Руска кухня
Новогодишна “змейова салата”
/ брой: 298
Остава съвсем малко да почакаме, докато 2013 година влезе в правата си под покровителството на Черната водна Змия. Астролозите твърдят, че годината ще ни донесе доста промени, да се надяваме, че това ще бъдат щастливи промени. А сега – рецепта за случая – „змейова салата “.
Ще са ни нужни:
Картофено пюре - 300 гр.
Гъби - 500 гр.
Пилешко филе - 400 гр.
Кромид лук – 3 бр.
Майонеза - 1 опаковка.
Твърд кашкавал - 100-150 гр.
Чипс (с вкус на кашкавал) - 80-100 гр. Червено френско грозде или клюква (вид боровинки). Парче домат или червена българска чушка. Пресен магданоз. Растително масло. Краве масло.
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на дребно и го мариновайте. След това поставете маринования лук върху картофите и полейте с майонеза. В тиган запържете гъбите заедно с лука, охладете и сложете като следващ слой от салатата. Отново слой майонеза. Нарежете свареното пилешко филе на дребни парченца. Това ще бъде следващият слой от салатата. И отново майонеза.
Следващият слой ще бъде настърганият твърд кашкавал. Нанесеният слой майонеза върху кашкавала трябва да се разстели внимателно по цялата повърхност на змията. Натрошете чипса и посипете салатата от всички страни. От целите парченца оформете короната за змията. От клюквата или френското грозде направете очите, а от червения пипер - езика. Украсете с ягоди и пресен магданоз.
Готвач Юс