04 Октомври 2023сряда19:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

снимки: Авторкaтa

Репортаж

Новият господар на света

Дисциплина и баланс навсякъде и във всичко са ключът към успеха

/ брой: 57

автор:Таня Глухчева

visibility 2181

Таня ГЛУХЧЕВА, Пекин


Преди години се говореше, че в Обединените арабски емирства думата "невъзможно" не съществува. Стига убедително да представиш идеята си на емира, той ти дава пари да я осъществиш. От друга страна, ако до този момент за титлата "Господар на света" се бореха (в прекия и преносния смисъл) Русия и САЩ, то вече отличието заслужено отива при Китай - без да е необходимо "мерене на сили" (в прекия и преносния смисъл) и... с много въображение. Тук се изобретява дори неща, които още не сме могли да си представим.
Има нещо много характерно за китайския народ, неприсъщо за останалите, а именно: дисциплина, трудолюбие и скромност. Китайците не говорят, те действат. И оставят резултатът да говори за себе си. Най-впечатляващото е, че винаги успяват да намерят баланса - в кулинарията, ежедневието, работата, семейството...

Едва ли е останала сфера, където да не се забелязва трайният им отпечатък. Започвайки от земеделието, технологиите, конфекцията, сега вече си гарантират сигурно място и в кинематографията. Съвсем скоро Холивуд, който през последните години показа, че доста се е поизчерпал откъм идеи и сюжети, ще започне да се учи от китайците. Излезлият наскоро филм "Wandering Earth II" ("Лутащата се Земя 2", пр. ав.) впечатлява освен с продължителността си от 3 часа, но и с реалистичното представяне. Не са необходими очила за специалните ефекти - зрителите имат чувството, че наистина вълна ще ги залее или пък, че са сред актьорите.

Къде се случва магията?

Независимо дали си купувате нещо от търговски център или уличен продавач, необходимо условие е да се пазарите

Подобно на повечето места по света и в Пекин има фабрики, които вече не функционират като такива. И вместо да бъдат изоставени да се рушат, (както сме свидетели на редица такива у нас), държавата е позволила те да се използват за нещо друго. Така например - стар комплекс за стомана днес "живее втори живот" като киностудио.
Отново на същото място се разработва "колата на бъдещето", която по всичко личи ще бъде поредното "умно устройство": от човека ще се изисква минимално усилие, за да я кара.
Мястото се казва "So real" ("Толкова истинско", пр. ав.), но в действителност на чужденеца му изглежда "surreal" (сюрреалистично). Защото само на няколко километра оттам се намира историческата и културна зона "Мошикоу", където туристите вървят по търговски път, построен преди 1000 години. Въпреки че днес не могат да се видят живи камили, натоварени със стока за продан в далечни земи, местните са се постарали да пресъздадат духа на епохата, поставяйки пластмасови камили от двете страни на улицата.

Минало и настояще се преплитат,

Невероятна симбиоза между минало и бъдеще

традиции и модерни изобретения се сливат и, когато си мислим, че няма какво повече да ни изненада - пред нас се извисява древен храм. Такъв е случаят с храма "Фахай", чийто строеж е започнал през 1439 г. и е приключил четири години по-късно. В него се намира огромна статуя на Буда, пред която коленичат вярващи от цял свят. Традицията повелява да се остави скромен дар - индийците например оставят ябълка или някаква храна, друг решава да направи малко дарение, а трети дават обещание - щом се сбъдне това, за което са се помолили да се върнат, за да благодарят. Независимо дали ще  се случи след година, пет или повече.

Тай чи

В Западния свят все по-често навлиза тази комбинация от физически упражнения. Но малцина знаят, че това е нещо повече от гимнастика. Използва се още като спортна медицина (много китайци го препоръчват след прекаран КОВИД-19), философия, бойно изкуство. Съдържа в себе си хиляди години древна източна мъдрост и отново учи на баланс - започва с бавни и плавни движения, които постепенно стават по-резки.
Според хората, които го практикуват - той забавя стареенето и е полезен за физическото и умственото ни здраве. Ако в древността Тай чи е бил привилегия за избрани, то днес всеки, който има желание може да прави упражненията. Затова не е и рядкост да виждаме малки и големи групи в парковете, където млади и стари, под звуците на спокойна музика се грижат за тялото си. Вероятно затова няма да срещнете или видите никъде изнервен, ядосан китаец. Всички са спокойни, уверени и търпеливи.

Коприненият пазар

Начинът, по който е изглеждал търговският път преди 1000 години

Умението да се пазариш трябва да се показва и в Китай. Дори и в търговските центрове. Макар и някои магазини да продължават да стоят затворени след пандемията, много търговци са се върнали на работа и с гордост показват стоката си. Но никъде няма цени! В мола "Копринената улица", известна сред чужденците като "Копринения пазар" предлага красиви шалове, перлените бижута, елегантни костюми, слънчеви очила и такива с диоптър, играчки... всичко. А цената е... според човека. На калкулатор ти показват една сума и започваш да предлагаш по-малка сума, докато не чуеш: "Добре, но само за теб толкова!" И накрая - и вълкът сит и агнето цяло. Клиентът остава доволен, че е купил нещо качествено на добра цена, продавачът, че е заработил нещо.

С култура, добро отношение, дисциплина и подходящ начин на живот, се постига много. Традициите се спазват, миналото се почита, не се руши нищо, само се добавя нещо ново. И се прави с гордост, че си част от народа си, а не се подмазваш на никого. И, както казват тук: "Когато искаш да покажеш на какво си способен, играеш честно, а не се опитваш да спънеш или да саботираш труда на другия." Само по този начин се става господар на света!

България с най-голям дял на сивата икономика в ЕС

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 191

Бюджетът продънен с близо 800 млн. лв.

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 191

Искат намаляване на производството на мляко в ЕС

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 191

КЗП с още актове към фирмите за бързи кредити

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 191

Земетресение в турския окръг Хатай

автор:Дума

visibility 256

Брюксел размразява парите за Унгария

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 191

Първите дипломати на ЕС се събраха в Киев

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 191

Интелектуален фашизъм

автор:Александър Симов

visibility 248

/ брой: 191

ГЕРБ в София - управление на неизпълнените обещания

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 191

Тиражирани заблуди

visibility 219

/ брой: 191

Заедно ще направим Троян по-млада, по-умна, по-зелена община

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ