27 Февруари 2021събота20:45 ч.

Актуално

Нож с две остриета

"Историческият успех" с милиардите от Брюксел

/ брой: 139

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1339

След дълги безсънни нощи в Брюксел Той успя да завоюва поредния "исторически успех" за България, като осигури 29 млрд. евро за следващия програмен период до 2027 г. Даже вицето Му Томислав Дончев обеща този път парите да се харчат честно и прозрачно, и да не отиват само във фирми, близки до властта. Но това е друга тема. Като еврофондове могат да бъдат определени парите, които Европейската комисия разпределя между страните членки от общия бюджет на ЕС. Това са субсидиите от общата селскостопанска политика, структурните фондовете, които финансират инфраструктурни, екологични и социални проекти. Еврофондовете се разпределят според нуждите, брутния вътрешен продукт и целите, които си е заложила всяка страна членка. 

Европейските средства са само малка част от огромния пъзел на икономиката на дадена страна. Те обаче през годините се оказаха нож с две остриета. Истината е, че не може да се докаже видим ефект върху ключови икономически показатели като безработицата, например, от усвояването на десетки милиарди от Брюксел. Освен това, не е тайна, че от оперативните програми се възползват главно кръгове, близки до властта. Ролята на милиардите от Брюксел не е еднозначна. Според анализи на Института за икономически изследвания при БАН въздействието на европарите върху икономическия растеж е между 1 и 3% годишно. За последните десет години общият ефект е около 10 на сто. Даже някогашният финансов шаман на ГЕРБ Симеон Дянков изрази преди време мнение, че не всяко усвояване генерира полезност за страната. 

Еврофондовете създават своеобразен държавен капитализъм, при който се фаворизират определени групи, близки до властта. Справка - средствата за инфраструктура. Там от години няколко големи играчи си разпределят обществени поръчки за стотици милиони. Горчив опит за България са и земеделските субсидии. Правилата, по които се раздаваха те, помогнаха да има свръхконцентрация на земя в малко на брой стопанства. Така 4% от фермите на практика стопанисват 80% от земеделските земи, а в същото време добавената стойност в сектора намалява. Резултатът са огромни зърнени стопанства, западащо животновъдство и намаляващо производство на плодове и зеленчуци.

Основният порок на еврофондовете е, че те правят българския бизнес зависим от държавно финансиране и покровителство. Благодарение на тях икономиката става все по-малко конкурентоспособна. Бизнес средата в България се деформира, бизнесът се научава, че всички се прави най-лесно с еврофондове, ако се докопаш до тях. Явно обаче не всички могат... да го направят. Протестите са илюстрация на това. 

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 284

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 545

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 75

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 130

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 141

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 408

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 359

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 506

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 394

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ