01 Март 2021понеделник18:39 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Новият виртуален фашизъм

/ брой: 24

автор:Александър Симов

visibility 14

В последните години се забелязва упоритото желание на много едри акули в световния бизнес да превърнат интернет в голям виртуален затвор, като премахнат всяка свобода, която човек може да има в него. И понеже в битката за издигането на тези стени са намесени много пари, интереси и огромни компании, то повечето правителства стават съучастници на тези виртуални надзиратели и приемат правила, които биха превърнали почти всеки свободен гражданин с достъп до компютър в изпечен престъпник.
По наклонената плоскост се хлъзна и българският кабинет, който без обществена дискусия, зад гърба на хората се присъедини към зловещото международно търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA. Зад миловидното и героично име се крие репресия в ужасяващ мащаб, защото ACTA предвижда тегленето на филми и музика от торентите да се приравнява с фалшификацията на маркови дрехи, а всичко това да се наказва с конфискация на имуществото.
Това е новият опит за виртуален фашизъм - теглиш една песен и оставаш без дом. Резултатът ще е кошмарен за обикновените интернет потребители, защото ще ги превърне в потенциални жертви на международна спогодба, създадена изцяло в услуга на 7-8 международни гиганта, и която напълно пренебрегва развитието на интернет и свързаното с него постоянно увеличение на консумацията на информация.
Съвсем наскоро стотици известни сайтове скочиха на протест срещу опитите на американския конгрес да прокара законите SOPA и PIPA, които предвиждаха аналогични правила за съдържанието. В знак на протест Уикипедия излизаше с тъмен екран за 24 часа, а от Гугъл също се възмутиха от безпрецедентния юридически натиск върху неща, които не само не могат да бъдат контролирани, а контролът върху тях е вреден, защото спира свободното развитие на хората и на интернет.
Досега всички опити за цензура в мрежата са се проваляли абсолютно, но днес натискът става неудържим. Разбира се, всичко минава под маската на миловидната борба с пиратството, само че никой не иска да признае очевидния факт, че пиратството не е толкова вредно за големите звукозаписни и филмови индустрии, колкото се твърди.
Известният писател Паулу Коелю (няма да коментираме качеството на неговите книги) наскоро сподели, че слага линкове на сайта си и към сайтове, на които са качени негови текстове, без правата за тях да са платени. Защото е забелязал, че след като хората могат да прочетат нещо от него без пари, ако то им хареса, отиват и си го купуват. Само заради това продажбите на книгите му скочили двойно в Русия например.
Подчиняването на света на шепа алчни гиганти вреди на самата система. Виртуалната общност има непогрешим инстинкт за свобода, а в момента алармата вие за голяма опасност. Преди няколко дни Туитър заявиха, че ще започнат да налагат цензура върху определени постинги на техния сайт. Свободата започва да прилича на илюзия май.
Ако трябва да обобщим - ще ти вземат имуществото затова, че теглиш торенти, ще ти трият мнението, ако си мислят, че нарушаваш "културни традиции", ще те заплашват със затвор за изтеглени песни и ще ставаш заподозрян в престъпление само щом се докаже, че имаш интернет.
Май светът тепърва трябва да се учи на нова свобода. Защото, ако се опитат да я отнемат, виртуалните фашисти ще се сблъскат с нещо на което не са свикнали.
Съпротивата ще бъде глобална.
 

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ