимо да се приложи, пояснява д-р Палашев. Нуклеарно-медицинското изследване се провежда чрез венозно инжектиране на специфичен радиофармацевтик с необходимата активност, в зависимост от вида на изследването и регистриране на разпределението му в тялото.

Често опасенията на пациентите са свързани с 

облъчването

по време на изследването. То е много по-ниско в сравнение с някои от другите методи за образна диагностика, например компютърната томография. Новите хибридни нуклеарно медицински методи прилагат кратко и свръхкратко живущи радиофармацевтици, носещи значително по-ниско лъчево натоварване за пациента, пояснява специалистът. А и пациентите се инструктират за методите и начините за намаляване на лъчевото им натоварване и това на околните. Младите жени е важно да съобщят дали са бременни или кърмят.

И още нещо важно за пациентите: касата плаща за изследването. Нуклеарно-медицинските изследвания са високоспециализирана дейност, която се реинбурсира от НЗОК за здравно осигурени с направление бл. 8А от специалист в доболнична и болнична помощ. Достъпът на пациенти е регулиран в листа на чакащите според типа на изследването, като времето за изчакване за провеждането му е между 7 и 10 дни.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 638

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 714

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 894

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 284

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 403

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 489

Как търпим това десет години?!

visibility 1500

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 720

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 915

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ